Σταϊκούρας: Έρχεται γενναία μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

 Σταϊκούρας: Έρχεται γενναία μείωση προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε τα 4 βήματα της κυβέρνησης για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας

Γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα προανήγγειλε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρά τις αβεβαιότητες.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης, λέγοντας πως αποτελεί «φιλόδοξη πρόταση με ισχυρό χρηματοδοτικό αποτύπωμα και δίκαιη καθώς εισάγει τον την αρχή της αμοιβαιοποίησης του χρέους».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε και την δημιουργία τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς στην Θεσσαλονίκη και σε ακίνητο που παραχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν».

Αναφορικά με την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για την διακύμανση των εκτιμήσεων της ύφεσης, εξήγησε πως «κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρός της το υπουργείο Οικονομικών ότι αναθεωρεί τις προβλέψεις για την ύφεση. Αγνοεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε τον Μάρτιο 1% ύφεση και σήμερα την εκτιμά στο 7%; Άσχετη και αυτή; Η ΕΚΤ τον Μάρτιο εκτιμούσε ανάπτυξη στην συνέχεια ύφεση 1% και χθες ύφεση 8 – 12%. Αλήθεια αφού εσείς ξέρετε τα πάντα – άσχετα αν έπεσαν έξω όλες οι προβλέψεις σας για ανάπτυξη την περίοδο 2015-19 – πόσο εκτιμάτε την ύφεση; Μόνο ο κ. Βαρουφάκης έκανε εκτίμηση της ύφεσης στο 15%. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν το κάνει που σημαίνει ότι το πρόγραμμά της είναι στον αέρα».

Πέραν αυτών ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα 4 βήματα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας και την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο και θα ολοκληρωθούν το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι το υπουργείο κατέθεσε διάταξη για την ένταξη των εργαζόμενων της ΕΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε υγειονομικό κοινωνικό και οικονομικό σοκ. Οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί καιτα κράτη αναζητούν σταθερές. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση με συγκριτική επιτυχία. Αυτό αναγνωρίζεται σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την στήριξη της οικονομίας που ξεδιπλώνεται σε 4 φάσεις ώστε να απαντηθούν οι διαφορετικές ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν:

- Μάρτιο Απρίλιο: λοκ ντάουν. Η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ. Παράλληλα απλώσαμε δίχτυ ασφάλειας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με αναστολή πληρωμών, φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδόματα κ.α. Συνολικά σηκώσαμε το βάρος της λειτουργιάς σχεδόν του συνόλου της οικονομίας ενισχύοντας 2 εκατ πολίτες. Αυτό συνιστά εμπροσθοβαρή δράση

- 2η φάση που υλοποιούμε αυτή την περίοδο: σταδιακή επανεκκίνηση επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση συνεχίζει την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράταση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Πιστώθηκαν ποσά περίπου 580 εκατ. ευρώ που σημαίνει περίπου 11 χιλ ευρώ για κάθε επιχείρηση. Τόσο μεγάλα ποσά δεν είχαν δοθεί ποτέ στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης εγκρίθηκαν ήδη χορηγήσεις περιπου 800 εκατ ευρώ σε 20 ημέρες.

- 3η φάση: Από Ιούνιο εως Οκτωβριο στη φάση προοδευτικής ανάκαμψης της οικονομίας προβλέπεται διεύρυνση μέτρων στήριξης απασχόλησης, περαιτέρω ενίσχυση ρευστότητας και στοχευμένα φορολογικά μέτρα. Πολλά νομοθετούνται σήμερα. Σταχυολογώ: μείωση ΦΠΑ για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες από 24% στο 13% (μη αλκοολούχα, μεταφορές, εισιτήρια κινηματογράφων). Δεν συνιστά εισόδημα και δεν φορολογείται το ποσό μισθώματος που δεν εισπράττεται, ιδιοκτήτες ακινήτων που αποδεδειγμένα έλαβαν μειωμένο ενοίκιο έχουν έκπτωση φόρου. Παρατείνεται προθεσμία αναβολής οφειλών προς εφορία. Δίνεται η δυνατότητα στον ΥΠΟΙΚ να παρέχει εγγύηση Δημοσίου προς όργανα ΕΕ για θέσπιση προγράμματος SURE. Υπενθυμίζεται ότι στην 3η φάση αντιμετώπισης επιπτώσεων θα διατεθεί η 2η επιστρεπτέα προκαταβολή για να διαμορφωθεί to συνολικό ποσό σε 2 δις ευρώ. θα υπάρξει και γενναία μείωση προκαταβολής φόρου σε πληττόμενες επιχειρήσεις

- 4η φάση από φθινόπωρο θα δρομολογήσουμε πολιτικές με μόνιμα χαρακτηριστικά για δομική βελτίωση της οικονομίας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ