Σε υποχώρηση η κεφαλαιοποίηση του Facebook

Η εταιρεία ενδέχεται να αποφύγει ορισμένες από τις νέες περιοριστικές ρυθμίσεις

Σε επίπεδα κάτω των 600 δισ. δολαρίων διαμορφώθηκε η κεφαλαιοποίηση της Μeta (της μετονομασθείσας εταιρείας του Facebook, που ίδρυσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ), κατά τη συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά την Τρίτη. Οι πιέσεις, επί της τιμής της μετοχής της εντάθηκαν λόγω του ότι προσφάτως, ανακοίνωσε μείωση των χρηστών της, αλλά και του αντικτύπου από το ναυάγιο των συνομιλιών, για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας ημιαγωγών Arm από την αμερικανική Nvidia – η μετοχή της Μeta έκλεισε με -2,1% και κεφαλαιοποίηση στα 599,32 δισ. δολάρια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όμως, στη Γουόλ Στριτ η μετοχή είχε μια άνοδο 3% και η χρηματιστηριακή αξία της είχε ανέλθει στα 616,8 δισ. δολάρια περίπου πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Παράλληλα, όπως αναφέρουν το CNBC και το moneyreview.gr, ο Λευκός Οίκος είχε θέσει πλαφόν τα 600 δισ. δολάρια ως το όριο υπεράνω, του οποίου θα επιβάλλονται περιορισμοί υπό το πρίσμα νομοσχεδίου, που στοχεύει στη χαλιναγώγηση των μεγάλων ομίλων υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι Apple, Facebook, Google κ.λπ. Κατά συνέπεια, εάν η κεφαλαιοποίηση παραμείνει σε επίπεδα κάτω των 600 δισ. δολαρίων, ενδέχεται τότε, η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αποφύγει ορισμένες από τις νέες περιοριστικές ρυθμίσεις, ως προς τη δραστηριότητα της και την υλοποίηση συμφωνιών.

Βέβαια, υπό τις σημερινές συνθήκες από την «τσιμπίδα» της κυοφορούμενης νομοθεσίας, δεν πρόκειται να ξεφύγουν οι άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι προαναφέρθηκαν. Εάν, τώρα, υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, δεν αποκλείεται να ισχύει και για επιχειρήσεις, των οποίων η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει κάτω από τα 600 δισ. δολάρια για εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν τούτων, η Meta θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ανταγωνισμού, οι οποίες διατείνονται ότι ακολούθησε μονοπωλιακή πολιτική στο πεδίο των κοινωνικών δικτύων, εξαιτίας της εξαγοράς του Instagram, μιας εφαρμογής ανεβάσματος και ανταλλαγής φωτογραφιών και του WhatsΑpp που προωθεί την επικοινωνία, μέσω ανταλλαγής δωρεάν μηνυμάτων. Εάν δηλαδή το νομοσχέδιο ψηφιστεί, υπάρχει περίπτωση η Meta να αντιμετωπίσει και άλλα εμπόδια, λόγω του δεσπόζοντος ρόλου της στην αγορά, οπότε και να δυσκολευθεί να προχωρήσει σε αντίστοιχα μεγάλες εξαγορές στο μέλλον.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, καίριο μέλημα των Αρχών στις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι να διαπιστώσουν, κατά πόσον τέτοιου είδους εξαγορές υπαγορεύονται από την πρόθεση των κολοσσών να καταπνίξουν εμπράκτως τον ανταγωνισμό, από τον οποίο δεν θωρακίζονται ούτως ή άλλως – η πτώση των χρηστών του Facebook, αποδίδεται στον ανταγωνισμό από το κοινωνικό δίκτυο TikTok και το YouTube.

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ