Φοβούνται νέα Μόρια στους Αρμένους!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

“Ενημέρωση από επίσημα χείλη” και... εγγυήσεις ζητούν οι κάτοικοι για την φημολογία περί δημιουργίας Hot Spot στη θέση του παλιού στρατοπέδου

Του Αντώνη Παντινάκη

“Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέα Μόρια το χωριό μας” διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση κάτοικοι των Αρμένων, απαντώντας στις... φήμες περί δημιουργίας Hot Spot στη θέση του παλιού στρατοπέδου, για τη φιλοξενία προσφύγων!

Επί της ουσίας, θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις, πριν βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων.

Στο χωριό που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, εκεί απ’ όπου τους καλοκαιρινούς μήνες περνούν χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να προσεγγίσουν τα νότια παράλια του νομού, τηρείται στάση αναμονής.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανώλης Σκουλούδης θα επιδιώξει σήμερα συνάντηση με τον δήμαρχο Ρεθύμνου, θέλοντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες/ώρες.

Εχθές πάντως, ο Γιώργος Μαρινάκης προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που είδαν το φως της δημοσιότητας: “Έχω ενημέρωση ότι δεν συντρέχει τέτοιο θέμα. Δεν βλέπω ποιο είναι αυτό το στρατόπεδο στο Ρέθυμνο που εξυπηρετεί. Η λογική και η πραγματικότητα νικά τις φήμες".

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ τάσσεται αναφανδόν κατά των κλειστών δομών φιλοξενίας: "Η δημιουργία των hot spot είναι σαν να μεταφέρουμε ένα αποτυχημένο πείραμα και να το κάνουμε κι εδώ άλλη μια τραγωδία" σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος, συμπληρώνοντας: "Δεν είναι σωστή η διαχείριση του προσφυγικού με αυτόν τον τρόπο. Εμείς εδώ στην Κρήτη έχουμε αποδείξει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν σωστά, συγκροτημένα και οργανωμένα, χωρίς κανένα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες· και κυρίως με όρους αξιοπρέπειας και για τους κατοίκους αλλά και για τους ανθρώπους που θα φιλοξενήσουμε".

"Δεν είμαστε έξω από την ευθύνη που πρέπει όλοι να έχουμε" ξεκαθάρισε επίσης, "αλλά προς Θεού, τα πράγματα πρέπει να γίνουν πολύ καλύτερα και να διδαχθούμε από τα λάθη που έγιναν σε περιοχές που λόγω της έντασης των γεγονότων δεν είχαν το περιθώριο να κάνουν καλύτερο σχεδιασμό".


“Ενημέρωση από επίσημα χείλη” και... εγγυήσεις ζητούν οι κάτοικοι των Αρμένων και προσωπικά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μανώλης Σκουλούδης.

Είναι υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Πρέπει να τηρηθούν κάποιες “προδιαγραφές ασφαλείας”, σημειώνει ο κ. Σκουλούδης και προσθέτει: “Θέλουμε πλήρη ενημέρωση. Δεν μπορούμε να ενημερωθούμε κατόπιν εορτής, διότι φυσικά και δεν θα συμφωνήσουμε. Υπάρχουν οικογένειες εδώ, μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Δεν είναι δυνατόν να αποφασίσουν δίχως τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας”.

Εάν κι εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, ο κ. Σκουλούδης ως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας θα συγκαλέσει “Γενική Λαϊκή Συνέλευση”, όπου και “θα παρθούν αποφάσεις με τη σύμφωνη γνώμη του χωριού”. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η δημιουργία μιας “νέας Μόριας”...

Ο κ. Σκουλούδης είναι υπέρ της συνέχισης του υπάρχοντος μοντέλου φιλοξενίας προσφύγων, όντας κάθετα αντίθετος στις κλειστού τύπου δομές – άποψη η οποία έχει επισήμως εκφραστεί και από την ΠΕΔ Κρήτης.

Προσωπική του εκτίμηση, ότι “οι άνθρωποι θα πάνε τελικά σε ξενοδοχεία, όπως συμβαίνει και τώρα”. Αυτή θεωρεί ότι είναι και η βέλτιστη λύση, διότι εκτός των άλλων το παλιό στρατόπεδο των Αρμένων, που πληροφορίες ήθελαν να εξετάζεται η μετατροπή του σε hot spot, τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σε άθλια κατάσταση!

Το εν λόγω συγκρότημα είναι παλιό “και θέλει γκρέμισμα”, όπως υποστηρίζει ο κ. Σκουλούδης.

“Είναι ένα παλιό κτίριο, ένα ερείπιο. Ούτε ζώα δεν μπορούν να ζήσουν εκεί! Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα μιλάμε για έναν στάβλο ανθρώπινων ψυχών! ”, θα υπερθεματίσει ο Γιώργος Κτιστάκης, κάτοικος των Αρμένων, ο οποίος έχει θητεύσει στον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Και παλαιότερα είχε ακουστεί αυτή η φήμη, αλλά ξέρω ότι το σχέδιο της ΠΕΔ και της Αναπτυξιακής είναι διαφορετικό και το πιο σωστό”, θα μας πει.

Ο κ. Κτιστάκης δεν κλείνει ασφαλώς την πόρτα στους πρόσφυγες. Χωρίς να έχει επίσημη ενημέρωση, αδυνατεί να διανοηθεί ότι θα γίνει πράξη η σκέψη ενός hot spot, απλούστατα διότι “δεν μπορεί να δημιουργηθεί κάτι εκεί, στη μέση του πουθενά, ανάμεσα σε δύο οικισμούς, των Πάνω και των Κάτω Αρμένων. Μια τέτοια εγκατάσταση θα αλλάξει τις ισορροπίες. Θα προκαλέσει σίγουρα αντιδράσεις και θα δημιουργηθούν προβλήματα”.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ