Η ακρίβεια στις τηλεπικοινωνίες

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βασίλης Κεγκέρογλου

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, οδηγεί διεθνώς σε διαρκή μείωση του κόστους παροχής, με ταυτόχρονη βελτίωση της διαθεσιμότητας και των ταχυτήτων πρόσβασης, η χώρα μας είναι ανάμεσα στους ουραγούς της Ευρώπης.

Του Βασίλη Κεγκέρογλου*

 

Το γενικευμένο κύμα ακρίβειας, πλήττει τα ήδη μειωμένα εισοδήματα, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αυξάνει τη φτώχια και προκαλεί νέες ανισότητες. 

Η κυβέρνηση, είτε δεν κατανόησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αδράνησε, είτε είναι τόσο δεσμευμένη από συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα και δεν μπόρεσε να πάρει αποφάσεις που θίγουν τα υπερκέρδη τους. Ίσως βέβαια και να πείστηκε από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη ότι η ακρίβεια δεν επιβαρύνει τους αδύναμους, αφού δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο αλλά ούτε χρήματα!

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής εγκαλεί την κυβέρνηση:

  1. Γιατί δεν αξιοποίησε κανένα από τα θεσμικά εργαλεία για τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
  2. Γιατί δεν μείωσε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη και ΦΠΑ που επιβαρύνουν υπέρμετρα αγαθά και υπηρεσίες.
  3. Γιατί δεν πήρε ουσιαστικές αποφάσεις στήριξης εισοδημάτων,  νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τα εξωγενή αίτια των αυξήσεων στην ενέργεια, και τις μεταφορές αλλά  αποκρύπτει τα ενδογενή και το γεγονός ότι η διαχείριση της ακρίβειας είναι κυρίως εθνική υπόθεση  και φέρει βαριά ευθύνη  για την μετακύληση, την ένταση και την έκτασή της.

Στην Ελλάδα το κύμα ακρίβειας καλπάζει από την ενέργεια, ηλεκτρικό και καύσιμα που είναι τα ακριβότερα στην Ευρώπη και τις μεταφορές, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, σαρώνοντας τα μικρομεσαία εισοδήματα, εργαζόμενους, επαγγελματίες, αγρότες και αδύναμους.

Εξειδικεύω στις τηλεπικοινωνίες και τις ψηφιακές υπηρεσίες, ένα τομέα που χαρακτηριζόταν από ακρίβεια πριν τις ανατιμήσεις του τελευταίου εξαμήνου.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ενώ η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος, οδηγεί διεθνώς σε διαρκή μείωση του κόστους παροχής, με ταυτόχρονη βελτίωση της διαθεσιμότητας και των ταχυτήτων πρόσβασης, η χώρα μας είναι ανάμεσα στους ουραγούς της Ευρώπης.

Η Επιτροπή  Πισσαρίδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EuroStat  και η Επιτροπή Ανταγωνισμού το επιβεβαιώνουν.

Είναι ενδεικτικό ότι, στην ανάπτυξη οπτικών ινών είμαστε στις 10 χειρότερες χώρες της Ε.Ε,  με συνδεδεμένο λιγότερο από το 10% των νοικοκυριών. ( IDATE New Fiber Market Panorama 2021, που δημοσιεύθηκαν από το Συμβούλιο Ευρώπης FTTH)

Η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δίνει προτεραιότητα στην ψηφιακή μετάβαση αλλά αγνοεί ότι αυτή πρέπει να γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη.

Η πανδημία ανάγκασε να γίνουν πράγματα στις τηλεπικοινωνίες που είχαν κολλήσει το προηγούμενο διάστημα αλλά η κυβέρνηση στις περισσότερες περιπτώσεις λειτούργησε με αδιαφάνεια και αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων χωρίς προκηρύξεις και διαγωνισμούς, με προφανή υπερκοστολόγηση έργων, σπαταλώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους από τη φορολόγηση των πολιτών.

Το Επιτελικό κράτος και εδώ μεριμνά για τους ισχυρούς, αλλά αδιαφορεί για το υψηλότατο κόστος και τις διάφορες χρεώσεις, προ και μετά φόρων που πληρώνουν οι πολίτες, ακόμη και μέσα στην  πανδημία, που οι τηλεπικοινωνίες και το internet, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και  κύριος  τρόπος επικοινωνίας.

Το 2020 οι  χρεώσεις στην Ελλάδα  ήταν υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 73%!

Από το 163 στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Τιμών στις τηλεπικοινωνίες το 2019, ανεβήκαμε στο 173,4, που είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον Ευρωπαϊκό Χώρο μετά την Νορβηγία, που έχει 175,8.  

Για παράδειγμα,  5 GB στην Ελλάδα κοστίζουν 50 και 60 ευρώ, στην Πορτογαλία 31 ευρώ και στην Ιταλία 12 ευρώ.

Ο συνδυασμός υψηλού κόστους τηλεπικοινωνιών και χαμηλών αμοιβών και εισοδημάτων είναι αποκαλυπτικός:

Το κόστος για τον Ελβετό είναι 1,1% του εισοδήματος του, τον Γάλλο 1,2%, τον Νορβηγό 2,2% αλλά για τον Έλληνα είναι 4,3%, τον Μαυροβούνιο 4,4% και τον Αλβανό 7,1%.

Οι εταιρείες κινητής επικαλούνται ότι το μισό κόστος οφείλεται στους φόρους αφού τα τέλη που ξεκινούν από 12% στα καρτοκινητά και φτάνουν στο 20% στα συμβόλαια, συν 24% ο ΦΠΑ.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι Έλληνες πληρώνουν ακριβότερα για την κινητή τηλεφωνία και ιδιαίτερα για τη χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, για τις  χειρότερες υπηρεσίες με τις χαμηλές ταχύτητες και τις συχνές βλάβες.

Πρόσφατα, με απόφαση της Ε.Ε, παραπέμφθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για τις υψηλές τιμές της κινητής τηλεφωνίας.

Πριν  δύο μήνες η Ε.Ε. ζήτησε από την Ελλάδα να μειώσει το κόστος γι αυτό και υπήρξαν,  αλλά μόνο για νεολαίους, κάποιες μειώσεις και δωρεάν sms.

Από 1/1/2022 έπρεπε η Ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει στις εταιρείες γενική μείωση τιμών.

Σήμερα για συνδιάλεξη 3 δευτερολέπτων, ο καταναλωτής χρεώνεται 60.

Στο λογαριασμό αναγράφεται ως μικρότερη τιμή της ελάχιστης συνδιάλεξης, τα 0,0527 ενώ  η εταιρεία  χρεώνει 0,0752.

Πώς γίνεται να αναγράφεται  άλλη τιμή στο λογαριασμό και να χρεώνεται άλλη; 

Η τιμή αυτή είναι απόφαση της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, λένε οι εταιρείες.

Ιδιαίτερα με τα data οι εταιρείες κάνουν τρυκ με δήθεν προσφορές και μετά το τέλος των δωρεάν Data χρεώνουν με  υπέρογκες τιμές.

Τι κάνει η ΕΕΤΤ; Τι κάνει η Κυβέρνηση;

Τη στιγμή που επαίρεται για  την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και σε λίγο καιρό ο πολίτης θα εξυπηρετείται για τα πάντα από το κινητό του, θα πρέπει τουλάχιστον να μειωθεί δραστικά το κόστος των δεδομένων ανά GB.

Απεριόριστα data σε χαμηλές τιμές.

Για να μειωθούν οι τιμές και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες:

-Να εφαρμοστεί άμεσα η οδηγία της Ε.Ε. για μείωση του κόστους;

-Να γίνει ουσιαστική μείωση τελών και φόρων

-Να αναβαθμιστεί ο ρυθμιστικός ρόλος της ΕΕΤΤ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να πάρει την αρμοδιότητα ελέγχου των εναρμονισμένων πρακτικών για να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητής

-Να αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ υπέρ των πολιτών και όχι μόνο υπέρ των εταιρειών.

Εμείς ελέγχουμε και προτείνουμε αλλά διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε δεν θέλει από σκοπιμότητα, αφού προωθεί μια Ελλάδα για τους λίγους και δεν ενδιαφέρεται για τους πολλούς, είτε δεν μπορεί από ανικανότητα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το υπέρμετρο κόστος επιβαρύνει τους πολίτες,  πνίγει τους επαγγελματίες και αποτελεί παράγοντα ανάσχεσης της ανάπτυξης.

Γι’ αυτό σήμερα, εγκαλούμε την Κυβέρνηση για την επιζήμια πολιτική της, που όσο  επιμένει να μην την αλλάζει  τόσο δυναμώνει το Κίνημα που θα την αλλάξει.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, με την προοδευτική σοσιαλδημοκρατική του πρόταση για μια βιώσιμη ανάπτυξη με ελληνοκεντρικό παραγωγικό μοντέλο, κανόνες και ρύθμιση των αγορών, κοινωνική δικαιοσύνη τόσο στην  κατανομή των βαρών όσο και στην αναδιανομή του πλούτου, επιδιώκει την κοινωνική ευημερία και την ανθρωποκεντρική πρόοδο.

 

 

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ