Σητεία: Περιβάλλον κι Ανάπτυξη

Σητεία: Περιβάλλον κι Ανάπτυξη

Του Απόστολου Τζίφα

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μία ασύμμετρη ανάπτυξη στο νομό Λασιθίου. Ο Άγιος- Νικόλαος και η Ιεράπετρα με σχέδιο, προγραμματισμό και μελέτες, αλλά το κυριότερο με πολιτική βούληση και με την κοινωνία παρούσα , προχωρούν με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξή τους. Αντίθετα η Σητεία ακούγεται μόνο για τις ματαιώσεις και καθυστερήσεις μεγάλων έργων. Η επένδυση της Μονής Τοπλού εδώ και τρεις  δεκαετίες περνά μέσα από δεκάδες εμπόδια τοπικού κυρίως χαρακτήρα. Ακούγονται φωνές αντι-αναπτυξιακές με διάφορα επιχειρήματα του τύπου : περιβάλλον, γεωπάρκο, κορεσμένη περιοχή ενεργειακά κ.ά.  

   Είναι καιρός να ακουστούν  απόψεις  για την επαρχία Σητείας που θίγουν  παθογένειες σε πολιτικό, κοινωνικό, τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η υποανάπτυξη δεν είναι τυχαία. Τα δημοτικά συμβούλια της πόλης είναι «τοξικού» χαρακτήρα για τις επενδύσεις. Η  περιοχή θα παραμείνει στην ίδια διαχρονική  κατάσταση : καλλιέργεια ελιάς με ό,τι αυτό συνεπάγεται τα τελευταία χρόνια  και ελάχιστες επενδύσεις  στον τουρισμό και όχι μόνο.  Οι θέσεις εργασίας για τους νέους της επαρχίας είναι σχεδόν μηδενικές.

Ασφαλώς και οι υποδομές σε γενικές γραμμές υπάρχουν στην επαρχία  : αεροδρόμιο, λιμάνι , νοσοκομείο κ.λπ. Ωστόσο, η οικονομία της δεν έχει περιθώρια ανάπτυξης , όταν το επενδυτικό περιβάλλον είναι αφιλόξενο και εχθρικό. Τα τελευταία χρόνια καμία επένδυση δεν είχε τη ουσιαστική στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία απούσα.

 Δυστυχώς, η τοπική κοινωνία έχει πέσει σε μία πρωτοφανή αφασία. Παρακολουθεί  «επαναστατημένους» ιδιώτες επενδυτές να «μάχονται» τις μεγάλες επενδύσεις αυξάνοντας τις περιουσίες τους και να «ορίζουν» ως «φύλακες» του περιβάλλοντος και της περιουσίας τους την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες νεόπλουτοι και όχι μόνο  με τα πολιτικά τσιτάτα τους   βρίσκουν την ευκαιρία να ικανοποιούν τους  ψηφοφόρους τους και τις αποτυχημένες πολιτικές επιδιώξεις τους.     

Βεβαίως, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει άποψη και παρέμβαση στις τοπικές επενδύσεις. Δεν έχει, ωστόσο, δικαίωμα να παραβλέπει τους νόμους του κράτους και να ποδηγετείται από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. Όσον αφορά τις  επενδύσεις που έχουν πλήρη φάκελο, είναι αδιανόητο να μην ακούγεται  και η άλλη άποψη.

Τα τελευταία χρόνια βρίθει ο τόπος από «περιβαλλοντολόγους» που διαλέγονται : « με ύβρεις, με απειλές , με τραμπουκισμούς και με συκοφαντία…Η Ελλάδα χρειάζεται μία επανάσταση του αυτονόητου». ( Φ.  Κοκοτός, cretalive 16.6.20) .

  Η οικονομία της περιοχής μέσω των επενδύσεων μπορεί να δώσει διέξοδο και προοπτικές στους νέους της περιοχής. Σε τελική ανάλυση η τοπική κοινωνία θα πρέπει επιτέλους να εκφραστεί και όχι οι ολιγομελείς αυτοπροσδιοριζόμενες  ομάδες επιτροπών   αγώνα κατά των  επενδύσεων.

 Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στις γειτονικές πόλεις της Σητείας δείχνουν μία διαφορετική απεικόνιση της εικόνας της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδοίκησης και της κοινωνίας. Για παράδειγμα στην Ιεράπετρα πρόσφατα  εγκαινιάστηκε η τουριστική μονάδα « Robinson Club Ierapetra» , η οποία είχε τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, της  κοινωνίας και της αριστεράς. Στον Άγιο Νικόλαο η επένδυση της Elounda Hils Θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας με τη δημιουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων και την απορρόφηση τοπικών προϊόντων. Είναι ανάλογη επένδυση με αυτή  του Costa Navarino στην Μάνη.

«Aγώνες» έγιναν από «περιβαλλοντολόγους» για τη ματαίωση της λειτουργίας του εργοστασίου  της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο; Τελικά , οι «κήνσορες» αυτοί  δεν έχουν αντίλογο για το περιβάλλον  (¨: θαλάσσιο και όχι μόνο) για  το εργοστάσιο αυτό. Σε τελική ανάλυση ας επιλέξουν τη  μορφή ενέργειας που θέλουν για το νησί και ας μας πουν ποια είναι λιγότερο ρυπογόνα και επιζήμια οικονομικά.

Με ψευτοδιλήμματα του τύπου καταστρέφεται το περιβάλλον (: γεωπάρκο κ.ά ), κορεσμένες ενεργειακά περιοχές ,  έχουν κατορθώσει οι δυνάμεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα να είναι τροχοπέδη σε κάθε είδους επένδυση.

Το μέλλον της επαρχίας Σητείας θα εξαρτηθεί από την στάση της τοπικής κοινωνίας και  από τη  βούληση του αυτοδιοικητικού και πολιτικού της κόσμου να ανατρέψει πρακτική και κατεστημένες αντιλήψεις της οπισθοδρόμησης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ