Μειωμένα ενοίκια: Πότε θα δοθούν αποζημιώσεις

Μειωμένα ενοίκια: Πότε θα δοθούν αποζημιώσεις

Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των αρχικών και των τροποποιητικών δηλώσεων COVID έχει κλείσει και η ΑΑΔΕ προχωρά πλέον στην εκκαθάριση τους

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου σχεδιάζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες με τα μειωμένα ενοίκια και την καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που δεν τις έχουν λάβει ενώ τις δικαιούνται. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμάται ότι έως το τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητα τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των lockdown.

Η σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αρχικών και των τροποποιητικών δηλώσεων COVID έχει κλείσει και η ΑΑΔΕ προχωρά πλέον στην εκκαθάριση τους όπως επίσης και των τροποποιητικών «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που  αφορούν το διάστημα  Νοεμβρίου 2020 - Ιουλίου 2021. Οι δηλώσεις αυτές υποβλήθηκαν από εκμισθωτές και υπεκμισθωτές ακίνητων που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να αποζημιωθούν.

Με βάση τη νομοθεσία και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους, δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου είναι ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτο, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.  Δηλαδή το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν επίσης:

·       να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.

·       να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων COVID για τους μήνες  Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.

·       να εκδοθούν  αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω μια ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανέναν δικαίωμα μείωσης ενοικίου, δεδομένου ότι διάφοροι ενοικιαστές  αρνούνται ακόμη και τώρα να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος αυτών, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ