Στη δημοσιότητα τα ακίνητα του Ηρακλείου τα οποία παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο

Παναγιώτης Αναστασάκος
Παναγιώτης Αναστασάκος

Μια λοιπόν άσκηση πίεσης για να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα, είναι και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η οποία μπορεί να ξεκινήσει, από τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ακινήτων.

Του Παναγιώτη Αναστασάκου

Πριν από 15 ημέρες, είχε δημοσιευθεί στο Cretalive ένα κείμενο μου με τίτλο «SOS Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου» , με το οποίο ζητούσα τη δημοσιοποίηση του καταλόγου με τα 177 ακίνητα του Ηρακλείου, τα οποία παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο για 99 χρόνια.

Το ίδιο ζήτησε και από την Κυβέρνηση και ο Βουλευτής μας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Στο κείμενο παρενέβη η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας, υπεραμυνόμενη της  ευαισθησίας της Δημοτικής αρχής για τα ακίνητα,( https://www.cretalive.gr/crete... )και στη συνέχεια ως απάντηση, δημοσιεύτηκε την 20.09.2018 ένα ακόμη κείμενό μου για το θέμα, με τίτλο «Δημοτικά ακίνητα και Υπερταμείο - μια απάντηση στην αντιδήμαρχο» (https://www.cretalive.gr/crete... .)

Με το δεύτερο κείμενο ξεκαθάριζα ότι δεν στρέφομαι εναντίον της δημοτικής πολιτικής, αλλά επισήμαινα τη μεγάλη σημασία που έχει για το μέλλον της πόλης μας, αυτή η παραχώρηση των ακινήτων στο Υπερταμείο, στα οποία ακίνητα εκτός από μνημεία, υπάρχουν και δημοτικά ακίνητα (π.χ. η τάφρος των τειχών) αλλά και ακίνητα δημοτικού ενδιαφέροντος (π.χ. το μέγαρο Κοθρή, τα κτίρια της παλιάς αστυνομίας στο κέντρο, κλπ).  

Από τότε και μετά, φούντωσε πανελλαδικά, ένα αριθμός δημοσιευμάτων, καταγγελιών και διαμαρτυρίας,  για τις παραχωρήσεις στο Υπερταμείο, ο οποίος όσο περνάει ο καιρός παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο κ. Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, πρώτος από όλους τους αυτοδιοικητικούς δημοσίευσε  ένα κείμενο με τίτλο «Όλα τα ακίνητα φιλέτα στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων» (https://www.cretalive.gr/crete... )και έδωσε στη δημοσιότητα, όλα τα ακίνητα των Χανίων τα οποία παραχωρήθηκαν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων εξέδωσε ψήφισμα με θέμα «Κανένα μνημείο στο Υπερταμείο»!

 

Οι  Έλληνες αρχαιολόγοι με ειδική ανακοίνωση(https://www.efsyn.gr/arthro/ha... )κατήγγειλαν την παραχώρηση από την κυβέρνηση, της διαχείρισης εκατοντάδων μνημείων στο Υπερταμείο.  Στη συνέχεια ήλθαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που κατήγγειλαν ότι πολλά νοσοκομεία παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο  Ακόμη και το νοσοκομείο Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη  παραχωρήθηκε (!)…

Σε απάντηση όλων αυτών, το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε αμήχανα ότι Μνημεία και Αρχαιολογικοί χώροι δεν παραχωρούνται στο Υπερταμείο , αλλά η πραγματικότητα  δυστυχώς τους διαψεύδει, αφού στα ΦΕΚ που δημοσιεύτηκαν υπάρχουν ξεκάθαρα, οι συγκεκριμένες άνευ όρων παραχωρήσεις.

Έτσι βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε μία αμείλικτη πραγματικότητα.

Τα ΦΕΚ της παραχώρησης που υπέγραψε ο κ. Υπουργός των Οικονομικών, ισχύουν ως έχουν. Ούτε κουβέντα από την Κυβέρνηση για την ακύρωσή και επανέκδοση τους μετά από τον έλεγχο των λαθών, αφού (μας λένε) είναι Μνημονιακή Υποχρέωση.

Σε πολλά από τα ακίνητα που περιλαμβάνονται στα ΦΕΚ αυτά,  έχουν παρεισφρήσει και άλλα λάθη  όπως π.χ ακίνητα στα οποία δεν είναι ιδιοκτήτης το Ελληνικό Δημόσιο αλλά είναι οι Δήμοι ή κάποια ιδρύματα. Καμία πρόνοια δεν έχει ληφθεί για τα ακίνητα αυτά και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, τα ακίνητα, θα χαθούν.

Πολλά επίσης από τα ακίνητα αυτά, έχουν ανάγκες είτε συντήρησης (π.χ. Μέγαρο Κοθρή),  είτε αξιοποίησης (π.χ. τάφρος Ενετικών Τειχών), πολλά από αυτά, στεγάζουν υπηρεσίες οι όποιες παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (π.χ. νοσοκομεία) ενώ τέλος σε αρκετά από αυτά, υπάρχουν και δυνατότητες πρόσθετης εκμετάλλευσης για την κοινή ωφέλεια.

Ποιος λοιπόν θα τα διαχειρίζεται όλα αυτά, τα επόμενα 99 χρόνια;

Μήπως το Υπερταμείο δια της ΕΤΑΔ όπως αναφέρουν τα ΦΕΚ;

Σε ποιο Κοινοτικό Πρόγραμμα θα μπορούσαν να ενταχθούν χρηματοδοτήσεις για εργασίες συντήρησης, βελτίωσης ή ανάδειξης στα ακίνητα αυτά, όταν ως κύριος των αντίστοιχων έργων, θα είναι το Υπερταμείο;

Και ποίος θα ενδιαφερθεί στην Περιφέρεια κυρίως  της χώρας για να καταθέσει σχετικά Τεχνικά Δελτία;

Ποίος θα δίδει τις άδειες για τη χρησιμοποίηση των χώρων σε αυτά τα ακίνητα για κοινή ωφέλεια. (π.χ.  στο κηποθέατρο των ενετικών τειχών, κλπ); Το Υπερταμείο;

Και αυτή η «φάμπρικα» θα υπάρχει συνεχώς επί 99 χρόνια;  

Είναι λοιπόν φανερό πως η χωρίς σοβαρή μελέτη παραχώρηση των ακινήτων στο Υπερταμείο, έχει ανοίξει για την Ελληνική κοινωνία, τους ασκούς του Αιόλου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα με μισόλογα και υποσχέσεις, τα οποία όμως δεν πείθουν.

Μια λοιπόν άσκηση πίεσης για να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα, είναι και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η οποία μπορεί να ξεκινήσει, από τη δημοσιοποίηση του καταλόγου των ακινήτων.

Αυτό για το Δήμο Ηρακλείου, είναι θέμα της κυρίως Δημοτικής Αρχής η οποία διαθέτει τον κατάλογο, όπως έκαναν και στα Χανιά.

Δώστε λοιπόν στη δημοσιότητα κύριοι, τα ακίνητα του Ηρακλείου τα οποία παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, για να δούμε τις «νάρκες»  σε βάρος των συμφερόντων της πόλης που υπάρχουν στην παραχώρηση.

Το οφείλετε και στην Πόλη και στην ιστορία σας….        
 
      

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ