Παραμένει βιώσιμος ο East Med και οι εξαγωγές του αερίου της Αν. Μεσογείου

Δεν επηρεάζεται από τη σημερινή αρνητική συγκυρία

Ο αγωγός East Med αντιμετωπίζεται ως ένα έργο με μακροπρόθεσμο μέλλον και ως εκ τούτου η βιωσιμότητά του δεν επηρεάζεται από τη σημερινή αρνητική συγκυρία. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έδωσαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στελέχη εταιρειών φυσικού αερίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αρχικά, ο Μπίνι Ζόμερ, διευθυντής της αμερικανικής Noble Energy στο Ισραήλ, τόνισε ότι οι εμπορικές ευκαιρίες στο φυσικό αέριο συμπίπτουν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. "Είμαστε αισιόδοξοι για να βρουν οι ανακαλύψεις αγορές. Σε χώρες όπως το Ισραήλ βλέπουμε ραγδαία πτώση του άνθρακα. Θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση γενικά λόγω του κορωνοϊού, αλλά το αέριο θα είναι το καύσιμο-γέφυρα, οπότε θα υπάρχει ζήτηση και τα έργα θα κινηθούν", σχολίασε. 

Ο Δημήτρης Μανώλης, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, τόνισε ότι η φετινή τριμερής συμφωνία για τον East Med στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης υπέρ του έργου. Άλλωστε, ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες και επιβεβαίωσαν ότι το έργο είναι τεχνικά και εμπορικά βιώσιμο. "Είμαστε ικανοποιημένοι για την επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή. Υπάρχει και το προσύμφωνο με την Energean και αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του έργου", ανέφερε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μανώλης δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο του East Med θα διευθετηθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, δήλωσε πως "τα πράγματα είναι απλά. Για να είναι βιώσιμος ο αγωγός χρειάζονται επαρκείς πηγές και η κατάλληλη τιμή. Η συμφωνία μας με τη ΔΕΠΑ δείχνει ότι υπάρχουν και τα δύο. Όταν ήρθαμε στο Ισραήλ η τιμή ήταν 6 δολάρια/btu και με την επένδυσή μας φτάσαμε να μιλάμε για αποθέματα 100 δις. κ.μ. εκ των οποίων το 65% είναι για το Ισραήλ και το υπόλοιπο μπορεί να καλύψει τη συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για τον αγωγό East Med και την πρότασή μας για την Κύπρο. Αυτά είναι σχέδια μακροπρόθεσμα οπότε η τιμή σήμερα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Είναι τεράστιας σημασίας η στήριξη και χρηματοδότηση της Ε.Ε. και η στήριξη των ΗΠΑ", τόνισε.

Ο κ. Ρήγας ανέφερε παράλληλα ότι "η στρατηγική μας δεν επηρεάστηκε από την πανδημία, ούτε τα έργα μας. Ολοκληρώσαμε τις γεωτρήσεις μας στο Ισραήλ και προχωράμε με τον αγωγό προς τις ακτές. Κινούμαστε γρήγορα, αναπτύσσουμε τους πόρους και είμαστε αφοσιωμένοι". 

Όπως κατέληξε ο κ. Ρήγας, "χρειαζόμαστε κυβερνήσεις που να στηρίζουν και εταιρείες αποφασισμένες. Επενδύουμε πάνω από 2 δις. στη Μεσόγειο και θέλουμε να εξάγουμε το αέριο της περιοχής μέσω των σταθμών της Αιγύπτου ή του East Med. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κόσμος θα χρειαστεί αέριο στο ορατό μέλλον". 

Για την απόφαση της ΕΙΒ να μη στηρίζει πλέον επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, ο κ. Ρήγας σχολίασε πως "τα τελευταία 3 χρόνια συγκεντρώσαμε πάνω από 4 δις. από τις διεθνείς αγορές, άρα υπάρχει διαθέσιμο χρήμα". 

Τέλος, ο Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος της κυπριακής ΔΕΦΑ, δήλωσε πως η όποια τελική απόφαση για τον αγωγό East Med θα ληφθεί σε δύο χρόνια και στο μεταξύ μπορεί να υπάρξει βελτίωση της τεχνικής βιωσιμότητας του έργου. "Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο και στηρίζει τη συνεργασία. Κατά την περίοδο αυτή είναι σημαντικό να υπάρξει σταθερότητα και όταν έρθει, η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να παρέχει στήριξη για πολλά έργα στην περιοχή", ανέφερε. 

Πηγή: energypress.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ