Οι πέντε αλλαγές στον νόμο για το ΤΧΣ

Οι πέντε αλλαγές στον νόμο για το ΤΧΣ

Την Πέμπτη αναμένεται η ψήφισή τους από την Ολομέλεια της Βουλής

Τις πέντε βασικές αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη από την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, οι αλλαγές του νόμου για το ΤΧΣ συνίστανται στις εξής:

Πρώτον, προβλέπεται η απεμπλοκή του δημοσίου από τις τράπεζες.

Δεύτερον, το Τ.Χ.Σ. θα λειτουργεί ως ιδιώτης επενδυτής και όχι ως μηχανισμός κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Τρίτον, ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση με ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων από τα όργανα του Τ.Χ.Σ. Γίνεται αποσαφήνιση του ρόλου των δύο οργάνων διοίκησης του Ταμείου, δηλαδή της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου. Βασικό όργανο της διοίκησης με τεκμήριο αρμοδιότητας, είναι πλέον το Γενικό Συμβούλιο, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή παραμένει το όργανο που κάνει την καθημερινή διαχείριση – διοίκηση και εφαρμόζει τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου.

Τέταρτον, αποσαφηνίζεται το καθεστώς σχετικά με την ευθύνη των μελών του ΤΧΣ. Η προτεινόμενη ρύθμιση ισχύει για όλους τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, η οποία κρίθηκε πρόσφατα από το 5ο Τμήμα του Αρείου Πάγου με την Απόφαση 158/2021 ως συνταγματική.

Πέμπτον, καταργείται η προνομιακή κατάταξη του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση εκκαθάρισης. Ήδη, από το 2011 η διάταξη αυτή άλλαξε και η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γίνεται πλέον με κοινές μετοχές. Επομένως, αυτές οι κοινές μετοχές θα έχουν την κατάταξη που προβλέπει ο Κανονισμός 575/2013. Πρόκειται δηλαδή για θέμα συμμόρφωσης με τον Κανονισμό, ο οποίος και ζητήθηκε ιδιαίτερα από τον Ευρωπαίο Τραπεζικό Επόπτη και όχι κάτι καινούργιο που εντάσσεται στον νέο νόμο για το ΤΧΣ.Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ