Σπ. Πρωτοψάλτης: Έρχονται οι αιτήσεις για τα κοινωφελή προγράμματα

Σπ. Πρωτοψάλτης: Έρχονται οι αιτήσεις για τα κοινωφελή προγράμματα

Μιλώντας στο Livetalks o διοικητής του ΟΑΕΔ απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους να συμμετάσχουν στο νέο ενισχυμένο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για τις 45.000 νέες θέσεις εργασίας από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Μιλώντας την Παρασκευή στο Livetalks ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης επισήμανε ότι ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει στη Δημόσια Πρόσκληση και αναμένει τη σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ για να ξεκινήσει η διαδικασία. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι όλα θα δρομολογηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για δύο προγράμματα, εκ των οποίων το ένα αφορά σε 36.500 θέσεις 8μηνων συμβάσεων πλήρους εργασίας από το οποίο θα ωφεληθούν μακροχρόνια άνεργοι. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στην ευάλωτη ομάδα των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 – 67 ετών. Οι θέσεις του δεύτερου προγράμματος, διάρκειας 12+12, θα είναι συνολικά 8.500.

«Ενισχυμένο το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού»

Για ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, με διπλά voucher που θα καλύπτουν και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, μίλησε ακόμη ο κ. Πρωτοψάλτης, εκτιμώντας ότι φέτος η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι πολύ μεγάλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ δήλωσε: «Υπερδιπλασιάζουμε τις επιταγές από 140.000 που είναι συνήθως σε 300.000 φέτος. Προϋπόθεση για τους δικαιούχους είναι οι 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ το προηγούμενο έτος για τους εργαζόμενους  και για τους ανέργους η καταβολή επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες. Στην ουσία, δικαιούχοι θα είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι άνεργοι».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πρωτοψάλτης στην επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο οι δικαιούχοι να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερη συμμετοχή για να κάνουν τις διακοπές τους στα νησιά.

«Για πρώτη φορά» είπε μεταξύ άλλων «επιδοτούνται οι δικαιούχοι και με ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να πάνε διακοπές στα νησιά. Αυξάνουμε, δηλαδή, την επιδότηση του ΟΑΕΔ και μειώνουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων στα ξενοδοχεία. Στην ουσία, οι δικαιούχοι θα πληρώσουν λιγότερα από την τσέπη τους, και η μέγιστη διανυκτέρευση θα είναι για έξι ημέρες φέτος, μία ημέρα παραπάνω σε σύγκριση με το παρελθόν».

Έκκληση στους ξενοδόχους

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ απηύθυνε παράλληλα έκκληση στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους «ώστε να βγουν όλοι κερδισμένοι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι αιτήσεις των δικαιούχων θα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά, λόγω των μέτρων ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού και σε λίγες ημέρες αναμένεται να «ανοίξει» η πλατφόρμα. Όσο για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ο κ. Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι η διαδικασία γίνεται αυτόματα από τα προγράμματα του Οργανισμού.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε στο Livetalks ο κ. Πρωτοψάλτης:

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ