Ποιο είναι το νόημα του θάρρους στη δημοκρατία;

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Πρέπει όλοι οι μετανάστες να είναι Spiderman η Batman για να πάρουν μια κάρτα παραμονής;

Του Δημήτρη Μιμή 

Το είδαμε όλοι. Μετά τη δολοφονία του  Γάλλου υπολοχαγού της χωροφυλακής  Arnaud Beltrane που έπεσε ως ήρωας στις 24 -3- 2018 όταν αντάλλαξε τον εαυτό του για ένα όμηρο στο Παρίσι,  σήμερα ήρθε στη ζωή των Γάλλων ένας άλλος ήρωας, o Massoudou Gassama. Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν  γνώριζε μέχρι τώρα το όνομα του αλλά όλοι είδαμε την πράξη του. Είχε το θάρρος και  έσωσε ένα αγοράκι που θα μπορούσε να είχε πέσει από τον τέταρτο όροφο ενός παρισινού κτιρίου. Όλοι παρακολουθούσαν το μικρό αγόρι που είχε αναρριχηθεί στο κενό και όλοι κοίταζαν  με τρόμο χωρίς κανένας να μπορεί να πράξει κάτι προς διάσωση του. Αυτός ο άνδρας αναρριχήθηκε στα μπαλκόνια, σαν αυτά να ήταν μια απλή σκάλα.  Αν αυτές τις κινήσεις τις βλέπαμε στον κινηματογράφο πιθανόν και να μη το πιστεύαμε.  

Ο  Massoudou Gassama είναι από το Μαλί και βρίσκεται στο Παρίσι χωρίς άδεια παραμονής. Μπορούσε και το  έπραξε. Ο Δήμαρχος Παρισιού υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την αίτηση του για παραμονή στη Γαλλία αλλά τον πρόλαβε ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Emmanuel Macron   και πραγματοποίησε το όνειρο του και του έδωσε άδεια διαμονής αλλά και μια θέση στην πυροσβεστική. 

Ακούγεται σαν διδακτικό παραμύθι και απευθύνεται σ΄ αυτούς που πιστεύουν ότι όλοι οι μετανάστες που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής θα πρέπει να αποσταλούν στις χώρες τους.   Όμως πρέπει να προσέξουμε. Μ΄ αυτό  μπορεί  η θέση όλων των άλλων μεταναστών που δεν μπορούν ν΄ αναρριχηθούν στην πρόσοψη ενός κτιρίου,   να   γίνει πιο επισφαλής. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι σαν και εσάς και σαν εμένα που όλοι δεν μπορούμε να αναρριχόμαστε. Οι περισσότεροι δεν είναι Spiderman  ούτε Batman, το μόνο που επιδιώκουν είναι μπουν σε μια κανονική ζωή και όχι να  έχουν μια ζωή υπερ-ήρωα.   

Καλά όλα αυτά, χρειαζόμαστε όμως ήρωες; Βέβαια τους χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τη λιτότητα των ημερών και τη δυστυχία της ζωής μέσω αυτών των θετικών μοντέλων. Οι ήρωες μας φέρνουν ελπίδα, όνειρα και δύναμη και καθένας μας τους χρειάζεται. Το παιδί για να κτίσει τον εαυτό του και ο ενήλικας για να τον καλυτερεύσει. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η μορφή του ήρωα μπορεί να μετατραπεί σε ολοκληρωτικό ηγέτη, τρομοκράτη βίας και μίσους και πάροχος  των χειρότερων. 

Τέλος μπαίνει και θέμα της δημοκρατίας στην αντιμετώπιση των μεταναστών. Πρέπει όλοι  οι μετανάστες να είναι    Spiderman η  Batman  για να πάρουν μια κάρτα παραμονής; Όχι Βέβαια. Στη δημοκρατία οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται και να συμβαδίζουν με την ιδέα των ίσων πολιτών. Όλοι οι μετανάστες να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο δίνοντας τους ίσες ευκαιρίες.   

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ