Αισιοδοξία για διπλάσιες αφίξεις τουριστών στην Κρήτη

Σε σχέση πάντα με τον αριθμό του 2020 - Πότε αναμένεται να ανοίξουν τα ξενοδοχεία

"Σιγή ιχθύος" παρατηρείται στην τουριστική αγορά. Τα πρώτα μηνύματα που καταφθάνουν είναι σε έναν βαθμό αντιφατικά, με την εικόνα να παραμένει ασαφής. Πάντως, σε μια πρόχειρη ανάγνωση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας, οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι η επερχόμενη τουριστική σεζόν θα είναι σίγουρα καλύτερη απ' την περσινή, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 35-40% στις αφίξεις επισκεπτών, συγκριτικά με το 2019, την τελευταία "φυσιολογική" χρονιά που έζησε η ανθρωπότητα σε όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης "βλέπει" άνοιγμα των ξενοδοχείων απ' τις αρχές Μαΐου, υπολογίζοντας σε μία "καλή σεζόν" από τον Ιούνιο και μετά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Αρκετοί συνάδελφοί του θα επιδιώξουν να επιστρέψουν στις επάλξεις από τον Απρίλιο, στοχεύοντας ενδεχομένως στην απορρόφηση ενός ρεύματος τουριστών απ' το Ισραήλ, όπου η διαδικασία των εμβολιασμών - ειρήσθω εν παρόδω - πηγαίνει εξαιρετικά καλά και γρήγορα.

Οι πρώτες πτήσεις απ' το Ισραήλ αναμένονται στις 27 Μαρτίου, με προορισμό την Ρόδο - ίσως κάτι ανάλογο να το έχουμε και στην Κρήτη.

"Δεν παίζει να πάμε χειρότερα από πέρυσι" υπογράμμισε ο κ. Χαλκιαδάκης, που προβλέπει ότι το 2021 θα έχουμε "διπλάσιο κόσμο" σε σχέση με το 2020. Η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών, ίσως γεννήσει ακόμη περισσότερες προσδοκίες. Ίδωμεν...

Νωρίτερα, πάντως, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου με φόντο το αμέσως επόμενο διάστημα. Φιλοξενούμενος επίσης στην ΕΡΤ Ηρακλείου, προειδοποίησε πως αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, στις 10-15 Φλεβάρη θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε πως μη τηρώντας τα βασικά μέτρα: αποστάσεις, μάσκες και αποφυγή συγχρωτισμού, όχι απλά λειτουργούμε αυτοκαταστροφικά αλλά με την έλλειψη ατομικής ευθύνης, παίρνουμε στο λαιμό μας και τους εμπόρους, που προσπαθούν να ορθοποδήσουν, εν μέσω του κυκλώνα της πανδημίας.

Αυτομάτως, επηρεάζεται και πηγαίνει ολοένα και πιο πίσω το άνοιγμα της εστίασης, με τις συνέπειες για την οικονομία να είναι δυσμενείς.

Το πιο σοβαρό, ότι η κοινωνική αβελτηρία και απερισκεψία μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μετατρέψει την Κρήτη σε Θεσσαλονίκη: Το μείγμα είναι μάλιστα εκρηκτικό, με την παρουσία του μεταλλαγμένου ιού στην κοινότητα! Κι εκτός απ' τις ανθρώπινες ζωές που θα κινδυνεύσουν, θα τεθεί εν αμφιβόλω η φήμη της Κρήτης στο εξωτερικό, περιμένοντας να ρεφάρουμε την περσινή χασούρα απ' την αισθητά μειωμένη προσέλευση τουριστών. Μια τσαλακωμένη εικόνα του νησιού στο εξωτερικό θα βάλει σε σκέψεις τους εν δυνάμει ταξιδιώτες...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ