Εναλλακτικά σχέδια για την ενεργειακή κάλυψη της χώρας

To θέμα εξετάστηκε στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ χθες το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα, διαβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σκιά της απειλής διαταραχής στον εφοδιασμό με το φυσικό αέριο της Gazprom. To θέμα εξετάστηκε στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ χθες το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Την ίδια στιγμή, τα δικά της «σχέδια άμυνας» εάν η Ρωσία κλείσει -μερικώς ή πλήρως- τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου καταστρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αρμόδια επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον να διαβεβαιώνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν σχέδιο για διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και στο χειρότερο σενάριο, που δεν είναι άλλο από την πλήρη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών.

Το δυσοίωνο σενάριο

Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα θα έχανε περίπου το 45% των εισαγωγών της και, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονήσει η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, ο τρόπος αντιμετώπισης περνά μέσα από την προμήθεια πρόσθετων φορτίων LNG που θα φτάσουν στον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας, τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ  και την αλλαγή του μίγματος των μονάδων φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν με εναλλακτικό καύσιμο (ντίζελ), μέτρο ποαφορά τις μονάδες «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» της ΔΕΗ, τις μονάδες της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη και τις μικρές μονάδες του Ήρωνα, με συνολική ισχύ κοντά στα 2 GW. Τον σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι έχουν εξεταστεί και σταθμιστεί όλα τα πιθανά σενάρια. «Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται ότι η χώρα μας θα είναι από αυτές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, οφείλουμε όμως να είμαστε σε εγρήγορση».

Πράγματι, το «βασικό σενάριο» της κυβέρνησης κάνει λόγο για πιθανή ροή της τροφοδοσίας της Ευρώπης μέσω των αγωγών που διατρέχουν την Ουκρανία, οπότε ο ανεφοδιασμός της ελληνικής αγοράς δεν θα επηρεαζόταν, αφού το ρωσικό φυσικό αέριο έρχεται στη χώρα μέσω Βουλγαρίας από τον αγωγό Turk Stream και όχι μέσω Ουκρανίας. Όσον αφορά την εικόνα της Ρεβυθούσας (και κατ' επέκταση των φορτίων LNG), καλά πληροφορημένες πηγές αξιολογούν ως θετικό στοιχείο ότι ο σταθμός «δουλεύει στο φουλ» από τις αρχές του έτους, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές LNG και τα προγραμματισμένα φορτία είναι περισσότερα απ' ό,τι συνήθως αυτή την εποχή. Χθες εκφορτώθηκαν δυο φορτία LNG της Elpedison (306 GWh συνολικά), ενώ αύριο αναμένεται φορτίο 736 ΜWh της ΔΕΗ, με το οποίο ολοκληρώνεται η εκφόρτωση των επτά προγραμματισμένων φορτίων του Φεβρουαρίου, 1,8 GWh συνολικά. Για τον επόμενο -κρίσιμο- μήνα μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένα τέσσερα φορτία LNG, από Μυτιληναίο, ΔΕΠΑ και Elpedison.

Στάση αναμονής

Πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για έκτακτα φορτία LNG τον Μάρτιο, εξέλιξη που είναι αναμενόμενη εφόσον οι εταιρείες τηρούν στάση αναμονής, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών, στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα φορτία σε όσο πιο ανταγωνιστικές τιμές γίνεται, στο τρέχον περιβάλλον υψηλής αστάθειας και μεταβλητότητας.

Εκτιμάται πως υπάρχουν διαθέσιμα φορτία LNG από τις ΗΠΑ για να καλυφθούν τυχόν έκτακτες παραγγελίες, ενώ τον ρόλο του «προμηθευτή έκτακτης ανάγκης» άλλωστε μπορεί να διαδραματίσει και η αλγερινή Sonatrach (με δεδομένη και την γεωγραφική εγγύτητα Ελλάδας-Αλγερίας), με την οποία διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία -που ανανεώθηκε προ ολίγων ημερώνη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εάν πάντως υπάρξει περιορισμός των ρωσικών εξαγωγών, θεωρείται βέβαιο ότι οι spot τιμές φυσικού αερίου θα σημειώσουν βίαιη άνοδο.

Η εικόνα των τιμών

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώθηκε στα 188,39 ευρώ/MWh, με οριακή αύξηση 0,4%, εξέλιξη που αποδίδεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής χθες που άγγιξε το 40%, έναντι 29,73% του φυσικού αερίου

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ