Το Πολυτεχνείο: 45 χρόνια μετά

Απόστολος Τζίφας
Απόστολος Τζίφας

"Το νόημα του Πολυτεχνείου υπάρχει και δίνει ένα συνολικό στίγμα στην πορεία της χώρας μας ή είναι ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις – συστημικές ή όχι- να «εκμεταλλευτούν» την ημέρα για τους δικούς τους λόγους;"

Του Απόστολου Τζίφα

Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής μας ζωής γεννά το ερώτημα: το νόημα και οι αξίες του υπάρχουν εν δυνάμει στην ιστορική και πολιτική πορεία της πατρίδας μας;

Η ιστορική ανάγνωση  γίνεται στο χώρο της εκπαίδευσης με τη εθιμική παρουσίαση των γεγονότων, την εναπόθεση στεφάνου στα μνημεία των πεσόντων και την εκμετάλλευση της αργίας για την απουσία αρκετών εκπαιδευτικών από τα σχολεία (: άδεια από τη σημαία) και μαθητών που  «εορτάζουν» την επέτειο στις καφετέριες.

Το πολιτικό ερώτημα είναι : το νόημα του Πολυτεχνείου υπάρχει και δίνει ένα συνολικό στίγμα στην πορεία της χώρας μας ή είναι ευκαιρία για όλες τις πολιτικές δυνάμεις – συστημικές ή όχι- να «εκμεταλλευτούν» την ημέρα για τους δικούς τους λόγους.

Ειπώθηκε από την κυβέρνηση ότι «το Πολυτεχνείο δεν έχει ιδιοκτήτες». Μήπως , όμως, δεν έχει και ιδιοκτήτες στην ανάγνωσή του;  Άλλες πολιτικές δυνάμεις «βλέπουν» κοινωνικούς ριζοσπαστικούς μετασχηματισμούς» και άλλες δυνάμεις δίνουν την εικόνα συντηρητικών μηνυμάτων. 

Η επέτειος κινητοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις για συνολική «επένδυση» την ημέρα αυτή. Τα βασικά ζητούμενα της ημέρας απουσιάζουν. Ο συμβολισμός και οι αξίες του. Είναι προφανές ότι τα κλειστά πανεπιστήμια λόγω ασύλου και ο αποκλεισμός των μη αρεστών πολιτικών δυνάμεων να προσεγγίσουν το Πολυτεχνείο   είναι απόδειξη ότι σήμερα το πραγματικό νόημά του απουσιάζει. Η έλλειψη ελευθερίας και η απαγόρευση διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια δίνουν την αίσθηση ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι πολιτικές αξίες βρίσκονται στο «απόσπασμα». Αναδύονται «πολιτικές δυνάμεις» των άκρων με ανελεύθερες πολιτικές πρακτικές. Παράλληλα,η πολεμική ατμόσφαιρα σε όλη την Ελλάδα (αστυνομοκρατία, «εκδηλώσεις» αντιεξουσιαστών κ.ά.) και η απουσία οικονομικής ζωής στο κέντρο της Αθήνας ( π.χ. κλείσιμο πολυκαταστημάτων για τον φόβο μεγάλων καταστροφών) κάθε άλλο παρά το νόημα της ελευθερίας εκπέμπουν.

Ας κατανοήσουμε ότι τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας μας έχουν αξία , όταν οι ιστορικοί επίγονοί τους έχουν τη θέληση να τα αναγνώσουν σωστά  και παράλληλα να είναι σε θέση να προστατεύσουν το πραγματικό νόημά τους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ