Η ζέστη ήρθε ... οι παραλίες γεμίζουν!
Το κύμα ζέστης, πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθεί καύσωνας!
Μπορεί το δημοσιογραφικό "κλισέ" να αρέσκεται στα περί "καύσωνα", ωστόσο η θερμή εισβολή που δέχεται σήμερα η Κρήτη, δεν είναι καύσωνας!
Ο διευθυντής ερευνών του ΕΑΑ και υπεύθυνος του meteo, κ. Κώστας Λαγουβάρδος τονίζει ότι το κύμα ζέστης δεν μπορεί να θεωρηθεί καύσωνας, καθώς είναι σχετικά σύντομης διάρκειας και δεν καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Ελλάδας. Όπως αναφέρει, αν και δεν υπάρχει γενικά αποδεκτός ορισμός, για να θεωρηθεί καύσωνας ένα κύμα ζέστης, πρέπει οι μέγιστες θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 37 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον τρεις διαδοχικές μέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη φορά. Ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει, επίσης, ότι είναι καλό να αποφεύγεται -και από τα μέσα ενημέρωσης- η άσκοπη χρήση του όρου «καύσωνας», όταν πρόκειται απλώς για ένα κύμα ζέστης (heatwave), καθώς ο όρος καύσωνας επιβαρύνει με πρόσθετο ψυχολογικό φορτίο ορισμένους ανθρώπους, ιδίως όσους υποφέρουν από τη ζέστη, για λόγους ευαισθησίας, υγείας ή άλλους.
Πάντως ήδη από νωρίς οι λουόμενοι έκαναν την εμφάνισή τους στις παραλίες, άλλοι χαλαρά, με μαγιώ και πετσέτα, κι άλλοι ... με ψυγειάκι, τάπερ, αναψυκτικά και όλα τα απαραίτητα ώστε η παραμονή στην παραλία να μην κοστίσει ... μια περιουσία!
Αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το μετεωρολόγο, MSc, κ. Μανώλη Λέκκα, σήμερα, ο συνδυασμός της θερμής εισβολής και της ηλιοφάνειας θα ανεβάσουν τις θερμοκρασίες σε υψηλότερα επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να κορυφώνονται στους 34 με 36 °C στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης, ενώ κατά τόπους θα ξεπεράσουν και τους 37°C.
Μεγαλύτερη όμως προσοχή απαιτείται στο πεδίο των ανέμων, καθότι οι Δυτικοί άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν από τις μεσημβρινές ώρες, αρχικά από τα δυτικά και στη συνέχεια ανατολικότερα, με την ένταση τους να φθάνει στα 5 με 6 Μποφώρ.
Σημειώνεται πως κατά τόπους οι μέγιστες εντάσεις θα είναι πρόσκαιρα υψηλότερες. Οι άνεμοι αυτοί αναμένεται να διατηρηθούν κατά τόπους ενισχυμένοι και τις βραδινές ώρες απόψε με σταδιακή εξασθένηση τους από αύριο το πρωί. Ιδιαίτερη λοιπόν προσοχή απαιτείται στις θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς και στη στεριά στον κίνδυνο επέκτασης μιας πυρκαγιάς. Αύριο, Κυριακή αναμένεται διακύμανση της θερμοκρασίας σε χαμηλότερα επίπεδα με τις μέγιστες τιμές να επανέρχονται στα επίπεδα των 30 με 32 °C ενώ πιο δροσερά θα είναι τα βράδια στο νησί μας. Οι Δυτικοί άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά, αρχικά από τα δυτικά της Κρήτης και μέχρι τις βραδινές ώρες και ανατολικότερα. Επαναφορά στο ήπιο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού θα έχουμε στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας.
- Ανοιχτά του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων η υπερπολυτελής θαλαμηγός “Spectre”
- Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες της 17ης Έκθεσης ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση
- Πήγε τραυματισμένος στο νοσοκομείο! - Έρευνα από την Αστυνομία