Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Έμφραγμα» σε συμβολαιογραφεία και ΔΟΥ

Μεταβιβάσεις ακινήτων: «Έμφραγμα» σε συμβολαιογραφεία και ΔΟΥ

Δύο σενάρια παράτασης

Σε παράταση της προθεσμίας για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές που λήγει στις 31 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η ηγεσία του υπ. Οικονομικών. Η κατάσταση στις Εφορίες και τα συμβολαιογραφικά γραφεία είναι οριακή κα χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τις προθεσμίες. Ήδη παράγοντες της αγοράς ακινήτων ζητούν μετ΄ επιτάσεως την παρέμβαση του Υπ. Οικονομικών.

Έτσι εξετάζονται δυο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει διεύρυνση του χρονικού περιθωρίου κατίσχυσης των νέων αντικειμενικών για έναν ακόμα μήνα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, και το δεύτερο έως το τέλος Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλες καθυστερήσεις καταγράφονται στην εκκαθάριση εκκρεμών δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων κυρίως στην περιοχή της Αττικής, όπου υπάρχει βέβαια και μεγάλος όγκος μεταβιβάσεων. Ήδη, βέβαια, η ΑΑΔΕ έχει δώσει εντολή επιτάχυνσης των διαδικασιών για τις χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής-δωρεάς που υπεβλήθησαν μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και των δηλώσεων φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων που δεν μπορούσαν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty.

Ωστόσο, σε αναμονή είναι οι πολίτες και για μεγάλος αριθμό άλλων πιστοποιητικών, απαραίτητων για τη σύνταξη των πράξεων αποδοχής κληρονομιάς. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το ισχύον καθεστώς, χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης με τις αντικειμενικές τιμές του 2021 έχουν οι φορολογούμενοι που πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών σε συνδυασμό με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ προκάλεσαν έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων τους τελευταίους μήνες του 2021 οπότε εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων, ενώ, εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις Εφορίες, τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων αυξάνεται κατακόρυφα.Πηγή: Reporter.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ