Το ΠΑΣΟΚ μπροστά, στο δρόμο του αλατιού
Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του να κατέβει στην κοινωνία
Μιλώντας, πριν ενάμιση χρόνο, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σημίτης επεσήμανε την ανάγκη να πρωταγωνιστήσει το ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις, προσφέροντας το όραμα για ανασυγκρότηση προς προοδευτική κατεύθυνση, τονίζοντας ότι είναι μια ευκαιρία και οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Με αυτή του τη ρήση ο αείμνηστος Κώστας Σημίτης ήθελε ασφαλώς να υποδηλώσει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες του με πολιτικές πρωτοβουλίες που θα προσελκύσουν και συσπειρώσουν γύρω του τους μη προνομιούχους Έλληνες, του εργαζόμενους, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους μικρομεσαίους και τους επιστήμονες, να τους δώσει ελπίδα και διέξοδο.
Επίσης κυριολεκτούσε ότι οι ευκαιρίες στην πολιτική πράγματι δεν είναι άπειρες. Έχασες μια, έχασες δύο, δεν θα έχεις άλλες.
Στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 27 Μαρτίου 2026, ο Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε το κόμμα και την ηγεσία να ακολουθήσουν το «δρόμο του Αλατιού» του Μαχάτμα Γκάντι. Χρησιμοποιώντας τον ιστορικό συμβολισμό της «Πορείας του Αλατιού» παρότρυνε την ηγεσία και τα στελέχη να αφήσουν πίσω τις μίζερες επιδιώξεις, να βγουν μαζικά στην κοινωνία και να ξεκινήσουν την αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές.
Την προτροπή αυτή επανέλαβε και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης στην εναρκτήρια εισήγηση του στο άνοιγμα του Συνεδρίου.
Δύο μήνες μετά διαπιστώνω, μαζί με πολλούς άλλους συντρόφους και φίλους με τους οποίους συζητώ καθημερινά και μας διακατέχει η αγωνία του μέλλοντος της δημοκρατικής παράταξης, ότι το παραπάνω κάλεσμα του Κώστα Σκανδαλίδη δεν έχει εισακουσθεί, δεν έχει μετουσιωθεί σε πράξη.
Η άποψη μου είναι ότι ο Πρόεδρος και η γύρω από αυτόν ηγετική ομάδα, η οποία έχει επωμισθεί το βάρος της παρουσίας στη βουλή και τα μέσα ενημέρωσης, παρά τις καλές διαθέσεις τους, δεν αρκούν για να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στον άγριο πολιτικό στίβο, χωρίς συμμάχους, υποστηρικτές και θετικές κριτικές στα μαζικά μέσα επικοινωνίας, έντυπα και ηλεκτρονικά της Πρωτεύουσας.
Για το λόγο αυτό πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ενεργοποιήσει το σύνολο των βουλευτών του, των υποψηφίων βουλευτών στις εθνικές εκλογές πανελλαδικά, τους ευρωβουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές, συνολικά 352 συν 42 ίσον 394 στελέχη πρώτης γραμμής, και άλλα στελέχη επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς, και να οργανώνει εξορμήσεις και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Περιφέρεια και Νομό, τουλάχιστον δύο φορές το μήνα, ώστε να διαδώσει και επικοινωνήσει και το πρόγραμμα του και τη διαφορά του από τα προγράμματα των άλλων κομμάτων, όσων έχουν, γιατί υπάρχουν και κόμματα χωρίς επαρκή προγράμματα, η προγράμματα – εκθέσεις ιδεών.
Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του να κατέβει στην κοινωνία. Η διαδικτυακή κινητοποίηση δεν αρκεί. Να οργανώσει περιοδείες στο «δρόμο του Αλατιού», πόρτα – πόρτα, στις λαϊκές αγορές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα Πανεπιστήμια, στο μετρό και στους σταθμούς ΚΤΕΛ. Να ενημερώσει και να αφουγκραστεί την κοινωνία.
Επισημαίνω μια ουσιώδη διαφορά μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών μαζικών μέσων επικοινωνίας. Τα κεντρικά ΜΜΕ έχουν αφεντικά, ισχυρούς επιχειρηματίες, που θεωρούν τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ που έχουν στην κυριότητα τους ως προέκταση των επιχειρήσεων τους και ως έκφραση της επιρροής και επιβολής τους στα πολιτικά πράγματα και στις πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες επιδιώκουν να διαμορφώνουν στο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο.
Να σημειώσω τέλος ότι τα ΜΜΕ της περιφέρειας προβάλλουν και αναδεικνύουν αντικειμενικότερα τις πολιτικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Διαθέτουν δε δημοσιογράφους τουλάχιστον ισάξιους των αθηναϊκών ΜΜΕ και λιγότερο ή καθόλου διατεταγμένους στην υπηρεσία των εργοδοτών τους.
Σύντροφε Πρόεδρε εσύ έχεις τη δυνατότητα, την ευχέρεια και την ευθύνη, λαμβανομένου υπόψη ότι και το ΠΑΣΟΚ είναι αρχηγικό κόμμα, να αποφασίσεις και αναλάβεις τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις ώστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα του να επικοινωνηθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρω παραπάνω, ευρύτερα, καθολικά και πειστικά στην ελληνική κοινωνία.
Δεν είμαστε μόνοι μας. Από αύριο με την ίδρυση του «νέου» κόμματος από τον «κωλοτούμπα» και χωρίς πολιτικές αναστολές Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει την αμέριστη στήριξη γνωστών ΜΜΕ και γνωστών επιχειρηματιών της Αθήνας, ο αγώνας για την επικράτηση και πρωτοκαθεδρία στην «λεγόμενη» δημοκρατική παράταξη είναι και θα γίνει περισσότερο σκληρός και θα είναι μακρύς.
*Ο Γεώργιος Εμμ. Τσικνάκης είναι Δικηγόρος, Πρώην Γραμματέας Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Κρήτης
- Πανελλαδικές: Ο μεγάλος φόβος των 12 γραμμάτων
- ΟΦΗ: Μια ονειρεμένη χρονιά έφυγε, μια δύσκολη έρχεται!
- Το όνειρο του Αλέξη
