Ο σεβασμός στους θεσμούς

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Υπάρχουν και αυτά τα θέματα

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Πλούσια σε ειδήσεις η επικαιρότητα, μας προβληματίζει σοβαρά ως προς το θέμα που θα επιλέξομε για το συνηθισμένο σχόλιο μας .

Να ασχοληθούμε  με τον ''Μεσσία''του εθνικού χρέους κ. Σώρρα που μεταγόμενος στον ανακριτή γνώρισε την αποθέωση  από εκατοντάδες πιστούς του ...κινήματος του -  αναρωτιόμαστε μετά πως ένας... Καμμένος βρίσκεται  στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος -,να ασχοληθούμε με τον βουλευτή  του Σύριζα ,τον κ. Τριαντάφυλλο Μηταφίδη ,που ανέλαβε να... ανοίξει τα μάτια των Θεσσαλονικιών για το πόσο επωφελής για τη χώρα είναι η συμφωνία των Πρεσπών ,ή τέλος να ασχοληθούμε με το σημερινό Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, όπου -απ όσα διαρρέουν μέχρι στιγμής -ο αναμενόμενος από την κυβέρνηση ''θησαυρός'' ,σε σχέση με το χρέος ,είναι λίγο καλύτερος από... άνθρακες, και, οπωσδήποτε ,''πόρρω απέχει'' από όσα  είχαν συμφωνηθεί για το ίδιο θέμα το 2012 και πήγαν στράφι, ελέω Τσίπρα και περήφανης διαπραγμάτευσης το 15..

Επειδή όμως, σας έχουν πιθανώς κουράσει τα θέματα  αυτά ,αποφασίσαμε  τελικά να σχολιάσομε  δυο  άλλα, μικρότερου ίσως...ειδικού βάρους, αλλά  που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα .

Το ένα αφορά τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Ραχόι  και το άλλο το Γάλλο Πρόεδρο  κ. Μακρόν.

Ο πρώτος, που πρόσφατα έχασε την Πρωθυπουργία μετά από εφτά ολόκληρα χρόνια ,δεν το βρήκε καθόλου υποτιμητικό, να ...προσγειωθεί από το κορυφαίο εκτελεστικό αξίωμα της χώρας του, σε μια εντελώς άσημη  θέση .Την ίδια που κατείχε πριν  ασχοληθεί  με την πολιτική .Τη θέση δηλαδή του υποθηκοφύλακα στη μικρή πόλη (35000 κάτοικοι) Σάντα Πόλα στην περιοχή της Γαλικίας.

Για συγκρίνετε την περίπτωση αυτή, με τα συμβαίνοντα στα ''καθ ημάς'', όπου, με το Άρθρο 50 του νόμου1759, οι πρώην βουλευτές -έστω και με μόνο μια μέρα κοινοβουλευτική θητεία-μπορούν να επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους αν δεν επανεκλεγούν , με το βαθμό του διευθυντού .
Αν μάλιστα είναι και  γιατροί ,προσλαμβάνονται με μια απλή αίτηση  σε νοσοκομείο της επιλογής τους -πάλι ως διευθυντές-έστω κι αν μέχρι  την ημέρα της εκλογής τους ήταν ιδιώτες γιατροί και δεν είχαν την παραμικρή σχέση εργασίας με το δημόσιο.

Με αυτόν τον ...καινοτόμο τρόπο έχουν κατά καιρούς βολευτεί ''ουκ ολίγοι'' ιδιώτες γιατροί που πέρασαν ένα φεγγάρι από τη βουλή και που, ''εν μια νυκτί ,'' κατέλαβαν  διευθυντικές θέσεις σε νοσοκομεία της αρεσκείας τους ,όταν χιλιάδες νέοι γιατροί αναζητούν απεγνωσμένα  μια θέση και εξορίζονται ''όπου γης'' ,για να επιβιώσουν
Ευελπιστούμε με τα τελευταία μνημόνια να έχει καταργηθεί  αυτή η σκανδαλώδης  διάταξη που συνιστά ...επιτομή της ρουσφετολογίας .Αν όχι  ,μπράβο  στους βουλευτές, που, για μια φορά ακόμη ,προφύλαξαν τα... γένεια τους , από τις ...παρενέργειες του μνημονίου.

Το άλλο θέμα που τράβηξε την προσοχή μας, είναι η επίπληξη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν σε ένα μαθητή ,κατά τον εορτασμό των 78 χρόνων από την ημέρα που ο  Ντε Γκωλ , ως εκπρόσωπος των ''Ελεύθερων Γάλλων'' ,κήρυξε την έναρξη της αντίστασης κατά του ναζισμού .Μέρα που αποτελεί εθνική επέτειο για τη  Γαλλία .
 Την ώρα λοιπόν που ο Μακρόν βρισκόταν πάνω στο λόφο Mont Valerie -χώρο του εορτασμού- και περνούσε μπροστά από το συγκεντρωμένο πλήθος με τη  μουσική να  παιανίζει τον ''ύμνο της αντίστασης'' (chanson de partisan) και τη ''Μασσαλιώτιδα'',  ένας 15χρονος νεαρός  του φώναξε:
''Όλα καλα Μανού'' ;(Μανού =το χαιδευτικό του Μανουέλ) .
Ο πρόεδρος σταμάτησε, τον κοίταξε και του απάντησε σε αυστηρό τόνο.
''Όχι, βρίσκεσαι σε επίσημη εκδήλωση και δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο. Σήμερα ψέλνουμε τον Εθνικό ύμνο της Γαλλίας και τον ύμνο της Γαλλικής Αντίστασης. Θα απευθύνεσαι λοιπόν σε εμένα ως κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας ή απλά κύριε.''
Ο νεαρός αιφνιδιασμένος ψέλλισε ένα .''Ναι κύριε πρόεδρε'' και ο Μακρόν συνέχισε, σε συμβουλευτικό πλέον τόνο..
'' Πρέπει να συμπεριφέρεσαι σωστά. Ακόμα και αν κάποια ημέρα θελήσεις να ηγηθείς μιας επανάστασης, πρώτα πρέπει να μελετάς, να αποκτήσεις ένα πτυχίο και να μάθεις πως φέρνουν φαγητό στο τραπέζι ...''

Αναρωτιόμαστε ,πως θα αντιδρούσε σε παρόμοια περίπτωση ,ένας δικός μας Πρόεδρος, με όλους τους προβολείς της δημοσιότητας στραμμένους πάνω του; Θα στοιχημάτιζα ,πως όχι όπως ο Γάλλος.

Βλέπεις ,ο ''έξωθεν'' σεβασμός στους θεσμούς ,είναι αντίστοιχος ,με κείνον που οι ίδιοι οι θεσμοί με τη συμπεριφορά και τις θέσεις τους,''χτίζουν'' για τους εαυτούς τους.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ