Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κρήτη! - Που προκλήθηκαν ζημιές

5,9 ρίχτερ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου - Τί κατέγραψε ο σεισμογράφος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Κρήτη, στις 09.23 το πρωί. Η ένταση του σεισμού ήταν 5,7 ρίχτερ, σύμφωνα με όσα είπε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθ.Λέκκας στον ΣΚΑΙ Αθήνας, 5,9 ρίχτερ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο εντοπίζεται νοτίως των Κυθήρων, μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων, στα 76 χλμ. από τα Χανιά, σε εστιακό βάθος 56 χλμ. σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό, 70 χλμ. σύμφωνα με τον κ.Λέκκα.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φ.Βαλλιανάτος θεωρείται ένας σεισμός ενδιάμεσου βάθους και "δείχνει" ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι χαμηλή.

Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα, ενώ είχε και διάρκεια. Παρά την ένταση, ωστόσο, δεν έγινε αισθητός στην ενδοχώρα και στα ανατολικά της Κρήτης.

Ο κ.Λέκκας τόνιζεται ότι δεν πρέπει να γίνεται συσχετισμός με τον σεισμό στην Αλβανία και με τη συνολική σεισμική δραστηριότητα στα Βαλκάνια.

6,1 ρίχτερ κατέγραψε ο σεισμογράφος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στο Ηράκλειο, με τον γεωλόγο του Μουσείου Χαράλαμπο Φασουλά, να αναφέρει πως ο σεισμός σημειώθηκε πάνω στο όριο των δύο πλακών, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι αναμένονται μετασεισμοί.

Κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε ο κ. Λαγουδάκης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ