"Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις", λέει ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και επιφυλάσσεται

Ναι μεν αλλά, η απάντηση του Μάκη Βορίδη στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων - Βολές για το θέμα της δακοκτονίας: "Πρέπει να δούμε και τον ατομικό καταλογισμό ευθυνών"

"Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά" τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, δίνοντας από την αρχή της τοποθέτησής του στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου τον τρόπο με τον οποίο έχει αποφασίσει να κινηθεί στα αιτήματα παραγωγών και εκπροσώπων φορέων της Κρήτης, με αφορμή την μεγάλη καταστροφή ειδικά στην ελαιοπαραγωγή του νησιού.

"Είναι προφανές ότι υπάρχουν ζημιές. Η έκταση των ζημιών δεν είναι προσδιορισμενη και πρέπει να προσδιοριστει. Οι αιτίες των ζημιων δεν είναι ίδιες. Καθεμία αιτία θα καθορίσει και τον τρόπο της αποζημιωτικης κάλυψης. Δεν είμαστε στην εποχή που ο Υπουργός παίρνει ένα χαρτί κι ένα μολύβι και δίνει λεφτά. Έχουμε πάθει από παράνομες ενισχύσεις. Είναι σαφές ότι εγώ δεν πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο", ανέφερε ο Υπουργός και συνέχισε:
"Η έννοια της αποζημιώσεως πρέπει να θεμελιώνεται με τον νόμιμο τρόπο (είναι διαφορετική από την έννοια της ενίσχυσης).
Ο ΕΛΓΑ θα καλυψει τις ζημιές από περιβαλλοντικα αίτια. Για το λόγο αυτό θα προσληφθει προσωπικό μέσω Ασεπ στον ΕΛΓΑ. Για τις ζημιές στα θερμοκήπια: οι συγκεκριμένοι καλλιεργητες έχουν την δυνατότητα να ασφαλιζονται στον ΕΛΓΑ. Δεν το κάνουν. Όπως δεν ασφαλίζονται και από τον ιδιωτικό τομέα".

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του γι' αυτό το τελευταίο, επισημαίνοντας ότι "αυτοί θα καλυφθούν εν μέρει με de minimis αποζημιώσεις. Θα καλυφθεί τμημα της ζημιάς. Αλλά θέλω να περάσω ένα μήνυμα, ότι δεν θα γίνεται όλο αυτό. Δεν θέλω να είναι αυτό μια κακή πρακτική. Δεν είναι σωστό να μην ασφαλιζονται από κάποιο οργανισμό και μετά να πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Να δούμε την έκταση των ζημιων στους ελαιοκαλλιεργητες και πως θα εξελιχθεί η ελαιοσυγκομιδη. Προσβολές απο εχθρούς ή από τον μηκυτα δεν πρέπει να καλύπτονται ασφαλιστικά. Αυτό μας εξαιρεί το μηχανισμό του ΕΛΓΑ".

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει νομικό πάτημα για αποζημιώσεις από την Κομισιόν ( το άρθρο 221 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και προφανώς πρέπει να κατατεθεί ένας πλήρης κι εμπεριστατωμένος φάκελος με το ζήτημα.

"Όλα θέλουν επιμέλεια. Τα νομικά είναι σχετικώς χρήσιμα για όλες τις δουλειές. Συστήσαμε μια επιτροπή υπό τον κ. Αυγουλα, στην οποία συμμετέχουν και ο κ. Χνάρης με τον κ. Στρατάκη. Οι άνθρωποι αυτοί θα αγωνιστούν για να δουν εάν αυτή η καταστροφή από το δάκο οφείλεται σε κλιματικά αίτια για να πάμε στην Επιτροπή της Κομισιον. Να εργαστούμε όλοι για να θεμελιώσουμε το επιχείρημά μας", υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Ειδικότερα για την δακοκτονία, επισήμανε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικακο να αυξήσει κατά 2 εκατ. ευρώ το ποσό στην Κρήτη. "Τα ποσά όμως πρέπει να φέρουν αποτέλεσμα και όχι να σπαταλώνται. Το 2019 από πλευράς Υπουργείου το πρόγραμμα έτρεξε κανονικά. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι κάνει και ο καθένας. Πρέπει όλοι να κάνουμε τη δουλειά μας σε ένα πρόγραμμα. Δεν μπορεί η δημόσια συζήτηση να γίνεται πλυντήριο εξατομικευμένων ευθυνών. Παίρνω μια δουλειά και πρέπει να την κάνω σωστά. Ωραίο το θεσμικό, αλλά πρέπει να δούμε τον ατομικό καταλογισμό ευθυνών".

"Θα κάτσουμε να πάμε βαθύτερα από ο, τι συνήθως στο θέμα της δακοκτονίας. Να δούμε τι συνέβη", προανήγγειλε ο Υπουργός, επισημαίνοντας την ανάγκη "πραγματικής, ρεαλιστικής και σε βάθος" συζήτησης.

Ο Μ. Βορίδης τόνισε με έμφαση ότι "δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στον ΕΦΚΑ" και υπογράμμισε:
"Ακουσα τα θέματα των τυποποιητων. Έχουμε πολλά να κάνουμε στη στρατηγική μας για το λάδι. Με όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουμε τη δυνατότητα να ανορθωσουμε τον πρωτογενή τομέα. Είναι προτεραιότητα μας. Ειδικά ο πρωθυπουργός παρακολουθεί ιδιαιτέρως τα θέματα της Κρήτης".
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προανήγγειλε νέα επίσκεψή του στην Κρήτη σε τρεις μήνες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ