“Kόλλησαν” οι ηλεκτρονικές εγγραφές

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι εφικτή ελάχιστες στιγμές ή και καθόλου τα τελευταία 24ωρα

Παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους, πηγαίνουν στα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ, όπου θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους, αλλά … άδικος κόπος αφού το σύστημα χωλαίνει.

Από την περασμένη Τρίτη 25 Ιουνίου υποτίθεται πως ξεκίνησε η δεύτερη φάση των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής, ανανέωσης εγγραφής ή μετεγγραφής μαθητών/-τριών για το σχολικό έτος 2019 –2020, διαδικασία που, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι η πρόσβαση στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι εφικτή ελάχιστες στιγμές ή και καθόλου τα τελευταία 24ωρα. Διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου αναφέρουν στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» πως και οι ίδιοι αλλά και οι γονείς υπόκεινται σε μία απίστευτη ταλαιπωρία και ελπίζουν το Υπουργείο Παιδείας και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (αφού χρειάζονται κωδικοί taxisnet για πρόσβαση στο σύστημα) θα λύσουν σύντομα το θέμα. Δεν έχουν καταφέρει ούτε λεπτό να εισέλθουν στην εφαρμογή, γεγονός που τους ανησυχεί ιδιαίτερα. Δεν μπορούν να έχουν πλήρη εικόνα για το πόσους μαθητές έχουν τη δεδομένη στιγμή στο σχολείο τους.

Όπως λένε αν το πρόβλημα συνεχίσει, δεν θα υπάρχουν ούτε τα δεδομένα που χρειάζονται για να προχωρήσουν ακόμα και οι διαδικασίες στελέχωσης των σχολείων, αν και είναι νωρίς για να προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ταλαιπωρία, φυσικά, δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο, διαμαρτυρίες υπάρχουν από τα σχολεία όλης της χώρας, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας στο να εκδώσει την εξής ανακοίνωση “λόγω αυξημένου φόρτου της διαδικασίας πιστοποίησης χρηστών στη ΓΓΠΣ, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε καθυστέρηση στη διαδικασία εισόδου στο σύστημα. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολία για την είσοδό σας στο σύστημα, παρακαλώ προσπαθήστε αργότερα”.

Η πρώτη φάση των εγγραφών ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες βδομάδες με πολλούς μαθητές να μένουν εκτός καθώς γνώριζαν πως θα δοθεί και νέα προθεσμία. Ακόμα, η τρίτη και τελευταία φάση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού έχουν γίνει και οι εξετάσεις για όσους χρωστούν μαθήματα.

Σημειώνεται πως οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκίνησαν από τα ΕΠΑΛ και επεκτάθηκαν στα Γενικά Λύκεια και τα Γυμνάσια. Είναι, συνεπώς, μία γνώριμη πλέον διαδικασία για τους εκπαιδευτικούς και κάποιους γονείς.

Ο διευθυντής του Λυκείου Ν. Αλικαρνασσού, κ. Μανώλης Μηλάκης, αναφέρει πως οι γονείς αγωνιούν για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να εγγράψουν τα παιδιά τους.

Ο διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, κ. Κώστας Αρχοντάκης, αναφέρει πως, πέρα από την ταλαιπωρία που υπόκεινται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, κανείς δεν πρόκειται να μείνει εκτός του σχολείου, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί η εγγραφή στη δεδομένη στιγμή.

Υπάρχει, επίσης, η πληροφορία από το Υπουργείο Παιδείας ότι θα δοθεί παράταση στη διαδικασία αφού ελάχιστες εγγραφές έγιναν μέχρι σήμερα. Ο κ. Αρχοντάκης αναφέρει ενδεικτικά πως από τους 300 μαθητές που υπολογίζεται ότι θα έχει το σχολείο, στο σύστημα εμφανίζονται 212. «Δεν ξέρουμε ακριβώς, βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», λέει χαρακτηριστικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ