Στ.Αρναουτάκης: "Η Κρήτη σε αναπτυξιακή τροχιά" - Στα 200 εκ. ευρώ οι καταστροφές από τη θεομηνία

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό - Στ.Αρναουτάκης: "Η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τις ευθύνες για την τραγωδία στο Γεροπόταμο"

Απολογισμό των πεπραγμένων έκανε, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τηρώντας ενός λεπτού σιγή το Σώμα στη μνήμη των πέντε νεκρών, ο Στ.Αρναουτάκης αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα του Γεροποτάμου είπε: "Η σημερινή συνεδρίαση βρίσκει την Κρήτη χτυπημένη από μία πρωτοφανή κακοκαιρία. Πράξαμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και να περιορίσουμε τα προβλήματα. Για το τραγικό γεγονός της Μεσαράς, 660.000 χρηματοδότηση από την Περιφέρεια στον Δήμο Φαιστού για συγκεκριμένα έργα. Αυτό που χρειαζόταν από το 2017 από πλευράς μας έχει γίνει. Θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το ποιος έχει την ευθύνη, της έχουμε εμπιστοσύνη".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παράλληλα, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στην πρόσφατη Θεομηνία ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη στην απόδοση ευθυνών όπου πραγματικά αυτές ανήκουν.

Παράλληλα επεσήμανε πως οι συνέπειες που άφησε πίσω της η κατακλυσμιαία βροχή, που έσπασε πανευρωπαϊκό ρεκόρ, είναι μεγάλες. Υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, σε κατοικίες, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Ανέφερε ακόμα πως «από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης σε άμεσο συντονισμό με τα αρμόδια Υπουργεία, τα Σώματα Ασφαλείας, τους Δήμους, τα Συντονιστικά της Πολιτικής Προστασίας, πράξαμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή αλλά και για να περιορίσουμε και να αποκαταστήσουμε όσο πιο άμεσα τα προβλήματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευρ.Κουκιαδάκης αναφερόμενος στις ανθρώπινες απώλειες εξέφρασε τη θλίψη του, ενώ για το "μπαλάκι" των ευθυνών, προειδοποίησε ότι θα προσφύγει νομικά, γιατί, όπως είπε, "η δημοτική αρχή Φαιστού με κρέμασε στα μανταλάκια". Σημείωσε, δε, «ότι δεν ανήκουν ευθύνες στην Περιφέρεια αλλά στους τοπικούς παράγοντες που είχαν την ευθύνη για την αποκατάσταση του σημείου».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, μιλώντας για τις καταστροφές στην Π.Ε. Ρεθύμνης είπε πως είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα στο φαράγγι του Κουρταλιώτη. "Ζητάμε την υπομονή των συμπατριωτών μας. Όλα θα γίνουν και με ασφάλεια" - πρόσθεσε η ίδια.


Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στο ανεπαρκές έργο της σημερινής περιφερειακής αρχής ενώ παράλληλα άσκησε κριτική και εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα ζήσαμε στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, αναφερόμενος στον απολογισμό της νυν περιφερειακής αρχής, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για έναν απολογισμό με ωραιοποιήσεις και υπερβατικές ερμηνείες στην προσπάθειά σας να δημιουργήσετε ένα success story εν όψει εκλογών». Και τόνισε ότι στα 8 χρόνια της θητείας Αρναουτάκη δεν επιλύθηκε κανένα χρόνιο πρόβλημα της Κρήτης.

Σε σχέση με τις πρόσφατες καταστροφές, επικαλέστηκε τις απόψεις διαπρεπών επιστημόνων όπως οι κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας και Κώστας Συνολάκης οι οποίοι ανέφεραν ότι η Κρήτη ήταν ξεκάθαρα απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τη καταστροφή.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης «πετώντας το γάντι» στον νυν Περιφερειάρχη, ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιφέρειας για την γέφυρα στον Πλατανιά δεδομένου ότι σε πολύ σύντομο διάστημα ξεκινάει η επίσημη τουριστική περίοδος για το 2019. Επισήμανε δε ότι «είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο, στα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν να προκρίνονται πρόχειρες λύσεις, χωρίς επαρκή σχεδιασμό, απλά γιατί αποτελούν λύση ανάγκης τη δεδομένη χρονική περίοδο. Και όπως όλοι ξέρουμε ουδέν μονιμότερον του προσωρινού και ουδέν απατηλότερον του φαινομένου. Με τεχνικά έργα δύο μηνών, το γεφύρι στον Πλατανιά, θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκ νέου και μάλιστα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και να είναι ασφαλές». Επιπλέον χαρακτήρισε τεράστιο το πρόβλημα της συντήρησης όλων των γεφυρών της Κρήτης, διερωτώμενος πότε ήταν η τελευταία φορά που έγιναν μελέτες συντήρησης.

Τέλος ο επικεφαλής του Συνδυασμού «η Κρήτη Μπροστά» έκανε λόγο για μια αδιάφορη Περιφέρεια η οποία δεν έχει επιτελέσει κάποιο έργο το οποίο να φαίνεται στην καθημερινότητα των δημοτών. «Πολλές φορές έχουμε αναγνωρίσει ότι πράγματι υπάρχει αποτελεσματικότητα στην εξεύρεση πόρων. Δεν υπάρχουν όμως κριτήρια και έχετε ένα πρόβλημα στην αξιολόγηση των προτεραιοτήτων στην Περιφέρεια. Από τον απολογισμό που έχω στη διάθεση μου, δεν μπόρεσα να αντιληφθώ ποιες υποδομές δημιουργήθηκαν, που και με ποια κριτήρια και προτεραιότητες έγιναν μελέτες».

Και συνέχισε: «Όλοι κρινόμαστε, όχι όμως εκ των προθέσεων, αλλά εκ του αποτελέσματος. Πρόσφατα διάβασα ότι έχουν δοθεί 21 εκατομμύρια ευρώ στον αθλητισμό. Μακάρι γιατί είναι ένας χώρος με τον οποίο ταυτίζομαι καθότι υπήρξα αθλητής. Αλλά ποια ήταν τα κριτήρια; Πολλοί κακόβουλοι θα ισχυρίζονταν ότι δόθηκαν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Και σε κάθε περίπτωση, πόσα χρήματα έχουν δοθεί για αντιπλημμυρικά έργα τα τελευταία χρόνια; Εάν είχαν διατεθεί κάποια χρήματα από τον αθλητισμό, για την αντιπλημμυρική θωράκιση θα είχαμε αποφύγει μέρος των καταστροφών;”

Κατά τον απολογισμό, ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για μια σύγχρονη αντίληψη που διέπει τη λειτουργία της Περιφέρειας και η οποία προάγει τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα, κινείται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

"Ανταποκρίθηκαμε στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της κοινωνίας. Βάλαμε την Κρήτη σε μία αναπτυξιακή τροχιά, βελτιώθηκε η διεθνής εικόνα της Κρήτης" - είπε ο κ.Αρναουτάκης και πρόσθεσε: "Η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς τη συνεργασία των πολλών. Απαντήσαμε έτσι στο συγκεντρωτικό μοντέλο. Κάναμε εμπροσθοβαρεις τομές. Βάλαμε σε προτεραιότητα τα ενεργειακά του νησιού. Δώσαμε έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία, συμβάλαμε στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του νησιού, στηρίξαμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα".

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο Καστελλίου λέγοντας πως θα αναβαθμίσει τις αερομεταφορές στην Κρήτη, ενώ για το ΒΟΑΚ είπε πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα έρχεται και παρουσιάζεται η πρόταση του Υπουργείου.

"Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να αποτελεί μια θερμοκοιτίδα Ανάπτυξης, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί να κοιτάμε ψηλά και με αισιοδοξία το μέλλον. Αυτός ο τόπος είναι μικρός, αλλά μέγας!" - πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα ο Στ.Αρναουτάκης τόνισε ότι το κόστος ξεπερνά το 1,5% του ΑΕΠ του Περιφερειακού Ταμείου. "Είναι μεγαλύτερο από όσο είχαμε υπολογίσει" - είπε και πρόσθεσε πως με 55 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτεί το Υπουργείο το πρόβλημα των κατολισθήσεων.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι, οι εκτιμώμενες καταστροφές από την πρωτόγνωρη θεομηνία μπορεί να φτάσουν τα 200 εκ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες δρομολόγησης αιτήματος χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Περιφερειάρχης στο θέμα των άμεσων ενεργειών ανέφερε, ότι, έχουν έλθει στη Περιφέρεια 12 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων άμεσων αναγκών στις καταστροφές στην ΠΕ Χανίων και αναμένονται 5 εκ. ευρώ για το Ρέθυμνο. Επίσης αναφέρθηκε στην έγκριση των 15 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τις κατολισθήσεις, στις μελέτες του ΟΑΚ αλλά και στην άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας, και την συνεργασία Υπουργείων, Δήμων, Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντών κ.α. τους οποίους και ευχαρίστησε.

Είπε επίσης πως η Περιφέρεια έχει δώσει εντολή για τη μελέτη στη γέφυρα του Πλατανιά και μέσα στο μήνα θα προχωρήσει άμεσα το έργο, με τον ορισμό αναδόχου. "Στόχος είναι η τουριστική περίοδος να μας βρει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο" - είπε ο κ.Αρναουτάκης, προσθέτοντας πως τη μελέτη για τη συντήρηση των γεφυρών την έχει το αρμόδιο Υπουργείο. "Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γίνει. Ο κ. Λέκκας μας είπε ότι είναι φαινόμενα Ινδονησίας" - είπε ο περιφερειάρχης.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Στέλιος Ορφανός ανέφερε πως "ο απολογισμός με μια αλαζονεία παρουσιάζει μία εικονική πραγματικότητα. Η ανάπτυξη σας είναι τα μεγάλα λόγια, που αποκοιμίζουν τον λαό".

Τον προβληματισμό του για τα αγριεμένα φυσικά φαινόμενα, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Μιχάλης Κλάδος, και πρότεινε την εκπόνηση ενός σχεδίου υπό τον τίτλο "Ποτέ ξανά", για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα.

Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης σχολίασε τον απολογισμό του Περιφερειάρχη, λέγοντας: "Αυτός ο απολογισμός είναι παρακολούθημα του νεοφιλελεύθερου και μνημονιακού κράτους".

Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης από την παράταξη "Ανυπότακτη Κρήτη" έθεσε και το θέμα της ευθύνης στο πλαίσιο υλοποίησης έργων, λέγοντας: "να μην τα ρίχνουμε όλα στην κλιματική αλλαγή. Το θέμα είναι τι έργα κάνεις".

Κλείνοντας, ο Στ.Αρναουτάκης, επισήμανε ότι το σχέδιο της Περιφέρειας στοχεύει στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ