Το Ελληνικό Σύνταγμα και η απλή αναλογική

Δημήτρης Αρχοντάκης
Δημήτρης Αρχοντάκης

(Το χρονικό ενός πρoαναγγελθέντος θανάτου)

 Του Δημήτρη Αρχοντάκη

   Πρίν λοιπόν να γίνουν οι πρώτες εκλογές, δεδομένες ! οι δεύτερες.
Εκ προοιμίου ’’καταδικασμένη’’ η απλή αναλογική.  Οι εννιαήμερες διερευνητικές εντολές επεστράφησαν  παραχρήμα εν μία ημερί ! και αποτέλεσαν τελικά απλώς επίφαση (των) ’’διακοσμητικών’’  στη περίπτωση δημοκρατικών διαδικασιών. Καθώς  μάλιστα δεν άφηναν προοπτική για την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η οποία στη χώρα μας αποτελεί πάντα αυτοσκοπό και μονόδρομο.Καλόν μέν  να εκλεγείς βουλευτής ,κάλλιστον δέ το κόμμα σου να είναι αυτοδύναμο.
    Μέσα λοιπόν σε ένα και κάτι μήνα, δύο ! εκλογικά συστήματα,το δίκαιο και δημοκρατικό και το …δώρα (bonus ) φέρον. Τέτοιες μεταπτώσεις δηλαδή  μέχρι να μετρήσεις έως το …35. Λίγο πρίν το …’’μνημόσυνο’’ της απλής.  Δεν γνωρίζω  κάτι ανάλογο στην Ε.Ε., ίσως…
  Το Ελληνικό Σύνταγμα που ’’φωνάζει ’’ για την ισότητα των πολιτών και την ισότητα της ψήφου(τους),αφήνει στο κατώτερό (του) Νόμο, τη ρύθμιση της…ανισότητάς των παραπάνω !
  Ισότητα δηλ. έξω από την Ελληνική Βουλή.ανισότητα δε εντός της. Και μάλιστα όσον αφορά στην εκπροσώπηση των - με ισότητα (;)  ψήφου -ψηφιζόντων Ελλήνων πολιτών.
      Αναγκαία εδώ  μια ’’υπόθεση εργασίας’’ όσον αφορά στη περίπτωση που  ένα κόμμα λάβει 150  βουλευτές :
-πρώτον αυτό δε συμβαίνει (πιά) και τόσο συχνά
-δεύτερον με την απλή αναλογική θα προκύπτει πολυκομματική  Βουλή και
  μια σύγκλιση είναι πολύ πιθανή
-αν αυτό δεν συμβεί,τότε οι άλλες -δικαιολογημένες πλέον- εκλογές.     
      Αναγκαίο να επισημανθεί το ότι στα βάραθρα των οικονομικών και κοινωνικών κρίσεων κυβερνούσαν αυτοδυναμίες.Εντάξει, δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας. Απλώς σκέφτομαι ότι αν αυτά συνέβαιναν με πολυκομματικές κυβερνήσεις,έ  θα είχαμε τουλάχιστον επιχειρήματα να έχουμε ρίξει (εδώ και δεκαετίες) στο πύρ το εξώτερον την απλή αναλογική.Τουλάχιστον ας …’’χρεωκοπούσε ’’αυτή και όχι το Ελληνικό Κράτος.
    Τα Ελληνικά Συντάγματα λοιπόν δεν τόλμησαν ποτέ να ’’κλειδώσουν ’’ την απλή αναλογική και να δώσουν  παγκόσμια πρωτιά και αποκλειστικότητα από/στη χώρα που ’’γέννησε’’τη Δημοκρατία.Προτίμησαν στο θέμα να ….γυρεύουν τη δουλειά τους,να ’’ενοχοποιούνται ’’ έτσι οι εκλογικοί νόμοι,να μένουν μ΄αυτό το τρόπο αλώβητα  και απλώς  να …αγναντεύουν αφ΄υψηλού.
      Θα υπάρχουν βέβαια αντεπιχειρήματα στα παραπάνω. Τα περί αδελφοφαγίας,το περί ’’δύο Ελληνες…τρείς γνώμες’’ κ.ο.κ.Ωστόσο αν υπήρχε κάποιο ανάλογο παρελθόν και ιστορικό της Ελληνικής Πολιτείας και Πολίτευσης με (την)  απλή αναλογική, ίσως ήταν πολύτιμο.
    Από την άλλη και συναφώς με το θέμα, η αυτοδυναμία -και όχι μόνο- συνεπάγεται ταυτόχρονα τη  μη ενδοκομματική αμφισβήτηση.Πάγιο και δεδομένο! Η ενδοκομματική δημοκρατία με τη διατύπωση άλλων απόψεων και γνωμών είναι εκ των προτέρων αποκλεισμένη! Και αν συμβεί… 

    Μόνο αυτοδυναμία λοιπόν.Αλήθεια ποιο κόμμα θα την αγγίξει και κατόπιν θα …’’αυτοκτονήσει’’ με  διάχυση της επερχόμενης  αυτοτελούς εξουσίας του καθώς προεξοφλεί  ότι στην…. επανάληψη θα την κατακτήσει; Και δεν (θα) έχει άδικο βέβαια υπό τις δεδομένες συνθήκες. 

  Επ΄ευκαιρία, ας παραθέσω μια γενικώτερη άποψη μου:το Ελληνικό Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι τόσο σαφές και ’’κλειστό ’’ ώστε να μην αφήνει χώρους για ερμηνείες και διερμηνείες.Παρά τις τόσες αναθεωρήσεις δε  φαίνεται να έχει παρόμοια ροπή και δυναμική….

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ