Κυνήγι ... θησαυρού, η αναζήτηση φοιτητικής στέγης!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Πιο ακριβά τα ενοίκια στο Ρέθυμνο!

Του Αντώνη Παντινάκη

Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου, που έχει εξελιχθεί σε κυνήγι... κρυμμένου θησαυρού, έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες στην Κρήτη!

Στο ένα χέρι κρατούν εφημερίδες, χαρτί και μολύβι και στο άλλο τα κινητά τους. Σβήνουν, γράφουν, τηλεφωνούν. Αναζητούν την καλύτερη επιλογή: Γονείς και παιδιά, “οργώνουν” τις πόλεις για να βρουν το καταλληλότερο μέρος που θα στεγάσει τους (μαθητικούς και οικογενειακούς) κόπους και τα φοιτητικά όνειρα της επόμενης τετραετίας (και βάλε σε αρκετές περιπτώσεις!).

Η πρόεδρος των Μεσιτών Ελλάδος Άρτεμις Μαυράκη έχει μπόλικη δουλειά τον τελευταίο καιρό, δίνοντάς μας μία εικόνα από την καθημερινότητά της: “Έχει ξεκινήσει μία δύσκολη περίοδος για τους νέους φοιτητές και τους γονείς τους. Ήδη αρκετοί έχουν βρει διαμερίσματα, όμως τώρα περιμένοντας τις βάσεις και τα τελικά αποτελέσματα, από τις 22 Αυγούστου και μετά, το ενδιαφέρον θα αυξάνεται”.

Η εύρεση φοιτητικής στέγης δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. “Ειδικά στην Κρήτη, μία περιοχή όπου υπάρχει αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον κι αρκετά διαμερίσματα βρίσκονται στο Airbnb, οι επιλογές για τους φοιτητές έχουν μειωθεί. Γι’ αυτό και δεν μπορούν να βρουν εύκολα σπίτι κι επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, σε ένα... κυνήγι θησαυρού”, εξήγησε η κ. Μαυράκη.

Τα ενοίκια είναι ανεβασμένα σε σχέση με πέρυσι. Η πρόεδρος των Μεσιτών μας έφερε ως παράδειγμα, ένα διαμέρισμα δίχωρο κι επιπλωμένο. “Πέρυσι θα μπορούσε ένας φοιτητής να το μισθώσει από 250 μέχρι 300 ευρώ. Σήμερα, το ενοίκιο του ίδιου διαμερίσματος είναι 300 – 330 ευρώ”.

Οι περισσότεροι φοιτητές ενδιαφέρονται κυρίως για το κέντρο της πόλης ή για περιοχές κοντά σε αυτό. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μείνουν στην “καρδιά” του Ηρακλείου θα πρέπει να πληρώσουν και το ανάλογο αντίτιμο, 350-400 ευρώ μηνιαίως. “Και βεβαίως, πολύ δύσκολα θα βρουν διαθέσιμα διαμερίσματα” τέτοια εποχή, συμπλήρωσε η κ. Μαυράκη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι περιορισμένες επιλογές για τους φοιτητές “οφείλονται καταρχάς στην μετακίνηση των ιδιοκτητών προς το Airbnb – έχει περισσότερα χρήματα, το προτιμούν από τις μακροχρόνιες μισθώσεις”. Επιπλέον, είχε κοπάσει η οικοδομική δραστηριότητα κατά την περίοδο της κρίσης, με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί ο αριθμός των διαμερισμάτων που προσχώρησαν στο Airbnb.

“Μετά τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, τους ελέγχους της ΑΑΔΕ προς τα διαμερίσματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης και την υποχρέωση να εγγράφονται σε μητρώο, τη φορολόγησή τους κλπ, θεωρώ ότι αρκετοί ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν και θα χρησιμοποιούν και πάλι τα σπίτια τους σε μακροχρόνιες μισθώσεις”. Σε αυτό ελπίζει η πρόεδρος των Μεσιτών, που συνιστά στους γονείς και τους φοιτητές “να μην πανικοβάλλονται! Αν ψάξουν με ηρεμία την αγορά, θα βρουν στέγη. Όμως, θα πρέπει να είναι λίγο υπομονετικοί, να κάνουν λίγες παραχωρήσεις. Ας μην το ψάχνουν στην... είσοδο του Πανεπιστημίου. Λίγα μέτρα παρακάτω, σε μία άλλη περιοχή ίσως βρουν αυτό που χρειάζονται”.

Και μας τα λέει αυτά η κ. Μαυράκη, “διότι οι άνθρωποι έρχονται πραγματικά αγανακτισμένοι, απογοητευμένοι κι απελπισμένοι στα γραφεία μας και ζητούν σπίτι”. Ψυχραιμία, λοιπόν.

Στους πιο αγχώδεις απευθύνεται και πάλι η πρόεδρος των Μεσιτών για να τους δώσει κι άλλες επιλογές: “Υπάρχουν επίσης περιοχές γύρω από το κέντρο της πόλης, όπως η Νέα Αλικαρνασσός, ο Πόρος, τα Καμίνια, οι οποίες συνδέονται με πολύ συχνή αστική συγκοινωνία με όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Άρα, με σύνεση, με λίγη προσπάθεια και χωρίς πανικό θα βρεθεί διαμέρισμα για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν τα παιδιά τους”.

Περιφερειακά του κέντρου, τα δίχωρα διαμερίσματα κοστολογούνται περί τα 300 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι μονόχωρες γκαρσονιέρες από 250-280 έως και 300 ευρώ. Το μίσθωμα είναι ακόμη πιο χαμηλό στα ισόγεια, 230-240 ευρώ στοιχίζουν σε μηνιαία βάση, αν και δεν έχουν πολλή... πέραση. “Οι γονείς και οι φοιτητές αποφεύγουν την ενοικίαση ισογείων διαμερισμάτων, θεωρώντας ότι δεν τους παρέχουν πολλή ασφάλεια”, μας είπε η κ. Μαυράκη.

Όσο απομακρυνόμαστε από την πόλη, τόσο πιο πολύ πέφτουν οι τιμές. Τα φθηνότερα ενοίκια εντοπίζονται σε απόσταση 6-7 χιλιομέτρων από το κέντρο του Ηρακλείου. Μία τέτοια περιοχή είναι η Αμμουδάρα, όπου κάποιος μπορεί να βρει σπίτι με 200-220 ευρώ το μήνα.

Οι τιμές στους άλλους νομούς είναι περίπου όπως το Ηράκλειο, με εξαίρεση το Ρέθυμνο όπου τα ενοίκια είναι λίγο ακριβότερα.

Οι φοιτητές προτιμούν δίχωρες γκαρσονιέρες, στο κέντρο ή κοντά σε αυτό. “Η μονόχωρη είναι μία λύση απελπισίας”, σχολίασε η πρόεδρος των Μεσιτών.

Η πλειονότητα των ενοικίων κυμαίνεται γύρω στα 300 ευρώ.

Σπίτι πάντως δεν αναζητούν μονάχα οι πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και από τα μεγαλύτερα έτη. Κι εκείνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μεγαλύτερες κιόλας απ’ τους υπολοίπους.

Η κ. Μαυράκη ψέγει την νοοτροπία ορισμένων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, που ακολουθούν μία συγκεκριμένη τακτική. Προσπαθεί να μπει στο μυαλό τους και να ερμηνεύσει γιατί απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε πρωτοετείς και μη Κρητικούς φοιτητές : “Οι περισσότεροι από αυτούς τους ιδιοκτήτες θεωρούν ότι από τη στιγμή που θα το νοικιάσει ένας πρωτοετής φοιτητής θα μείνει για τέσσερα και πλέον χρόνια στο διαμέρισμά του – μέχρι τέλος πάντων να αποφοιτήσουν. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνετε δυσκολεύει περισσότερο φοιτητές που είχαν αδειάσει τα διαμερίσματά τους και βρίσκονται στο 2ο ή στο 3ο έτος. Αυτοί θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο, απ’ ότι ένας πρωτοετής φοιτητής”.

Με λίγη δυσκολία ακόμη και τώρα μπορεί κανείς να βρει σπίτι. “Το σίγουρο είναι ότι μετά από 10 μέρες ή ένα μήνα, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρει”, καταλήγει - προειδοποιεί η πρόεδρος των Μεσιτών...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ