Τα εν οίκω εν δήμω, ή επτά βήματα για τη δημιουργία μιας πινακοθήκης

Αριστέα Πλεύρη
Αριστέα Πλεύρη

"Η Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου έσπασε τη σιωπή της και η φωνή της, για πρώτη φορά, ακούστηκε εκτός πόλης"

Της Αριστέας Πλεύρη

Αυτό που δίνει ανάσα σε ένα έργο τέχνης είναι η ματιά του θεατή. Χωρίς θεατές, ακόμα και έργα όπως η Ταφή του Κόμητα Οργκάθ ή η Αφροδίτη του Boticceli, δεν είναι παρά  υλικά -χρώμα, ξύλο ή καμβάς και αυτό είναι  αδικία κατάφωρη για το ταλέντο και τον κόπο του δημιουργού.

Με αυτή την πεποίθηση η Αντιδημαρχία Πολιτισμού άρχισε να ασχολείται με τη σημαντική συλλογή έργων τέχνης, που έχει στην κατοχή του Δήμος Ηρακλείου. Η εργασία αυτή, ως δυναμική διαδικασία εξέλιξης, απαιτεί μέθοδο, υπομονή και  κόπο πολύ. Αλλά αποτελεί και ένα χρέος τιμής προς την πόλη. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντούσαμε και διαρκώς συναντούμε, αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας το σημαντικό αυτό έργο, ξεκινήσαμε βήμα-βήμα να πραγματοποιούμε τον προγραμματισμό μας.

Κατ’ αρχάς, με εντολή της Αντιδημάρχου ορίσθηκε υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Ηρακλείου η Μαριάννα Γιαλύτη, υπάλληλος του τμήματος υποστήριξης δημοτικού έργου και ειδικότερα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Στη συνέχεια έγινε ένας σχεδιασμός επί χάρτου, αποτελούμενος από επτά βήματα. 

1.-Περισυλλογή  των έργων τέχνης από τα υπόγεια, τις αποθήκες και τις υπηρεσίες του Δήμου.

2.-Καταγραφή και ιστορική τεκμηρίωση από την ιστορικό τέχνης κ. Ντενίζ – Χλόη Αλεβίζου. 

3.-Αρχειακή τεκμηρίωση κτήσης, με έρευνα στις αποφάσεις των Δημαρχιακών Επιτροπών και του Δημοτικού Συμβουλίου, από το 1946 έως και σήμερα. 

4.-Ψηφιοποίηση των έργων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Σήμερα τα έργα τέχνης είναι συγκεντρωμένα και αποθηκευμένα σε ασφαλή χώρο, κάθε ένα με απόδοση ειδικού αριθμού (barcode) περιουσιακού στοιχείου και προστατευμένα με ειδική συσκευασία από αντιόξινα και  χαρτί.

5.-Εκδοση τριών πολυτελών λευκωμάτων με τη γενική ονομασία Τα εν οίκω εν Δήμω, τα οποία περιέχουν τρεις θεματικές ενότητες και 160 από τα 1200 περίπου έργα της Πινακοθήκης. Η κυκλοφορία αυτών των λευκωμάτων, σε συνδυασμό με την έκθεση που έλαβε χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, έδωσε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με τον πλούτο της συλλογής. 

6.-Δημιουργία διαδικτυακής πύλης  www.heraklionartgallery, και www.heraklionartgalΙery.eu σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας 

7.- Δημιουργία κοινωνικών δικτύων στις διαδικτυακές πλατφόρμες  Facebook και Instagram. Δημιουργία λογαριασμού Issuu όπου όλοι οι κατάλογοι των εκθέσεων δημοσιεύονται σε μορφή e-books. Όλες οι εκδόσεις (έντυπες και ψηφιακές) της Πινακοθήκης καθώς και το περιεχόμενό της στο σύνολό του, είναι δίγλωσσες (ελληνικά-αγγλικά). Παράλληλα δημιουργούνται και ψηφιακές ξεναγήσεις για τις περιοδικές εικαστικές εκθέσεις που δημοσιεύονται μέσα από της επίσημη ιστοσελίδα της Πινακοθήκης. 

Η ενασχόληση μας με τα έργα τέχνης της Συλλογής του Δήμου, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ώστε τον τελευταίο χρόνο να δεχθούμε δώδεκα δωρεές με έργα σημαντικών ζωγράφων. Επί πλέον οδήγησε τον Δήμο Καλλιθέας να επιλέξει μεταξύ άλλων οκτώ φορέων και την πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου σε πανελλήνιο forum,  που έγινε την 4η Οκτωβρίου ε.ε. στον Δήμο Καλλιθέας, με θέμα : Η πολιτιστική διάδραση στη σύγχρονη πραγματικότητα, στο γίγνεσθαι της Δημοτικής Πινακοθήκης και η σύνδεση της με την κοινωνία των πολιτών. Τον Δήμο Ηρακλείου εκπροσώπησε η υπεύθυνη της Πινακοθήκης κ. Μαριάννα Γιαλύτη, συνοδευόμενη από την διαχειρίστρια της ψηφιακής επικοινωνίας, κ. Κωνσταντίνα Χατζάκη. Στο forum έγινε παρουσίαση των εργασιών που έχουν γίνει και του οράματος του Δήμου.

H Συλλογή Έργων Τέχνης του Δήμου Ηρακλείου είναι από τις μεγαλύτερες συλλογές της χώρας.  Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, ότι η δημιουργία μιας πινακοθήκης δεν αποτελεί μόνον προσφορά στην ιστορία της πόλης, αλλά και σημαντικό βήμα προβολής και εξωστρέφειας. 

Ο κόπος και η αγωνία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και των συνεργατών της μας επιτρέπει επιτέλους να δικαιούμεθα να ισχυριζόμαστε, ότι η Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου έσπασε τη σιωπή της και η φωνή της, για πρώτη φορά, ακούστηκε εκτός πόλης. Και έπεται συνέχεια…

Αριστέα Τ. Πλεύρη

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ