Για ποιους χτυπά η καμπάνα της ΔΕΥΑΗ! Αλλαγές στη τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Μια μεγάλη αλλαγή έρχεται στην τιμολογιακή πολιτική στις πολυκατοικίες - Δέσμευση Βουρεξάκη για διορθωτικές κινήσεις ώστε οι αυξήσεις να είναι σε ένα λογικό πλαίσιο

Του Αντώνη Παντινάκη

 

Επιβράβευση των συνετών καταναλωτών και πάγιο για όλους ανεξαιρέτως τους διαμένοντες σε πολυκατοικίες περιλαμβάνει η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΗ, η οποία είναι σε ισχύ από την 1/1/2020.


Σημαντική μείωση στους λογαριασμούς τους θα δουν οι δημότες που έχουν την ελάχιστη χρήση νερού, ήτοι 36 κυβικά σε μισό χρόνο. Τα 58 ευρώ που πλήρωναν μέχρι πέρυσι, κατεβαίνουν στα 43.


Ταβάνι... των οικονομικών ελαφρύνσεων είναι τα 100 κυβικά το εξάμηνο. Από εκεί και πάνω αρχίζουν οι αυξήσεις. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το συν και το πλην είναι της τάξεως του 15%.

Μια μεγάλη αλλαγή έρχεται στην τιμολογιακή πολιτική στις πολυκατοικίες. “Το παράδοξο με το Ηράκλειο είναι ότι έχει τα λιγότερα υδρόμετρα σχεδόν από τις περισσότερες πόλεις, αναλογικά πάντα”, παρατηρεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης.

Έχουμε μόνο 55.000 υδρόμετρα, όταν η Λάρισα που είναι μικρότερη πόλη έχει... 105.000!
Αυτό που συνέβη οφείλεται σε μία λάθος απόφαση που είχε παρθεί στο παρελθόν, η οποία προέβλεπε την ύπαρξη ενός ρολογιού σε πολυκατοικίες! Με τη σειρά του, αυτό δημιούργησε προβλήματα: Πολλοί καταναλωτές δεν πλήρωναν, το χρέος τους το φορτώνονταν άλλοι, κοβόταν το νερό κλπ. Κάθε διαμέρισμα, είτε είναι ισόγειο, είτε σε πολυκατοικία, θα έπρεπε να έχει μία ελάχιστη κατανάλωση!
” υπογραμμίζει ο κ. Βουρεξάκης, επισημαίνοντας ότι “πλέον όλα τα διαμερίσματα θα έχουν μία ελάχιστη κατανάλωση κι από εκεί και πέρα, η κατανομή θα γίνεται βάσει των εσωτερικών υδρομέτρων που έχουν”.


Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ έδωσε κι ένα παράδειγμα: “Δηλαδή, εάν έχουμε 30 διαμερίσματα, θα ξεκινάμε από τα 30, που είναι ο αριθμός των διαμερισμάτων επί 36 κυβικά που είναι η ελάχιστη κατανάλωση”.

Χαμηλές παραμένουν οι χρεώσεις προς τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα ΑμεΑ και διάφορες ειδικές κατηγορίες πολιτών (λ.χ Ρομά), σε αντίθεση με τους δημόσιους φορείς (νοσοκομεία, δημόσιες Υπηρεσίες κλπ), το τιμολόγιο των οποίων έχει αυξηθεί.

Αρκετά ανεβασμένοι είναι και οι λογαριασμοί των επαγγελματιών (εστίαση, πλυντήρια κομμωτήρια).

Είχαν πάρα πολύ χαμηλό τιμολόγιο, της τάξεως των 58 λεπτών ανά κυβικό χωρίς κλιμακωτή αύξηση. Θα μπουν κι αυτοί σε κλιμακωτή αύξηση” εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης.

Η νέα τιμολόγηση έφερε μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση σε όσους επαγγελματίες καταναλώνουν 2, 3 και 4.000 κυβικά. “Οι λογαριασμοί τους τετραπλασιάστηκαν” σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Επειδή παίρνουμε τα μηνύματα, θα κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι αυξήσεις να είναι σε ένα λογικό πλαίσιο”, δεσμεύτηκε κλείνοντας ο ίδιος.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ