«Μικρό καλάθι» για μειώσεις φόρων –Πού εστιάζει η κυβέρνηση

Μεγάλο βάρος στην παραγωγική διαδικασία

Με πληθωρισμό που τρέχει με 5%, ως φαίνεται, εξανεμίζοντας τις ήδη υφιστάμενες αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς (2%), αλλά και σε ένα ποσοστό την αύξηση κατά 7% πέρυσι του διαθέσιμου εισοδήματος, (όπως τονίζει η κυβέρνηση με βάση την ΕΛΣΤΑΤ), το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναγωνίως τρόπους να αμβλύνει τις επιπτώσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική ζημιά που υφίσταται.

Προς ώρας με βάση τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τις τελευταίες μέρες, στο τραπέζι είναι η παλιά «εύθραυστη» συνταγή με τις συμφωνίες κυρίων με τους μεγάλους “παίκτες” της αγοράς. Παράλληλα έχει, με βάση πάντα τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη το θέμα μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, θέμα όμως πολυσύνθετο μια και περνά τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και τους θεσμούς, καθώς μέρος του ΦΠΑ κατευθύνεται και στα κοινοτικά ταμεία ως συνεισφορά της χώρας στον ευρωπαϊκό κορβανά.

Μικρό καλάθι

Πάντως ως προς το ενδεχόμενο έκτακτων μειώσεων στην έμμεση φορολογία πηγές του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν συγκρατημένη στάση τονίζοντας ότι προς ώρας δεν είναι στο μενού «έκτακτα φορολογικά μέτρα για τις ανατιμήσεις». Μάλιστα, λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας ακόμη και για άμεσες ενισχύσεις σε πληττόμενους κλάδους, από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημίας, διαφαίνεται στο οικονομικό επιτελείο απροθυμία για να ανοίξει το Ταμείο, με τη μορφή που έγινε πέρυσι.

Έτσι, όπως φαίνεται, προτάσσονται και στις δυο περιπτώσεις κινήσεις στήριξης μέσω ΕΣΠΑ για τις επιχειρήσεις ή ενισχύσεων στα νοικοκυριά, με τη μορφή που είδαμε στην ενέργεια. Ουσιαστικά στην κυβέρνηση προτάσσουν τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης, που έχουν ως αποτέλεσμα έμμεσες μισθολογικές αυξήσεις. Επίσης προωθεί και τη δεύτερη αύξηση στους μισθούς, που εκτιμάται ότι δεν θα είναι μικρότερη από 5% και μάλιστα η νέα εισοδηματική ενίσχυση να δοθεί πολύ νωρίτερα από τον Ιούνιο. 

Μεγάλο βάρος στην παραγωγική διαδικασία

Παράλληλα, με την επιδότηση των πλέον ενεργοβόρων κλάδων επιχειρήσεων από το Φεβρουάριο και μετά,  κυβέρνηση φιλοδοξεί να απαντήσει στην πρόκληση της ανόδου του κόστους παραγωγής. Ωστόσο πολλοί σημειώνουν στην αγορά ότι ακόμη και αυτή η υφιστάμενη ή μια νέα επιδότηση στην παραγωγή δε φτάνει για να σπάσει το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων, καθώς το ενεργειακό τσουνάμι είναι πρωτοφανές. Μόνη ελπίδα όπως αναφέρουν η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας από την ερχόμενη Άνοιξη.  

Ήδη  τα κόστη στην ενέργεια  έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το φυσικό αέριο και τριπλασιαστεί σε σχέση με το ρεύμα. Ανάλογη και η εικόνα στις πρώτες ύλες όπου π.χ. η τιμή του οποίου είναι αυξημένη κατά περίπου 16% σε σχέση με πέρσι και κατά 48% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Επίσης σε  άλλα τρόφιμα οι διεθνείς τιμές παραμένουν αυξημένες σε ετήσια βάση. Χαρακτηριστκή η περίπτωση του γάλακτος με αύξηση διεθνώς στο 22%, του καφέ με 95% και της ζάχαρης με 17,5%.

Τον κίνδυνο πάντως για παρατεταμένη πληθωριστική κρίση αναδεικνύουν σημαίνοντας παράγοντες της ΕΕ. Ο νέος πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός για περισσότερο από το αναμενόμενο προτρέποντας τους συναδέλφους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι προσεκτικοί. «Είναι αλήθεια ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν λιγότερο από ό,τι εκτιμάται στις προβλέψεις», είπε. «Ωστόσο, επί του παρόντος, βλέπω μεγαλύτερο κίνδυνο οι ρυθμοί πληθωρισμού να παραμείνουν υψηλοί για περισσότερο από το αναμενόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι σε ετοιμότητα» δήλωσε.



Πηγή: Reporter.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ