Έθνος και Χούντα

Απόστολος Τζίφας
Απόστολος Τζίφας
Έθνος και Χούντα

Είναι φανερό ότι οι διαχρονικοί συμβολισμοί και τα θρησκευτικά σύμβολα ενοχλούν την αριστερά. 

Του Απόστολου Τζίφα

Μεγάλο και αδικαιολόγητο θόρυβο προκάλεσε η από όλα τα κόμματα της Βουλής αποφασισμένη προβολή βίντεο για τη μεγάλη συνεισφορά των Ενόπλων  Δυνάμεων στο έθνος και το λαό. Η Βουλή τίμησε, με βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό κτήριό της την ημέρα αυτή. Η τιμή απευθυνόταν σε αυτούς  που τάχθηκαν στην υπεράσπιση της πατρίδας μας, στη διαφύλαξη των ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών συνόρων.

Το προβληθέν  οπτικό αφιέρωμα υπενθύμισε ότι και στις σημερινές συνθήκες οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, με υψηλό φρόνημα και προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και τις ανθρωπιστικές αξίες, προασπίζουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας. 

Το βίντεο αυτό προκάλεσε αντιδράσεις με αφορμή της δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη. Οι αντιδράσεις αυτές στηρίζονται στο αισθητικό αποτέλεσμα  της προβολής με επιχειρήματα του τύπου: « κακόγουστο και «εθνοπρεπές» ( www. ef-syn 23.11.20). 

Η ρητορική της Αριστεράς με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανένα ιδεολογικό ενδοιασμό αποφαίνεται ότι πρόκειται για «χουντικής έμπνευσης εθνοφελούς κιτς». Μάλιστα ο Ν. Φίλης έγραψε ότι πρόκειται για «στυγνή προσβολή της δημοκρατίας».

 Ο γραφικός πια Βαρουφάκης ακόμη πιο αριστερά τόνισε : «Η απανωτή αυτή ΥΕΝΕΔοποίηση της δημόσιας ζωής συνεχίζει με πολύ ανατριχιαστικό τρόπο ένα άλλο «μήνυμα» που εξέπεμψε η Κυβέρνηση τη 17η Νοέμβρη: ότι ακόμα και οι βουλευτές οφείλουν να υπακούουν στο χωροφ… στον αστυφύλακα. Επικίνδυνες νοσταλγίες που οφείλουν να κοπούν μαχαίρι». 

Η Αριστερά ευρισκόμενη σε μία πρωτοφανή παραζάλη μιας ανεπαρκούς αντιπολίτευσης ,αντικρίζοντας τα ποσοστά της να παραμένουν χαμηλά εν μέσω μιας θανατηφόρας επιδημίας και μιας συνακόλουθης οικονομικής κρίσης, έχει χάσει κάθε αίσθηση σοβαρότητας .

Το «παιχνίδι» των λέξεων της αριστεράς ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό, τη χούντα ,το μιλιταρισμό, το σκοταδισμό, τον αυταρχισμό δεν είναι τυχαίο. Πρόκειται για πολιτική κατεύθυνση που σκοπό έχει να προκαλέσει το «πατριωτικό αίσθημα» των πολιτών και να τους συσπειρώσει σε ένα αντιφασιστικό μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Είναι φανερό ότι οι διαχρονικοί συμβολισμοί και τα θρησκευτικά σύμβολα ενοχλούν την αριστερά.  Χωρίς να είναι αυτός ο κυριότερος λόγος της αντίδρασης , καλό είναι αν θέλει να έχει επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα να αφήσει τη ρηχή αντιπολίτευση αλλάζοντας το περιεχόμενο των λέξεων. 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ