Τι Δήμαρχο χρειάζεται το Ηράκλειο;

Γιώργος Αλεξάκης
Γιώργος Αλεξάκης

"Ως σήμερα είδαμε ασκήσεις επικοινωνίας, παρασκηνιακούς ελιγμούς, συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά ... κανένας διάλογος επί της ουσίας για τον Δήμο μας"

άρθρο του υποψήφιου Δημάρχου Ηρακλείου, Γιώργου Αλεξάκη

 

Σε λιγότερο από 100 μέρες έχουμε Δημοτικές Εκλογές

Κι όμως αυτό που ακόμα απουσιάζει εκκωφαντικά από την δημόσια σφαίρα είναι ένας διάλογος επί της ουσίας για το Δήμο μας και το μέλλον του. 

Αντ’ αυτού είδαμε ασκήσεις επικοινωνίας.

Προβολή ονομάτων και επωνύμων.  Συσκέψεις πίσω από κλειστές πόρτες. 

Παρασκηνιακούς ελιγμούς και μυστικές συζητήσεις ‘πολιτικών παραγόντων’.

Εξόδους και εισόδους υποψήφιων Δημάρχων.  

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια : σχεδόν κανείς συνυποψήφιος μου δεν μπαίνει στο δύσκολο πεδίο των συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι δε τέτοια η ανυπαρξία πολιτικού αυτοδιοικητικού λόγου που απουσιάζουν ακόμη και οι συνήθεις «Εκθέσεις Ιδεών».  

Κι όμως: το Ηράκλειο δε χρειάζεται σύγκριση ιδιοτήτων αλλά ικανοτήτων.

Χρειάζεται προβολή σχεδίων για το Δήμο και όχι για το προσωπικό μέλλον του κάθε αξιωματούχου. Το Ηράκλειο έχει ανάγκη την  αντιπαράθεση εμπειρίας και προτάσεων ως ελάχιστη εγγύηση για τις μελλοντικές πράξεις και δεν χρειάζεται αντιπαραβολή γενεαλογίας και επικοινωνιακής ισχύος. 

Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να βγει μπροστά η Κοινωνία των Πολιτών του Δήμου μας.

Η πρωτοφανής απουσία κάθε διαλόγου, η ανυπαρξία προγραμμάτων, η απροθυμία συμμετοχής σε μια ανοιχτή συζήτηση με συμμέτοχο την κοινωνία δεν είναι μια τυχαία  εξέλιξη. Είναι στρατηγική επιλογή. Η αφωνία για τα ζητήματα του Δήμου είναι η συνταγή των συμβούλων επικοινωνίας όσων υποψηφίων δεν έχουν να πουν κάτι για τη ζωή μας. Όσων γαλουχήθηκαν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε στον αυτόματο πιλότο  ή ότι ¨το Ηράκλειο τους χρωστάει’’.

Προσωπικά πιστεύω στο ακριβώς αντίθετο. Και προσπαθώ να το δείξω στην πράξη. Όχι τώρα, όχι το καλοκαίρι του 2023, αλλά από τα τέλη του προηγούμενου έτους με σειρά προτάσεων, ανάδειξη ζητημάτων, δημιουργία μιας «Ατζέντας για το Ηράκλειο του 21ου αιώνα». 

Απλά αλλά και μεγάλα ζητήματα που θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε δημόσιας πολιτικής συζήτησης. Δήμαρχος ενός Δήμου όπως είναι το Ηράκλειο, με δυνατότητες, προοπτικές, φιλοδοξίες αλλά και σημαντικές προκλήσεις για εμένα σημαίνει τεράστια ευθύνη. Δεν είναι μια θέση προσωπικής προβολής ούτε επιβεβαίωσης κοινωνικού status. 

Για μένα, Δήμαρχος σημαίνει  ενώνω γενιές, ελπίδες, αγώνες, σχέδια και ανθρώπους. Ενώνω την Κοινωνία των Πολιτών του Ηρακλείου. Χωρίς αποκλεισμούς και τεχνητά φράγματα, με διακομματική αναφορά και διαγενεακή αποδοχή. 

Να το ξεκαθαρίσουμε: 

Για να είναι ένας Δήμαρχος χρήσιμος για τον τόπο του και τους δημότες του πρέπει να συγκεντρώνει ορισμένα χαρακτηριστικά. 

Γνώση των προβλημάτων της πόλης, 

Εμπειρία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, 

Επίγνωση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος, κοινωνική ενσυναίσθηση και βιωματικές εμπειρίες διαλόγου με τους πολίτες.  

Να μην είναι ‘αλεξιπτωτιστής’ στην Αυτοδιοίκηση ή ’μεταγραφή’ από το βαθύ Κράτος, ενώ αν έχει πρότερη παρουσία σε αυτήν, να συνδέεται με επιτυχημένη θητεία, με ορατή προσφορά στο τόπο μας.

Πρέπει επίσης, να πλαισιώνεται από ανθρώπους, να έχει ομάδα. Ομάδα που συμμετέχει, διαμορφώνει, γνωρίζει και αναδεικνύει προβλήματα – ομάδα με αυθεντικό ενδιαφέρον για την πόλη. Ομάδα με ανθρώπους όλων των ηλικιών, όλων των επαγγελματικών, μορφωτικών και κοινωνικών  διαστρωματώσεων.

Νιώθω ευτυχής που ηγούμαι μίας τέτοιας ομάδας, που συγκροτώ ψηφοδέλτιο με υποψήφιους που διαθέτουν επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, με αποδεδειγμένη διοικητική επάρκεια και με κοινωνική ευαισθησία.

Επίσης, ο Δήμαρχος πρέπει να έχει γνώση των θεμάτων, των προκλήσεων, των αναγκαίων πρακτικών λύσεων. Να μη ¨φιλοσοφεί¨ τα θέματα αλλά να γνωρίζει την Αυτοδιοίκηση, να έχει τεχνοκρατική επάρκεια αλλά και αίσθηση της κοινής λογικής. Να γνωρίζει πώς δομούνται οι προτεραιότητες και πώς ιεραρχούνται τα ζητήματα. Υποσχέσεις κενές περιεχομένου, υποσχέσεις πληθωριστικές, «τα πάντα στους πάντες» είναι παλαιοκομματικές συνταγές που έχουν αποτύχει. 

Παράλληλα ο κατάλληλος Δήμαρχος για το Ηράκλειο, πρέπει να έχει γνώση και των πραγματικών δυνατοτήτων του Οργανισμού που καλείται να διοικήσει – γνώση των δυνητικών χρηματοδοτικών εργαλείων, του θεσμικού πλαισίου, των διαδικασιών. 

Οι καλές προθέσεις απλά δεν αρκούν.

Ως Δήμαρχος πρέπει να έχει βλέμμα προς όλες τις ¨καλές πρακτικές¨ που έχουν αναφανεί στην Αυτοδιοίκηση – σίγουρα σε εθνικό επίπεδο αλλά και  στο  ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο. Πρέπει να είσαι ενήμερος για τις παγκόσμιες αστικές προκλήσεις που τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Κλιματική αλλαγή, ανθεκτικότητα, υποδομές, μετακινήσεις, ενέργεια, εκπαίδευση, τουρισμός, πολιτισμός, διαχείριση απορριμμάτων είναι πλέον ζητήματα σύνθετα. Είναι μια αλυσίδα που κάθε κρίκος της επηρεάζει τον προηγούμενο και τον επόμενο. Είναι ζητήματα που απαιτούν πόρους, σχέδιο, συνέργειες. 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου πρέπει να είναι διεκδικητικός κι όχι υποτακτικός ή εντεταλμένος  της κεντρικής εξουσίας. Να απαιτεί για την πόλη του όχι στη βάση ενός επικοινωνιακού show αλλά στη βάση των προτεραιοτήτων που έχει για αυτήν. Δυστυχώς στην Ελλάδα η κεντρική εξουσία, το κράτος μας, είναι ακόμη πολύ συγκεντρωτικά. Όταν επιμερίζει αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση «ξεχνά» να τις συνοδεύσει με πόρους και εργαλεία. Άρα η διεκδίκηση είναι και πρέπει να είναι πάντοτε πάνω στο τραπέζι. 

Το βασικότερο όμως έναντι όλων των ανωτέρω, είναι να έχει ο Δήμαρχος μια συνολική-ολιστική άποψη για το σύνολο του Δήμου μας. Μια άποψη όχι ως άθροισμα επιθυμιών και ευχών, αλλά ως μια αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας και του τρόπου με τον οποίο αυτή θα βελτιωθεί. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι έδρανο αμφιθεάτρου να γράφει ο καθένας πρόχειρα ό,τι πιστεύει. Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με ιστορία, συνέχεια, μεταβαλλόμενες συνθήκες και κοινωνικές απαιτήσεις. 

Όλους τους προηγούμενους μήνες η Παράταξη μας ‘’Μαζί για το Ηράκλειο’’ μίλησε  για την ανάγκη των υποδομών, το κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα του Ηρακλείου, την ανάγκη υπογειοποίησης  του ΒΟΑΚ, για την παραγωγή «πολιτισμού» στον τόπο μας.

Ανοίξαμε το ζήτημα της αναγέννησης του παραλιακού μετώπου στα πρότυπα άλλων πόλεων που κάνοντάς το άλλαξαν επίπεδο, άλλαξαν καθημερινότητα. Μιλήσαμε για την ανάγκη αναπλάσεων του δημοσίου χώρου, για την στρατηγική επιλογή ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού, για την ανάγκη υποδομών που θα ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα.  

Για τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, με πρωτοπόρα προγράμματα όπως αυτό της Προσιτής Κατοικίας, με χρήση νέων τεχνολογιών για στοχευμένες και μετρήσιμες κοινωνικές πολιτικές. 

Όλα αυτά είναι ψηφίδες ενός μεγάλου ψηφιδωτού. Θα ήμουν πραγματικά χαρούμενος εάν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι είχαν καταθέσει ανάλογες ή αντιθετικές προτάσεις. 

Δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Ποτέ δεν είναι αργά…

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο



 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ