Κι όμως η ΕΑΣΗ είναι έτοιμη να προσφέρει!

Σταύρος Γαβαλάς
Σταύρος Γαβαλάς

"Άλλωστε η συνεργασία από όλους τους φορείς του νησιού όπου είναι αναγκαία, δεν πρέπει να σκοντάφτει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και σε μικροκομματικές αγκυλώσεις αλλά να παίρνει σάρκα και οστά για να ωφελούνται οι παραγωγοί μας και κανένας άλλος."

Του Σταύρου Γαβαλά

Που υστερούμε σαν νησί, σαν περιφέρεια Κρήτης περισσότερο; Μα φυσικά στους δρόμους. Μια εθνική οδός - καρμανιόλα, με δεκάδες θύματα κάθε χρόνο. Που αλλού; Μα στην επάρκεια νερού. Εκατομμύρια κυβικά καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα. Και το "κερασάκι στην τούρτα" ... στον πρωτογενή τομέα και στην διαφύλαξη των επιδοτήσεων των παραγωγών του νησιού μας μιας και η περιφέρεια έχει μείνει μετεξεταστέα στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καλώντας τους περιφερειάρχες της χώρας και βάζοντας τους προ των ευθυνών τους για τον κίνδυνο να πληρώσει η χώρα - οι παραγωγοί μας δηλαδή - τεράστια ποσά αν δεν συμμορφωθούμε άμεσα στην κοινοτική οδηγία.

Μπράβο στους περιφερειάρχες που έχουν ήδη προχωρήσει την διαδικασία, "κόκκινη κάρτα" στη δική μας Περιφέρεια που αν και θεωρείται η πιο επιτυχημένη, δεν έχει κάνει τίποτα πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα - αλλά για να πω την αλήθεια, έχουμε συνηθίσει πλέον.

Πρώτη στις χαρές και στα πανηγύρια, πρώτη στα βραβεία και στους επαίνους, πρωταθλητές στα ταξίδια και στις εκθέσεις αλλά στα σοβαρά και στα κρίσιμα θέματα (εθνική οδός, νερό και πρωτογενής τομέας) ουραγοί και πάμε ... για υποβιβασμό, όπως και ο Γιούχτας. Τυχαίο άραγε;

Και επειδή έχω γίνει το "μαύρο πρόβατο", λέγοντας την αλήθεια, ζητώ από την Περιφέρεια Κρήτης και τον αγαπητό Περιφερειάρχη να αφήσει αυτά που του προσφέρουν δημοσιότητα και προβολή και να ασχοληθεί με τα πραγματικά, τα σοβαρά και τα άμεσα που χρειάζεται το νησί μας.

Δε θα αναφερθώ στον ΒΟΑΚ γιατί δεν είμαι ειδικός στο θέμα αλλά νομίζω ότι σε μια δεκαετία μπορεί να έχει γίνει πραγματικότητα για το νησί μας μετά από τόσα χαμένα χρόνια. Θα αναφερθώ σε αυτά που έχω μια άποψη και μια τριβή λόγω της συμμετοχής μου τα τελευταία πέντε χρόνια στα κοινά και δη στο κομμάτι των Ενώσεων και των προϊόντων.

Πρωτογενής τομέας λοιπόν: Οπωσδήποτε άμεσα μέτρα για το νερό, μιας και η Κρήτη κινδυνεύει όχι να μην έχει νερό για πότισμά, αλλά να μην έχουμε νερό να πλυθούμε και με τα 10 εκατομμύρια τουρίστες που περιμένουμε τα επόμενα χρόνια, δε θα έχουμε ούτε για να πιούμε.

Πρωτογενής τομέας και τουρισμός: Όπως αναφέρω παραπάνω 10 εκατομμύρια τουριστές μόνο να φάνε και να πιούνε ... δε φτάνουν τα προϊόντα που παράγει το νησί μας. Απλά μαθηματικά, με το δεδομένο ότι θα μείνουν, κατά μέσο όρο μια βδομάδα στο νησί μας, έχουμε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, δηλαδή 10.000.000 επί 7 μέρες μας κάνει 70.000.000 επί 3 (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) έχουμε 210.000.000 γεύματα.

Τώρα βάλτε ότι θα φάνε το κρέας τους που δυστυχώς δεν έχουμε σε μεγάλες ποσότητες άλλα όλα τα άλλα ελαιόλαδο, τυριά, μέλι, κηπευτικά, φρούτα, λαχανικά, κρασιά, τσικουδιά που τα παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες. Είμαι σίγουρος ότι δε θα έφταναν "ούτε για χάπι" που λέμε, αν γινόταν αυτή η περιβόητη παντρειά που μας διαφημίζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια η Περιφέρεια αλλά δυστυχώς ... δε βρήκαμε κουμπάρο.

Πρωτογενής τομέας και επιδοτήσεις: Χωρίς τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης θα χαθούν από το νησί πολλά εκατομμύρια και επειδή ο Αυγενάκης το έπιασε και τράβηξε το αυτί στις περιφέρειες που κοιμούνται και η δική μας επιτέλους ξύπνησε, εμείς σαν Ένωση Ηρακλείου άλλα και οι άλλες οργανώσεις του νησιού όπου μπορούμε να βοηθήσουμε και αν μας το ζητήσει η Περιφέρεια μπορούμε να προσφέρουμε μιας και το ΟΣΔΕ το ξέρουμε καλύτερα από τον κάθε ιδιώτη με υψηλής κατάρτισης εργαζόμενους. Δηλώνουμε παρόντες όπως το κάναμε δύο χρονιές στην δακοκτονία δίνοντας γεωπόνους και οχήματα για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άλλωστε η συνεργασία από όλους τους φορείς του νησιού όπου είναι αναγκαία, δεν πρέπει να σκοντάφτει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και σε μικροκομματικές αγκυλώσεις αλλά να παίρνει σάρκα και οστά για να ωφελούνται οι παραγωγοί μας και κανένας άλλος.

Όσο "κακιά" και αν είναι η ΕΑΣΗ, όσο και αν καθυστερεί να πληρώσει παραγωγούς και εργαζόμενους, στα δύσκολα είναι πάντα μπροστά. Έτσι και τώρα δηλώνει παρούσα για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ κοινοτικών επιδοτήσεων από το νησί μας και από αυτούς που πραγματικά παράγουν.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ