Ομαλά αλλά με επιφυλάξεις η α' φάση άρσης του lockdown στην αγορά

Ομαλά αλλά με επιφυλάξεις η α' φάση άρσης του lockdown στην αγορά

Χαλαροί οι καταναλωτές - Μικρό το καλάθι προσδοκιών για τους επιχειρηματίες - Αγωνία για τον χαμένο τζίρο

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται από τον εμπορικό κόσμο η χθεσινή κίνηση στην αγορά, πρώτη μέρα επιστροφής στη νέα «κανονικότητα», με τον προβληματισμό να παραμένει για τη διαδικασία με τα επτά στάδια για την καθολική επαναλειτουργία της αγοράς.

Η ικανοποίηση προέρχεται από το τμήμα των επιχειρήσεων, περίπου το 10%, που άνοιξαν χθες, ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η πλειονότητα των μικρών καταστημάτων θα ανοίξει έπειτα από μία εβδομάδα.

Η αγωνία του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας γενικότερα επικεντρώνεται σε αυτήν τη φάση στην προσαρμογή στους νέους κανόνες υγιεινής και προστασίας, αλλά και στην ανταπόκριση των καταναλωτών, που παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Η έναρξη, πάντως, συνοδεύεται και με αρκετή επιφυλακτικότητα κυρίως για την εξέλιξη της εμπορικής κίνησης. Κάτι που φαίνεται και απ’ το γεγονός ότι τα περισσότερα μεγαλύτερα καταστήματα και αλυσίδες επανέφεραν άμεσα στην εργασία τμήμα των εργαζομένων τους με την προοπτική να επανέλθουν όλοι σταδιακά.

Βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών - τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, οπτικών, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής άνοιξαν χθες έπειτα από ενάμιση μήνα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης άρσης του lockdown που επιβλήθηκε στις 18 Μαρτίου, με πολλούς από τους επιχειρηματίες να χαρακτηρίζουν έκπληξη την προσέλευση των καταναλωτών. Παράλληλα έκδηλη είναι η αγωνία τους για το μέρος του χαμένου τζίρου που θα καταφέρουν να καλύψουν μέχρι το τέλος της χρονιάς λόγω της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον. Η κίνηση στα καταστήματα ικανοποίησε σε γενικές γραμμές τον επιχειρηματικό κόσμο, που κρατάει πάντως «μικρό καλάθι» προσδοκιών θεωρώντας ότι είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ