Μητσοτάκης: Αεροδρόμιο και ΒΟΑΚ θα κάνουν την Κρήτη αναπτυξιακό πρωταγωνιστή

"Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα" υπογράμμισε ο Υπουργός Υποδομών - Τι είπαν για το "Νίκος Καζαντζάκης" και τον ΒΟΑΚ

Ρεπορτάζ Αντώνης Παντινάκης

"Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ήταν ιδιαίτερα περήφανος για τη σημερινή μέρα. Σε πέντε χρόνια από τώρα αυτό το στολίδι θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους νέους του επισκέπτες", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό: "Το" Νίκος Καζαντζάκης" αποτελεί τροχοπέδη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών. Δημιουργεί προβλήματα κυκλοφορίας και ηχορύπανσης. Το αεροδρόμιο Καστελλιου θα είναι το καλύτερο της χώρας, φιλικό προς το περιβάλλον! Ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να υλοποιηθει μόνο από φορείς που ξέρουν".

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα: "Η σύμπραξη σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη επένδυση ινδικής εταιρείας στην Ελλάδα. Κι εγγυάται γρήγορο αποτέλεσμα. Οι δυνατότητες του νέου αεροδρομίου εγγυώνται την επάρκεια και τη δυναμική του και για τις μελλοντικές ανάγκες. Πάρα πολύ σημαντικό το ότι θα απελευθερωθουν προς αξιοποίηση το υπάρχον αεροδρόμιο. Το μέλλον αυτής της περιοχής στην Νέα Αλικαρνασσό θα έχει τη σφραγίδα των κατοίκων της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αρνητικές εμπειρίες σαν το Ελληνικό".

Η μελέτη για το "Νίκος Καζαντζάκης" θα τρέξει άμεσα και θα συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Ο ίδιος τόνισε ότι: "Μετά από 35 χρόνια και το τέλος της παραχώρησης σε ιδιώτες, το νέο αεροδρόμιο θα περάσει στο Δημόσιο και η αξία του θα είναι γύρω στα 2 δισεκατομμύρια. Το νέο αεροδρόμιο θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, καθώς και την οικονομία του νησιού. Η Κρήτη είχε μείνει πίσω στις υποδομές. Τα δύο νέα μεγάλα έργα, το αεροδρόμιο και ο ΒΟΑΚ, θα καταστήσουν την Κρήτη αναπτυξιακό πρωταγωνιστή της χώρας!
Σε λίγα χρόνια από τώρα η Κρήτη δεν θα είναι μόνο το καμάρι της χώρας, αλλά και το πώς αντιλαμβανομαστε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Συμπατριώτες μου, σας καλώ να αγκαλιάσετε αυτό το μεγάλο έργο! "

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι διαδικασίες για τον ΒΟΑΚ θα τρέξουν άμεσα και ότι με αυτά τα δυο μεγάλα έργα θα είναι απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.




"Είναι το πρώτο βήμα να μπει η Κρήτη σε μια νέα εποχή. Το έργο είναι καθοριστικό για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Κρήτης", επεσήμανε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή: "Θα υπάρξουν περίπου 7.000 νέες θέσεις εργασίας. Το νέο αεροδρόμιο θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Κρήτης. Είναι ένα εθνικα κρίσιμο έργο υποδομής, που επιτρέπει να γίνει πράξη ο στόχος της κυβέρνησης: να γίνει η Ελλάδα κόμβος στην νοτιοανατολικη Μεσόγειο".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Είναι εργαλεία προόδου. Ανήκουν στον λαό. Η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2004-2009 έβαλε το έργο στις ράγες. Αναγνωρίζουμε το λιθαράκι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με δική του ευθύνη, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του, εδώ και ένα χρόνο δεν είχε ξεκινήσει. Καταφέραμε να λύσουμε το θέμα της συμβατικής κρατικής ενίσχυσης και πήραμε το πράσινο φως. Με σοβαρότητα, το έργο θα είναι έτοιμο σε πέντε χρόνια από τώρα. Βασικός μας στόχος να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ποιότητα και την αισθητική".

Ο Υπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο "Καζαντζάκης" υπογραμμίζοντας:
"Να είστε σίγουροι ότι θα είστε περήφανοι για το νέο αεροδρόμιο. Με την αξιοποίηση του "Νίκος Καζαντζάκης" θα δοθεί μια μεγάλη υπεραξία στην Κρήτη. Η Νέα Αλικαρνασσός δεν θα γίνει νέο Ελληνικό! Δεν θα επιτρέψουμε να κολλήσει τίποτα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Δεν τίθεται θέμα υποθήκη του "Νίκος Καζαντζάκης", εκεί είναι, δεν θα μας το πάρει κανείς. Το σημερινό ξεκίνημα είναι μόνο η αρχή του σχεδίου μας για την Κρήτη. Πρέπει να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής. Το πρώτο βήμα είναι το Καστέλλι, το επόμενο είναι ο ΒΟΑΚ. Αυτά που λέγαμε προεκλογικά, αυτά λέμε και σήμερα. Καστέλλι και ΒΟΑΚ θα αλλάξουν την Κρήτη! "

Σύμφωνα με όσα τονίστηκαν στην τελετή, η συνολική επένδυση στο νέο αεροδρόμιο, με όλες τις αεροπορικές και εμπορικές εγκαταστάσεις και συστήματα, θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

"Η μονάδα στο Καστέλι θα μπορεί να διαχειριστεί άνετα τα περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν ετησίως το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Θα επιτρέψει τόσο την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών όσο και την ποσοτική τόνωση των τουριστικών εισροών, δεδομένου ότι την περίοδο 2016-2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στην Κρήτη.

Οι δυνατότητες του νέου αεροδρομίου θα αναδείξουν τη σημαντική θέση της Κρήτης, στην «καρδιά» της Μεσογείου, σε μικρή ακτίνα από σημαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ο νέος αερολιμένας θα λειτουργήσει με πράσινα» κριτήρια και θα αποφέρει μεγάλα και ποικίλα οφέλη στην οικονομία και την αγορά εργασίας του νησιού.

Επίσης, περίπου 7.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, τους αερομεταφορείς που θα χρησιμοποιούν ως κόμβο το Καστέλι, τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες ή θα προμηθεύουν το αεροδρόμιο και τις εταιρείες που θα παρέχουν υποστήριξη.

Σημαντικά, σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά, θα είναι τα οφέλη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα λαμβάνει ετησίως το 1% των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Ακόμα 1% θα διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις. Το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα υπολογίζεται, αθροιστικά, στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: η Κρήτη γίνεται σήμερα προτεραιότητα, υλοποιούμε τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Ως έργο ανάπτυξης για ολόκληρη την Κρήτη και ένα εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, χαρακτήρισε το Νέο Διεθνή Αερολιμένα Κρήτης, στο Καστέλι, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, σε γραπτή του δήλωση, η Κρήτη θα αποκτήσει ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο που θα υποστηρίξει τον τουρισμό και θα καλύπτει τις ανάγκες του τομέα των αεροπορικών μεταφορών στον 21ο αιώνα, προσφέροντας παράλληλα, χιλιάδες θέσεις εργασίας, τόσο στο στάδιο κατασκευής, όσο και κατά τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, εκτός από την κατασκευή του αεροδρομίου, στη σύμβαση παραχώρησης περιλαμβάνονται και οδικές συνδέσεις του αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου και νότια, μέχρι τον άξονα Ηράκλειο - Αρκαλοχώρι – Βιάννος.

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης καταδεικνύει τη σημασία που προσδίδει η σημερινή Κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Κρήτης, θέτοντας την υλοποίηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος ως προτεραιότητα.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ