Προβλήματα και κίνδυνοι από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις απεγκλωβισμού έσπευσε η Πυροσβεστική - Η έκκληση του Ν. Λαγουδάκη

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της Κρήτης έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας "Ηφαιστίωνας" που επηρεάζει το νησί τις τελευταίες ώρες.

Μιλώντας στο cretalive o Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Νίκος Λαγουδάκης επισήμανε ότι ολόκληρη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο νησί βρίσκεται επί ποδός, ενώ όσον αφορά τις καταιγίδες η κατάσταση αυτήν την ώρα δείχνει να είναι διαχειρίσιμη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή τόνισε ο κ. Λαγουδάκης είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που προκαλούν καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο και πτώσεις δέντρων και κλαδιών.

Στο μεταξύ, τις πρωινές ώρες τέσσερα άτομα κινδύνευσαν σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης και στήθηκε επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους.

Στις 5:30 τα ξημερώματα, ζευγάρι ηλικιωμένων στην Κίσσαμο εγκλωβίστηκε στο εσωτερικό του σπιτιού του όπου εισέβαλαν τα νερά της βροχής κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη σφοδρή καταιγίδα. Πυροσβέστες της Υπηρεσίας Κισσάμου έσπευσαν στο σημείο απομακρύνοντας τους δύο ηλικιωμένους και μεταφέροντάς τους σε ασφαλή χώρο.

Λίγη ώρα αργότερα και πιο συγκεκριμένα στις 7:00 το πρωί, δύο γυναίκες κινδύνευσαν όταν επιχείρησαν να διασχίσουν με το αυτοκίνητό τους υπόγεια διάβαση στην περιοχή του Σταλού με αποτέλεσμα το ΙΧ να ακινητοποιηθεί λόγω του όγκου του νερού που είχε συγκεντρωθεί.

Και σε αυτήν την περίπτωση πυροσβέστες έσπευσαν για τον απεγκλωβισμό των δύο γυναικών στη διάρκεια μιας επιχείρησης που στέφθηκε με επιτυχία.

Στο μεταξύ, βράχια αποκολλήθηκαν στο οδικό δίκτυο Χανίων - Κισσάμου με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω σε διερχόμενο αυτοκίνητο. Το ευτύχημα ήταν ότι ενεργοποιήθηκε ο αερόσακος του οχήματος και ο οδηγός δεν τραυματίστηκε, ωστόσο στο όχημα προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές.

Λόγω των συνεχών κατολισθήσεων, αποκολλήσεων βράχων και της πτώσης δέντρων και κλαδιών ο κ. Λαγουδάκης απευθύνει έκκληση στους πολίτες - μέσω του cretalive - να αποφεύγουν τη στάθμευση των αυτοκινήτων τους κάτω από δέντρα, στις χρονικές περιόδους που τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα.

Ο Ηφαιστίων έχει προκαλέσει προβλήματα και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης" καθώς οι ριπές του ανέμου σε πολλές περιπτώσεις είναι απαγορευτικές και καθιστούν δύσκολη την προσγείωση των αεροσκαφών.

Πτήση από την Αθήνα με προορισμό το Ηράκλειο το πρωί της Δευτέρας, δεν κατέστη δυνατό να προσγειωθεί καθώς - όπως είπε στο cretalive - o αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας τη στιγμή εκείνη οι ριπές του ανέμου έφταναν τους 40 κόμβους. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της Aegean αφού προσπάθησε δύο, τρεις φορές να προσγειωθεί έκρινε ότι για λόγους ασφαλείας έπρεπε να επιστρέψει στο Ελ. Βενιζέλος.

Όπως πάντως εξηγεί ο κ. Πλιάκας, το "αεροδρόμιο δεν κλείνει, δεν υπάρχει απαγορευτικό όπως στα λιμάνια" και αυτό γιατί είναι θέμα "της στιγμής" αν θα καταφέρει να προσγειωθεί ένα αεροπλάνο.

Όπως έχει ήδη γράψει το cretalive, η κακοκαιρία δείχνει τα "δόντια" της στη δυτική Κρήτη από τη νύχτα με τα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη να έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα, ενώ από το πρωί ο "Ηφαιστίωνας" έκανε αισθητή την παρουσία του και στην ανατολική Κρήτη, με σφοδρή βροχόπτωση στο Ηράκλειο, ομίχλη και χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο XANIA LIVE TV από το λιμάνι των Χανίων, που το σφυροκοπούν οι άνεμοι.

Ένα τεράστιο πεύκο που βρισκόταν μέσα στην Σχολή Χωροφυλακής, από την πλευρά της οδού Καζαντζακη, έπεσε το πρωί της Δευτέρας, λόγω των ισχυρών ανέμων!

Από την πτώση προκάλεσε υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής αλλά και του Δήμου Ρεθύμνου για να κοπεί το δένδρο και να απομακρυνθεί!

Την ίδια, ώρα στη μανία της φύσης και της θάλασσας παραδόθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο χώρος του πάρκινγκ και της γύρω περιοχής στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι "σπρώχνουν" τα νερά της θάλασσας σχεδόν μέχρι την είσοδο του παλιού Λιμεναρχείου, ενώ από τον υψηλό κυματισμό μεταφέρονται στο οδόστρωμα και φερτά υλικά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην περιοχή, καθώς είναι αδύνατη η διέλευση ακόμα και πεζών.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ