Αντιδράσεις για την αναβολή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Μαλεβιζίου

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Αιφνιδιάστηκε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», από την απόφαση που έλαβαν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών

Του Αντώνη Παντινάκη

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η αναστολή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος» αιφνιδιάστηκε από την απόφαση που έλαβαν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών: Το αρχικό μούδιασμα, το διαδέχθηκαν η έκπληξη και τα πολλά ερωτηματικά!

Εξαπίνης “πιάστηκε” και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μακράκης, ακριβώς επειδή γνώριζε ότι “η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει όσο πιο ομαλά γίνεται η εφαρμογή του δίχρονου δημόσιου νηπιαγωγείου, απ’ το σχολικό έτος που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει”.

“Μάλιστα”, όπως λέει, “έγινε παραγγελία τραπεζοκαθισμάτων, προκηρύχθηκε θέση καθαρίστριας, υπάρχει σε εξέλιξη η τοποθέτηση πέντε αιθουσών βαρέως τύπου σε συγκεκριμένο χώρο και η διαμόρφωση του προαυλίου χώρου για παιδιά τέτοιας ηλικίας”.

Εκτός των άλλων όμως, την 1η Αυγούστου υπήρξε συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους διαφόρων Δήμων και του Δήμου Μαλεβιζίου με υφυπουργό Παιδείας. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Μακράκης, “η τοποθέτηση της δημοτικής αρχής προς την υφυπουργό ήταν ότι ο Δήμος Μαλεβιζίου θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη δίχρονη από αυτόν τον Σεπτέμβρη”.

Εκείνο πάντως που προκάλεσε την μεγαλύτερη εντύπωση στον πρόεδρο του “Δομίνικου Θεοτοκόπουλου” ήταν το ότι “αυτή η υπουργική απόφαση έρχεται χωρίς να έχει υπάρξει μία θεσμική ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στην Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος. Μας προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε ψηφίσει στη Βουλή τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και θεωρούμε ότι βάζει προσκόμματα, προκειμένου να μπλοκαριστεί σε διάφορες περιπτώσεις κι όπου είναι εφικτό για εκείνη, η εφαρμογή της, όπως στον Δήμο Μαλεβιζίου. Όλοι θεωρούσαμε ότι και μετά την συνάντηση της 1ης Αυγούστου και με την ενημέρωση που είχαμε από την δημοτική αρχή, ότι θα εφαρμοστεί κανονικά η δίχρονη προσχολική αγωγή. Είχε γίνει και ο προγραμματισμός και η κατανομή των παιδιών από την διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων της περιοχής”.

Ο κ. Μακράκης προσωπικά και ο Σύλλογός του συνολικά, κάλεσαν: το αρμόδιο Υπουργείο να πάρει πίσω την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς επίσης τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου όπως και την δημοτική αρχή Μαλεβιζίου – απερχόμενη και επερχόμενη - να πάρουν θέση και να τοποθετηθούν για το ζήτημα αυτό.

“Ελπίζουμε και επιδιώκουμε, τις αμέσως επόμενες ώρες και μέρες, το Υπουργείο να ανταποκριθεί στο αίτημα να γίνει από την αρχή η διαβούλευση, να πάρει πίσω την υπουργική απόφαση για τον Δήμο Μαλεβιζίου, διότι και μέσα στην υπουργική απόφαση δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση του γιατί ακυρώθηκε η εφαρμογή της. Είναι μία σημαντική κατάκτηση – και παιδαγωγική και κοινωνική – και μάλιστα έρχεται σε μία περίοδο όπου όλα είχαν βρει τον δρόμο τους όσον αφορά το που θα πάνε τα προνήπια – υπήρχαν 85 νήπια και προνήπια των οποίων οι γονείς γνώριζαν μέχρι χθες ότι θα πάνε στους συγκεκριμένους χώρους. Και τώρα όλα αυτά τινάζονται στον αέρα. Ο προγραμματισμός της κατανομής των παιδιών τινάζεται στον αέρα και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, αν η υπουργική απόφαση τελικά ισχύσει”, εξήγησε ο κ. Μακράκης.

Στην περίπτωση που επικρατήσει το ευκταίο σενάριο, υπάρξει δηλαδή μία διαβούλευση και παρθεί πίσω αυτή η απόφαση, ο κ. Μακράκης υπογράμμισε ότι από 1 Σεπτέμβρη θα πρέπει: “1ον) να γίνουν κατ’ αρχάς προσλήψεις εκπαιδευτικών, διότι υπάρχουν τεράστια κενά για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές, 2ον) Θα πρέπει να δούμε την υλικοτεχνική υποδομή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου θα μεταφερθεί σε νέο κτίριο. Εκεί λοιπόν απελευθερώνονται κάποιες αίθουσες, οι οποίες και θα πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για παιδιά νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ