Η εξέγερση των κίτρινων γιλέκων

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Οι Γάλλοι έχουν μια κληρονομιά εξεγερτικής κουλτούρας, την έχουν δείξει και δεν θα δυσκολευτούν να την ξαναδείξουν.

Του Δημήτρη Μιμή 


Για το ιστορικό των γεγονότων: Το παιχνίδι μέχρι σήμερα έχει παιχτεί  σε τέσσερις πράξεις.  Από  τις 17 Νοεμβρίου 2018  το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει αυξηθεί τόσο που σε λίγο χρόνο θα πάρει διάσταση της εξέγερσης. Όλα ξεκίνησαν  όταν  ορισμένοι Γάλλοι τοποθέτησαν στο ταμπλό του αυτοκινήτου τους ένα κίτρινο γιλέκο και μπλόκαραν τους δρόμους  προς ένδειξη διαμαρτυρίας για αυξήσεις στη βενζίνα κατά 15% και 23% στο πετρέλαιο και όλα αυτά για την προστασία του περιβάλλοντος.      

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ  20-21/11/2018 στη Γαλλία σε 1002 άτομα έδειξε ότι το 70% συμπαθεί και υποστηρίζει τους διαδηλωτές και μόνο το 30% έδειξε αντίθεση και εχθρότητα.    

Μετά απ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση κάλεσε για ηρεμία και σύνεση.   
Στις 24/11/2018  το κίνημα τα κίτρινα γιλέκα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ομόνοιας στο Παρίσι (δεύτερη  πράξη). Η συγκέντρωση απαγορεύτηκε από την αστυνομία. Παρ΄ όλα αυτά οι διαδηλωτές, εν μέσω δακρυγόνων τραγούδησαν την Μασσαλιώτιδα  και φώναζαν συνθήματα  ενάντια στον Μακρόν. Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 14 η ώρα  στα Ηλύσια Πεδία  πραγματοποιήθηκε  η  τρίτη πράξη  της κίνησης αυτής, πάλι με τραυματίες και συλλήψεις. Τα γεγονότα ανάγκασαν την γαλλική  κυβέρνηση  να υποχωρήσει σημαντικά στις μεταρρυθμίσεις της. (αναστολή 6 μηνών των μέτρων που δεν έγιναν δεκτά από τους διαδηλωτές). Έτσι φθάσαμε στην τέταρτη πράξη και τα πράγματα εξακολουθούν να είναι στην ίδια κατάσταση. Έτσι τα γεγονότα έφθασαν στη συγκέντρωση του Σαββάτου 08/12/2018, όχι μόνο στοπ Παρίσι αλλά και σε μεγάλες πόλης της Γαλλίας.

Η Γαλλική κυβέρνηση φοβούμενη νέα έκρηξη βίας έλαβε περιοριστικά μέτρα όπως προληπτικές συλλήψεις, αναβολή 6 ποδοσφαιρικών αγώνων, κλείσιμο μουσείων, θεάτρων  και άλλων πολλών παραστάσεων. Έκλεισε και ο πύργος του Άιφελ όπως και όλα τα καταστήματα στα Ηλύσια Πεδία. Στην τέταρτη αυτή πράξη λόγω των περιοριστικών μέτρων αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού των αστυνομικών (8.000 στο Παρίσι και 89.000 σε ολόκληρη τη Γαλλία) δεν είχαμε την έκρηξη βίας όπως  στη Τρίτη συνάντηση , αλλά όλα αυτά μέχρι το απόγευμα. Τις νυκτερινές ώρες το πλήθος των διαδηλωτών άλλαξε  και τροποποιήθηκε σε όχλο-μάζα  με όλες τις συνέπειες του όρου  και έφερε  μεγαλύτερες καταστροφές στο Παρίσι.  Και εδώ είχαμε 1400  συλλήψεις και εκατοντάδες  τραυματίες μεταξύ των οποίων 3 αστυνομικοί.   

Η συνέχεια των γεγονότων: Στην εικόνα κάτω, βλέπουμε ότι δεν λείπει το χιούμορ από τους διαδηλωτές κάτι που ήταν παρόν και στο Μάι  του ΄68, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη σοβαρά.  Σοβαρά επίσης πρέπει να ληφθεί και το ότι  οι καλλιτέχνες άρχισαν να στηρίζουν τους εξεγερμένους διαδηλωτές.  Η γαλλική κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει όλα αυτά σοβαρά.

Τώρα δεν μένει παρά να περιμένουμε στα μέσα της εβδομάδας, αν όχι αύριο,  τις νέες δηλώσεις της γαλλικής κυβέρνησης.

Να πούμε ότι το κίνημα των κίτρινων γιλέκων είναι ένα κίνημα χωρίς οργάνωση, χωρίς εκπροσώπους, με έλλειψη συντονισμού  που μπορεί να τελειώσει και  θα αφήσει πίσω του απογοητευμένους ανθρώπους και δεν θα λύσει τίποτα. Επίσης αν η βία συνεχιστεί, ο διάλογος θα είναι πλέον αδύνατος και όλα και για τις δυο πλευρές θα  τελειώσουν άσχημα.

Για το λόγο αυτό τα κόμματα δεν πρέπει να εκμεταλλευτών την κατάσταση, κυρίως οι εξεγερμένοι πολίτες να προσέξουν την είσοδο μέσα στους κόλπους τους ακροδεξιών και λαϊκίστικων  στοιχείων.  Ανησυχητικό είναι ακόμα το ότι τέτοιες διαδηλώσεως πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Βέλγιο και την Ολλανδία, γεγονός που αν εξαπλωθεί σ΄ όλη την Ευρώπη τότε ολόκληρος ο πολιτισμός της κινδυνεύεις. Ήδη τα Fake News  από  Ρωσία και ΗΠΑ έκαναν την εμφάνιση τους για να εξυπηρετήσουν δικούς τους σκοπούς. Επειδή η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή  η γαλλική κυβέρνηση οφείλει οι  νέες εξαγγελίες που θα κάνει να είναι φιλολαϊκές.

Οι Γάλλοι έχουν μια κληρονομιά  εξεγερτικής κουλτούρας,  την έχουν δείξει και δεν θα δυσκολευτούν να την ξαναδείξουν.  Χρειάζεται λοιπόν  προσοχή, γιατί σύμφωνα με τον Καστοριάδη, η επανάσταση είναι η συγκρότηση αυτόνομων οργάνων των μαζών.    

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ