Οι υδρογονάνθρακες στο "τραπέζι" - Πρόταση για λειτουργία Παρατηρητηρίου με επιστήμονες της Κρήτης

Η έρευνα και εξόρυξη στα οικόπεδα της Κρήτης στο μενού της συνεδρίασης - Με αστερίσκους περί προστασίας του Περιβάλλοντος "πέρασε" το θέμα της στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του προγράμματος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Γεμάτη ήταν, το μεσημέρι της Παρασκευής, όχι μόνο η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αλλά και η ατζέντα της συνεδρίασης, καθώς στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2020 το σώμα κλήθηκε να πάρει σημαντικές και "δύσκολες" αποφάσεις.

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η Επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) στο πλαίσιο κατάρτισης ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο Γουρνών (πρώην Αμερικανική Βάση) στο Δήμο Χερσονήσου για την οποία το δημοτικό συμβούλιο έχει ήδη πει "ναι"αλλά και η στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του προγράμματος για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗΣ».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης», «για την υποστήριξη από την περιφέρεια της επικίνδυνης πολιτικής εμπλοκής της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την επέκταση της βάσης της Σούδας, που εκθέτει τον λαό της Κρήτης σε μεγάλους κινδύνους».

Η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες που έφερε ένταση και διακοπή!

Την παρουσίαση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έκανε η κα. Άννα Καγιαμπάκη ενώ λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Νίκος Ξυλούρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος τόνισε ότι "θα είναι ευχής έργον να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Και θα έχει μεγαλύτερη σημασία να γίνει κάτι τέτοιο, μετά τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης". Σημείωσε ωστόσο ότι "κρίσιμο είναι να εστιάσουμε στην ατυχηματική ρύπανση" και χαρακτήρισε το ζήτημα "οικονομικό - περιβαλλοντικό". Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι "με τις γνωμοδοτικές προτάσεις και παρατήσεις μας ως Περιφέρεια, μπορούμε να προλάβουμε ο, τι αρνητικό μπορεί να συμβεί". Αναφερόμενος στα (πιθανά) έσοδα ο κ. Ξυλούρης υπενθύμισε ότι το 4% των εσόδων από τις εξορύξεις πάει στην Περιφέρεια και το 1% στους Δήμους των περιοχών που γίνονται οι εξορύξεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Η Κρήτη Μπροστά" Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στην παρέμβασή του σημείωσε "αξίζει και γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά να γίνουν έρευνες, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία. Να δούμε τους περιβαλλοντικούς όρους και τις περιβαλλοντικές προβλέψεις. Να δούμε πώς θα περιοριστεί το περιβαλλοντικό κόστος. Για τα κέρδη μπορούμε να συζητήσουμε εάν βρεθεί κάποιο εύρημα".

Την Στρατηγική Μελέτη καταψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση με τον επικεφαλής της, Μανώλη Συντυχάκη να δηλώνει "καταψηφίζουμε την στρατηγική μελέτη. Είναι επικίνδυνη και για τα εθνικά συμφέροντα και επιζήμια περιβαλλοντικά η παραχώρηση του δικαιώματος των ερευνών σε πολυεθνικές. Οι συμβάσεις είναι ληστρικές. Εκχωρούμε τον ορυκτό πλούτο σε πολυεθνικές. Είναι μια κλοπή εις βάρος του ελληνικού λαού ενός πολύτιμου ενεργειακού πλούτου. Όλα γίνονται με γνώμονα το κέρδος αυτών των εταιρειών. Αποτελεί αστειότητα ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να το διασφαλίσει ένας επιχειρηματικός όμιλος".

"Οι οικολογικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Έχουμε αναλογιστεί τι θα επιφέρει η συνεκμεταλλευση στα νησιά και στο Αιγαίο; Εάν ξεφύγουν τα πράγματα και οδηγηθούμε σε μια ένταση ή σε ένα πόλεμο, έχουμε σκεφτεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί για κάτι που σχεδιάζεται για εμάς χωρίς εμάς. Τα πιόνια είναι οι λαοί σε αυτή τη σκακιέρα. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πούμε ένα καθαρό όχι. Η αυτοδιοίκηση αυτής της χώρας πρέπει να αποκτήσει υπόσταση και μην μένει άλαλη", τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης "Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη" Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης σημείωσε: "Από τη στιγμή που διαβάζουμε για πιθανό περιβαλλοντικό ατύχημα, εξαρχής έπρεπε να είμαστε κατά των εξορύξεων. Υπάρχει μια αντίφαση. Μιλάμε για την Κλιματική Αλλαγή και προωθούμε πολιτικές που την εντείνουν. Υιοθετούμε πολιτικές που θα καταστήσουν την Κρήτη ένα ενεργειακό νεκροταφείο και μουσείο. Με τις εξορύξεις θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα κερδηθούν. Σφάζονται οι λαοί για το ποιος θα νοικιάσει θαλάσσια οικόπεδα για να κερδίζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όλα αυτά είναι έξω από τα συμφέροντα του ελληνικού και του κρητικού λαού. Η Γαλλία απαγόρευσε τις εξορύξεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της. Δεν απαγόρευσε όμως στην total να έρθει στην πατρίδα μας. Η οικοπεδοποίηση της θάλασσας δημιουργεί κινδύνους περιβαλλοντικού και πολεμικού ατυχήματος"

Ένταση με τα μέλη της Πρωτοβουλίας

Τη συζήτηση που διεξάγεται για τους υδρογονάνθρακες παρακολουθούν και μέλη της "Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”, τα οποία νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας ενώ ανήρτησαν πανό και στο εσωτερικό του κτιρίου της περιφέρειας.

Μάλιστα μέλη της Πρωτοβουλίας επιτέθηκαν φραστικά στον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης του Αλ. ΜΑρκογιαννάκη Γιώργο Κονταξάκη, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρόεδρος του σώματος Παύλος Μπαριτάκης και ο περιφερειάρχης να ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης. Φραστική ένταση με κάποιους από τους συγκεντρωμένους είχε και ο Λευτέρης Κοπάσης.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας φώναζαν τα συνθήματα "τις ομορφιές της Κρήτης αν θες να τις κρατήσεις ένα μεγάλο όχι να πεις στις εξορύξεις" και "πετρέλαιο κηλίδες, πόλεμοι και σεισμοί αυτή είναι η ιστορία η εξορυκτική" και "αυτό είναι σωστό πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από δω".

"Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ έχουν την απόλυτη στήριξη μας στα δίκαια αίτηματα τους", τόνισε ο επικεφαλής της παράτασης "Η Κρήτη Μπροστά" Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε: "Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων. Όλα τα κόμματα και όλες οι παρατάξεις πλην του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν αποδεχθεί αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν δώσει ένα παλικαρισιο αγώνα. Καταδικάζουμε το σύνολο των πολιτικών που άνοιξαν το δρόμο σε αυτή την εργασιακή ζούγκλα. Στηρίζουμε απόλυτα τον αγώνα τους".

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, επικεφαλής της παράταξης "Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη"έκανε λόγο για "συνθήκες γαλέρας" και πρόσθεσε "αυτή τη στιγμή βάλλεται το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία. Πρέπει να αλλάξει ρότα το Περιφερειακό Συμβούλιο για να μπει μπροστά σε έναν συνολικό αγώνα υπέρ των εργαζομένων".

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε: "αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους αυτό το ψήφισμα. Θα πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε να υπάρχει ο σεβασμός απέναντι στον κάθε εργαζόμενο. Δεν είναι δυνατόν να απολύονται εργαζόμενοι τις γιορτές. Έχετε την ειλικρινή στήριξη μου. Να δούμε τους τρόπους, πως θα μεταφέρουμε στη διοίκηση να μεταφέρουμε στη διοίκηση τα αίτημά σας".

Ακολουθεί η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης

Η παρέμβαση του κ. Δαφέρμου, εκπροσώπου των εργαζομένων στον ΟΤΕ

"Καλησπέρα" με διαμαρτυρία εργαζομένων στον ΟΤΕ και συμβασιούχων του ΙΚΑ

Η συνεδρίαση του συμβουλίου ξεκίνησε με την παρέμβαση εργαζομένων του ΟΤΕ και συμβασιούχων του ΙΚΑ, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στέλιου Βοργιά να θέτει το θέμα υποστελέχωσης του ΙΚΑ τονίζοντας πως "το τμήμα συντάξεων με έξι μόνο άτομα εξυπηρετεί όλη την ανατολική Κρήτη" με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην έχουν λάβει ούτε προσωρινές ούτε επικουρικές συντάξεις ενώ είναι "στο περίμενε" πέντε χρόνια τώρα.

Όσον αφορά τους εργαζομένους στον ΟΤΕ, που βρίσκονται σε συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητούν να ανακληθούν οι απολύσεις και να υπογραφεί μία ενιαία συλλογική σύμβαση με θετικό πρόσημο. "Να σταματήσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας και εκφοβισμού από την διοίκηση" τονίζουν χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά

Η συνεδρίαση επανεκκινήθηκε λίγο μετά τις 17.00, με τον Παύλο Μπαριτάκη να τονίζει πως ενεργεί ως πρόεδρος και θέλει να προστατέψει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. "Ακούστηκαν προσβλητικές εκφράσεις. Η διαδικασία μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Προτείνεται να μείνει ένας εκπρόσωπος των φορέων και να συνεχίσουμε" - ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας πρόταση της παράταξης Μαρκογιαννάκη, ενώ στο "τραπέζι" από τον Κ.Γύπαρη έπεσε ακόμη και η διακοπή της συνεδρίασης.

Μπροστά στην έκδηλη ανησυχία για τις εξορύξεις και την επίβλεψη αυτών, με φόντο θέματα ασφάλειας, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης πρότεινε να αξιοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό των Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει ένα παρατηρητήριο. Αρμοδιότητά του θα είναι η επίβλεψη των εξορύξεων μπροστά στους ενδεχόμενους κινδύνους.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Αντώνης Παπαδεράκης.

Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καταδίκασε το περιστατικό σε βάρος του κ.Κονταξάκη, τονίζοντας ότι "εδώ είναι ένας χώρος Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Όμως δεν γίνεται να προσβάλλεται ένα μέλος του Συμβουλίου, γιατί προσβάλλεται καθένας από εμάς. Στη Δημοκρατία πρέπει να σεβόμαστε και την πλειοψηφία και την μειοψηφία. Σήμερα αναδεικνύεται ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακούμε με σεβασμό την κάθε πρόταση, από τους φορείς και τους επικεφαλής και εκπροσώπους των παρατάξεων. Το κυρίαρχο που πρέπει να δούμε είναι το περιβαλλοντικό" - είπε, ενώ στάθηκε - όπως και ο Γ.Αλεξάκης - στο ρόλο που μπορούν τα διαδραματίσουν "τα ερευνητικά και Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα" και το "πως θα γίνουν οι σύμβουλοι μας".

Ο ίδιος τόνισε ότι "πρέπει να περάσουν μέσα στην περιβαλλοντικη μελέτη όλες οι προσεγγίσεις και οι παρατηρήσεις του Πολυτεχνείου. Πρέπει να παρακολουθούμε σε κάθε βήμα το τι θα γίνεται. Να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και τη γεωστρατηγικη κατάσταση. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους για τη συζήτηση. Έβαλαν το δικό τους στίγμα. Έχουμε ευθύνη να παραδωσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που παραλάβαμε. Η Κρήτη είναι ένας γεωστρατηγικος κόμβος. Συναδελφοι δέχθηκαν επίθεση στο παρελθόν για τις ΑΠΕ. Και τωρα υπάρχει μια συνολική ευρωπαϊκή κατεύθυνση προς τις ΑΠΕ. Να προχωρήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ