Ο "βασιλιάς" του καλοκαιριού - Η άμπελος της Κρήτης, μέρος β'

Η AgriSC και η επιστημονική της ομάδα, ως άξιος σύμμαχος στην καλλιέργεια της αμπέλου – και όχι μόνο - προτείνει τη χρήση δύο κατάλληλων προϊόντων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της μηχανικής αντοχής του φυτού!

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό σε προηγούμενη ανάρτηση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) η  άμπελος στην Κρήτη, από την εποχή του Μίνωα  μέχρι και σήμερα κυριαρχεί το καλοκαίρι, με την σωστή καλλιέργεια της να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, την ποιότητα και την ποσότητα του καρπού που θα δώσει.

Μετά λοιπόν την ανάλυση της σωστής διαδικασίας για να πετύχουμε τα παραπάνω, θα μιλήσουμε για το υπέργειο μέρος της αμπέλου.

Στο υπέργειο μέρος της αμπέλου δυο θέματα κυριαρχούν:   

  1. τα εντομολογικά προβλήματα όπως η ευδεμίδα, όπου στην περίπτωση αυτή προτείνεται η χρήση του εντομο-προστατευτικού σκευάσματος (χημική δραστική ουσία, βάκιλος κ.ά) να συνδυάζεται με σκεύασμα από λιπαρά οξέα και πολυαλκοόλες, αποσκοπώντας στην ενίσχυση και στη μέγιστη δράση της φυτοπροστασίας.
  2. τα μυκητολογικά προβλήματα όπως το ωίδιο, όπου ο συνδυασμός ενός μυκητο-προστατευτικού σκευάσματος με έναν καλής ποιότητας διαβρέκτη ενισχύει κρίσιμα το αποτέλεσμα της φυτοπροστασίας της αμπέλου. Επιπλέον, ενίσχυση στη δράση των  μηκυτο - προστατευτικών σκευασμάτων, προσφέρουν νέα προϊόντα που περιέχουν αμινοξέα με έντονη λιπώδη φάση. 

 

1

Και ενώ τα παραπάνω φυτοπροστατευτικά αποτελούν ουσίες που, από τη μία, δρουν εναντίον των παραγόντων που προσβάλλουν τα φυτά, από την άλλη «στρεσάρουν» την άμπελο. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται την τελευταία, κυρίως, δεκαετία είναι εάν υπάρχει άλλος τρόπος να επιτύχουμε τη φυτοπροστασία με όσο το δυνατόν λιγότερα φάρμακα. 

Σήμερα, η απάντηση είναι ναι, γεγονός που οφείλεται στην ανάπτυξη σκευασμάτων, που ενεργοποιούν  τις εσωτερικές, ενεργητικές άμυνες του φυτού, όπως οι φυτοαλεξίνες, η αύξηση χλωροφύλλης κλπ. αλλά και τις παθητικές άμυνες του, όπως η ισχυροποίηση κυτταρικών τοιχωμάτων, η ισχυροποίηση κυτταρικού πλέγματος, οι εξωτερικές  μπάρες προστασίας, η πάχυνση επιδερμίδας κλπ.  Βασικό  ρόλο  σε αυτά τα σκευάσματα,  που τα ονομάζουμε βιοδιέγερτες,  παίζουν οργανικές ουσίες λ.χ. υδρόφιλα μόρια, οσμολύτες, φυσικές αυξίνες, κιτοκινίνες,  αμινοξέα κ.ά.,  οι οποίες συμπλέκονται με ανόργανα στοιχεία  όπως το ασβέστιο, ο χαλκός κ.ά.

12

Στη λογική αυτή των βιοδιεγερτών ανήκουν και τα προσφάτως νεοφερμένα σκευάσματα που περιέχουν οξέα ορθο-πυριτίου, μια χημικά επεξεργασμένη μορφή πυριτίου. Τα οξέα ορθο-πυριτίου δρουν επουλωτικά σε ζημίες όπως τα σχίσματα των φύλλων που δημιουργούνται λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται όχι μόνο η εισχώρηση και η επίθεση των μυκήτων αλλά και η απώλεια νερού, που μπορεί να επιφέρει έντονη αφυδάτωση στο φυτό. 

Βάσει των παραπάνω η AgriSC και η επιστημονική της ομάδα, ως άξιος σύμμαχος στην καλλιέργεια της αμπέλου – και όχι μόνο - προτείνει τη χρήση δύο κατάλληλων προϊόντων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της μηχανικής αντοχής του φυτού! 

AgriSC-Logo

 

 

HaifaStim™ ENergy

Το HaifaStim™ eNergy είναι βοηθητικό ανάπτυξης φυτών-βιοδιεγέρτης με έντονη λιπώδη φάση και με υψηλές συγκεντρώσεις ελεύθερων αμινοξέων & πεπτιδίων, βιοχημικά, καθώς και δραστικές οργανικές ενώσεις που επιταχύνουν τις φυσιολογικές διεργασίες ανάπτυξης του φυτού. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

HaifaStim ™ WALL – UP S  

Το HaifaStim ™ WALL – UP S  αποτελεί το ιδανικό σκεύασμα συμπυκνωμένης σύνθεσης που βελτιώνει την αντοχή του φυτού στις αβιοτικές καταπονήσεις, ενισχύει την ανάπτυξη και αυξάνει την μηχανική αντοχή, καθώς παρέχει στο φυτό εύκολα διαθέσιμο και αφομοιωμένο πυρίτιο σε συνδυασμό με χηλικό σίδηρο πλήρως διαλυτό στο νερό. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

 

Γράφει η επιστημονική ομάδα της AgriSC - Επιμέλεια Νίκος Κυπριώτάκης, γεωπόνος ΓΠΑ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ