Ο Ιούνιος του βετερανισμού!

Ο Ιούνιος του βετερανισμού!
Εβελίνα Μπάκιντα
Εβελίνα Μπάκιντα

Ο αθλητισμός που κάνουμε, στο επίπεδο που μπορούμε, είναι κάτι παραπάνω από άσκηση. Τα οφέλη, είναι πολλαπλά όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, ηθικά, κοινωνικά

Της Εβελίνας Μπάκιντα

Ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας γεμάτος αθλητικές διοργανώσεις για την πόλη μας.

Θα φέρω ως παράδειγμα την καλαθοσφαίριση και το Πανελλήνιο Τουρνουά Βετεράνων του Μπάσκετ 2022 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ηρακλείου.  Ε! πώς να το κάνουμε, με αυτό το ξεχωριστό άθλημα ασχολούμαστε για πολλά χρόνια τώρα. Όσο κι αν ακούγεται ακατόρθωτο, σαν να ήμασταν πάλι παιδιά, συμμετείχαμε βετεράνοι αθλητές (άνω των 30 ετών οι γυναίκες) και (άνω των 35 ετών οι άνδρες), Μπαμπάδες, Μαμάδες, Παππούδες και Γιαγιάδες. Από κοινού διαιτητές, προπονητές, παίκτες.

Η χαρά ήταν απίστευτη στο γήπεδο, όπου νιώσαμε και πάλι 20 χρονών. Ένα τριήμερο που ίδρωσε το σώμα και γέμισε η ψυχή. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη στην εκδήλωση που γιορτάσαμε αντάμα βετεράνοι από όλη την Ελλάδα και βραβεύσαμε παλιούς παίκτες/παίκτριες με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Με παραδείγματα καλών πρακτικών άλλων χωρών, χρειάζεται η κατάταξη του βετερανισμού στο επίπεδο που του αναλογεί σε μια ευνομούμενη και εξελισσόμενη κοινωνία και που η ίδια η πολιτεία δίνει τα σωστά ερεθίσματα με την ανάλογη υποστήριξη.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι χρειάζεται να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας σε κάθε ηλικία. Για τον αθλούμενο, ο βετερανισμός αποτελεί επένδυση στον τομέα της υγείας του. Προσωπικά, η προσπάθειά μου να γυμναστώ αποτυγχάνει, εδώ και χρόνια, λόγω των υποχρεώσεων της καθημερινότητας, αλλά κάποιες φορές και της διάθεσης.  Όποτε όμως κανονίζεται προπόνηση μπάσκετ δίνω το παρόν με περισσή χαρά. Είναι γεγονός πως η άσκηση αποκτά υπόσταση και γίνεται πιο ενδιαφέρουσα μέσα από μια αθλητική δραστηριότητα! Μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τρέξιμο, ποδήλατο, τέννις είναι μερικές από τις πιο δημοφιλής αθλητικές δραστηριότητες που επιλέγουν άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο αθλητισμός που κάνουμε, στο επίπεδο που μπορούμε, είναι κάτι παραπάνω από άσκηση. Τα οφέλη, είναι πολλαπλά όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά, ηθικά, κοινωνικά. Στην περίπτωση των διοργανώσεων είναι δεδομένο ότι υπάρχουν και  επιχειρηματικά οφέλη για την κοινωνία. Στο συγκεκριμένο τριήμερο ήρθαν στον τόπο μας 200 άτομα από όλη την Ελλάδα με τις οικογένειές τους και ενίσχυσαν την αγορά, καταλύματα, εστίαση, εμπόριο. Είναι οι σχέσεις, οι διαπροσωπικές και οι κοινωνικές  που δημιουργούνται μέσα από τον αθλητισμό καθώς και η ψυχολογική ανάταση των εμπλεκομένων πρωταγωνιστών. Ο βετερανισμός προάγει το πνεύμα του ‘’Ευ αγωνίζεσθαι’’: παίζω, αγωνίζομαι τίμια, σέβομαι τους κανονισμούς, τους αντιπάλους μου, δέχομαι τις αποφάσεις των διαιτητών/κριτών, δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους. Οι Βετεράνοι αθλητές με την αγωνιστική και κοινωνική τους παρουσία αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι και είναι διαχρονικός τρόπος ζωής. Προς απόδειξη, σας θυμίζω την προ διετίας εκδήλωση του Συνδέσμου Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης Ηρακλείου Υγεία και Βετερανισμός.

Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στα παιδιά μας αυτόν τον υγιή τρόπο ζωής και να τους φέρουμε κοντά στον αθλητισμό όπου διαμορφώνονται σωστοί χαρακτήρες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Ας συνεχίσουμε να δίνουμε το παράδειγμα, να δώσουμε κίνητρο στον εαυτό μας, να δώσουμε νόημα και σκοπό στην άσκησή μας και τη ζωή!

Η Εβελίνα Μπάκιντα αγωνίστηκε με τα χρώματα της Γυμναστικής Ένωσης Ηρακλείου στην Α’ και Β’ Εθνική και με τον Ηλυσιακό στην Α’ ΕΣΚΑ.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ