Τη "χρυσή τομή" για το Δικταίο Άντρο ψάχνει ο Δήμαρχος - Πότε θα κλείσει;

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ο Γ.Αθανασάκης αναζητά τη "φόρμουλα" εκείνη που και θα δώσει συνέχεια στις παρεμβάσεις στο Δικταίο Άντρο και δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επισκεψιμότητα αλλά και στην τουριστική και εμπορική κίνηση

Με "όπλα" την καλή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την αμοιβαία κατανόηση και φυσικά έχοντας υπόψη τα χρονοδιαγράμματα του έργου, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου αναζητά τη "φόρμουλα" εκείνη που και θα δώσει συνέχεια στις παρεμβάσεις στο Δικταίο Άντρο και δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επισκεψιμότητα αλλά και στην τουριστική και εμπορική κίνηση στην περιοχή.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το Δικταίο Άντρο να κλείσει άμεσα, στην "αυγή" της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της βραχομηχανικής μελέτης, για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας του σπηλαίου, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Αθανασάκης ανέφερε, μιλώντας στο Cretalive, ότι ο Δήμος βρίσκεται "σε συνεννόηση με το Υπουργείο, την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς" προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη συνέπεια στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως ως σήμερα, να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση του έργου, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και ταυτόχρονα να μην προκληθεί - ή να προκληθεί όσο το δυνατόν λιγότερη - όχληση, στην επισκεψιμότητα και κατ'επέκταση στην εμπορική δραστηριότητα με "πυρήνα" το Δικταίο Άντρο.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές Ιουνίου ο Δήμαρχος Γ.Αθανασάκης και η Υπουργός Λ.Μενδώνη θα έχουν συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν τα περιθώρια ελαστικότητας του χρονοδιαγράμματος προκειμένου να βρεθεί η "χρυσή τομή". Εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι ενδέχεται να γίνει εφικτό, το Δικταίο Άντρο να παραμείνει ανοιχτό για το επόμενο - ίσως και - τρίμηνο και οι εργασίες να ξεκινήσουν μετά, αφού θα έχει περάσει σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

"Ως σήμερα είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πάνε λίγο "πίσω" οι εργασίες, για να μην επηρεαστεί η επισκεψιμότητα του Σπηλαίου" - σημειώνει ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, υπογραμμίζοντας πάντως ότι με βάση την αγαστή συνεργασία που ο Δήμος έχει ως σήμερα με το Υπουργείο, θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Υπενθυμίζεται ότι η παρέμβαση, για την οποία γίνεται λόγος, είναι το Υποέργο 3 που αφορά στις «Εργασίες στερέωσης βραχωδών πρανών Δικταίου Άντρου» με προϋπολογισμό  1.370.200,00 ευρώ. Συγκεκριμένα θα εκτελεστούν εργασίες εντός του Σπηλαίου αλλά και στο εξωτερικό πρανές του. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε έντεκα μήνες.

Παράλληλα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί και η δημιουργία τελεφερίκ στην ανατολική πλευρά του Δικταίου Άντρου -όπως και η αποκατάσταση του μνημείου - παρεμβάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται εργασίες αναβάθμισης του πολιτιστικού χώρου, η ανάπλαση της Πλατείας Ευρώπης και η αποκατάσταση των μονοπατιών περιήγησης του Σπηλαίου.

Το Δικταίο Άντρο, στις πλαγιές της Δίκτης, πάνω από το Οροπέδιο Λασιθίου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και δέχεται σε ετήσια βάση πολυάριθμους επισκέπτες, αποτελώντας μάλιστα επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

 

Δείτε επίσης:

"Λίφτινγκ" για το Δικταίον Άντρο: Υπογραφές σε πέντε μελέτες 

Η αρχή για το μεγάλο έργο στο Δικταίο Άντρο

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ