Από την πανδημία του κορωνοϊού στην πανδημία της ανεργίας

Γρηγόρης Κοκολάκης
Γρηγόρης Κοκολάκης

Η αναφορά των επιχειρήσεων σε μια συζήτηση για τους ανέργους  μόνο άσχετη δεν είναι μίας και τις στρατιές των ανέργων θα τις πυκνώσουν πολλοί από τους σημερινούς  επιχειρηματίες

Του Γρηγόρη Κ. Κοκολάκη, επιστημονικού συνεργάτη μας *

Απαντήσεις σε απλές οικονομικές ερωτήσεις

Οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με την οικονομία γοητευόμαστε από την μελέτη των αριθμών. Πολλές φορές ξεχνάμε ότι όταν αναφερόμαστε στους δείκτες της ανεργίας μιλάμε μόνο για  ανθρώπους.

 Ας θυμηθούμε  όσοι από εμάς μέχρι τώρα δουλεύουμε  μόνο μερικά από τα προβλήματα που επιφέρει η ανεργία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνει ο άνεργος πριν φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει ζητήματα επιβίωσης είναι μια απότομη και αρνητική κατάσταση της ίδιας της ύπαρξης του ως οντότητα .

Αυτή η κατάσταση τον κάνει ευάλωτο και συνεπώς πρόθυμο να δεχτεί  χειρότερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης από αυτές που του αξίζει. Τον υποχρεώνει να εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες ίσως και σε δύο δουλειές ή να δουλεύει περισσότερες ώρες για να μπορέσει να ανταπεξέρθει στις στοιχειώδεις ανάγκες της οικογένειας του.

Το υποχρεώνει να αποκρύβει τυχόν επικείμενα νοσήματα και να επιλέγει να εργάζεται σε ακατάλληλες για αυτόν εργασίες  παρά τα προβλήματα υγείας του μην αντέχοντας την προοπτική της απομάκρυνσης από την εργασία του.

Τον υποχρεώνει να ψωνίζει χαμηλής ποιότητας τρόφιμα με βάση την ανάγκη της επιβίωσης του επιβαρύνοντας κι άλλο την ήδη κλονισμένη υγεία του και της οικογενείας του. 

Του απαγορεύει να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας και πολλές φορές του στερεί και την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε φάρμακα και νοσηλείες που το κόστος δεν καλύπτετε από την δημόσια υγεία. Αν νομίζεται ότι κινδυνολογώ κάντε μια βόλτα στα κοινωνικά φαρμακεία και παντοπωλεία .

Τον υποχρεώνει να μετακομίσει σε παλιότερα και μικρότερα σπίτια  σε γειτονιές υποβαθμισμένες  με μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση επιβαρύνοντας και άλλο την υγεία και την ψυχολογία του.

Το κάνει συχνά θύμα εκμετάλλευσης από οργανωμένα κυκλώματα παραβατικότητας και επιρρεπή σε αντικοινωνικές συμπεριφορές με ολέθρια αποτελέσματα για αυτόν και τους οικείου του.

Του καταστρέφει την ψυχική του ισορροπία τον κάνει ευάλωτο σε επικίνδυνες εξαρτήσεις οδηγώντας τον σε  αυτοκαταστροφικές καταστάσεις με διάφορους τρόπους .

Θα μπορούσα να παραθέσω δεκάδες σελίδες από τα προβλήματα της ανεργίας ξερώντας ότι δεν κάνω τίποτα σπουδαίο.

Όμως αυτό που ξεκάθαρα θέλω να πω είναι ότι μπροστά σε αυτόν τον εργασιακό Αρμαγεδδών που περιμένουμε δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι θα ξεμπερδέψει με οκτακόσια ευρώ και αυτά όχι σε όλους όσους πλήττονται από την κατάσταση .

Ούτε με τα εξακόσια Ευρώ στους επιστήμονες δικαιούται να λέει ότι έκανε το χρέος του.

Αν πούμε για τους αυτοαπασχολούμενος τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες  βλέπουμε ότι  δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα .

 Αντίς για πραγματική στήριξη καλούνται να κάνουν  αιτήσεις σε  πλατφόρμες που δεν δουλεύουν φέρνοντας σε απόγνωση τους λογιστές .

 Όταν όμως διαβάσεις τον νόμο βλέπεις ότι εκτός από το μέτρο της πληρωμής τον τόκων και αυτό όχι για όλες αλλά για κάποιες επιχειρήσεις δεν υπάρχει τίποτα που να είναι χειροπιαστό και πραγματικά ωφέλιμο.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι που θα αργήσουν πολύ να ξαναγίνουν κερδοφόροι όπως αυτός του τουρισμού  ή της εστίασης, ενώ θα επηρεαστεί αρνητικά όλη η οικονομία δημιουργώντας ύφεση και μείωση της κατανάλωσης η οποία θα  διαμορφώσει μια συνθήκη μεγαλύτερης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

Μην ξεχνάμε ότι μόνο ο τουρισμός συνεισφέρει στην οικονομία του νησιού μας κατά 45% σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

 Είναι προφανές η αναφορά των επιχειρήσεων σε μια συζήτηση για τους ανέργους  μόνο άσχετη δεν είναι μίας και τις στρατιές των ανέργων θα τις πυκνώσουν πολλοί από τους σημερινούς  επιχειρηματίες.

Ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι τις ευθύνες μας . Ας δράσουμε συλλογικά ας βρούμε τους πραγματικούς ενόχους , ας αγωνιστούμε για την ζωή και την αξιοπρέπεια μας .

Στην ζωή δεν παίρνεις ούτε ότι δικαιούσαι ούτε ότι επαιτείς αλλά ότι διεκδικείς και παλεύεις. Από μας εξαρτάτε που θα βρεθούμε την επόμενη μέρα.

 

*  Ο Γρηγόρης Κοκολάκης είναι Οικονομολόγος, Σύμβουλος επιχειρήσεων με Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας tax-profit

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ