Οι Κρητικοί κρύβουν τα ψυχικά προβλήματα ... κάτω από το "χαλί"

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Πρωτιά της Κρήτης στα ποσοστά αυτοκτονιών

Της Κατερίνας Παντινάκη

Ταμπού εξακολουθεί να αποτελεί, ιδίως για κλειστές κοινωνίες της Κρήτης, το να απευθυνθεί κανείς σε ειδικό για προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. Ως εκ τούτου, με τα ποσοστά της κατάθλιψης να έχουν υπερδιπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος των Κρητικών που πάσχουν ... "κρύβονται", με αποτέλεσμα τελικά η Κρήτη να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, πανελλαδικά, στις αυτοκτονίες και τις απόπειρες.

"Οι άνθρωποι πάντα αυτοκτονούσαν, αυτοκτονούν και ... θα αυτοκτονούν" - αναφέρει ο ψυχολόγος Νίκος Παπανικολάου, σημειώνοντας όμως ότι η οικονομική κρίση έκανε τη διαφορά και έβαλε το κοινωνικό της στίγμα. "Όχι μόνο η Οικονομία, αλλά και η Υγεία έχουν ξύλινα πόδια στη χώρα μας" - ανέφερε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η κουλτούρα της οπλοχρησίας στην Κρήτη ταυτόχρονα με τη συνύπαρξη κι άλλων παραγόντων, συμβάλλει στις αυτοκτονίες. Όπως τόνισε, η μη εύκολη πρόσβαση σε μέσα ή τρόπους αυτοκτονίας, μπορεί τελικά να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

"Έχει παρατηρηθεί μία αύξηση, ξανά, στις απόπειρες αυτοκαταστροφής. Από το 2012 ως το 2015 περίπου είχαμε αύξηση στις αυτοκτονίες, στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης. Κατόπιν παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση που θεωρούμε ότι οφείλεται στο ότι ο κόσμος άρχισε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης και από τα τέλη του 2017, το 2018 και το 2019 αρχίζει να παρατηρείται ξανά έξαρση του φαινομένου, ιδίως στις νέες ηλικίες" - είπε η διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του Βενιζελείου, Ευγενία Χουρδάκη.

Η κ.Χουρδάκη έκρουσε "καμπανάκι" για τις νεαρές ηλικίες, καθώς όπως τόνισε, "τα άτομα από 18-19 ετών ως 28-29 έχουν αυξημένες απόπειρες αυτοκαταστροφής". Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Χρυσούλα Παπαδάκη από το Γραφείο Ποιότητας, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο έχουν νοσηλευτεί το 2019, ως σήμερα περίπου 70 άτομα, από δηλητηριάσεις που θεωρούνται εκούσιες.

Ο Νίκος Παπανικολάου στάθηκε στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Και μπορεί στους εφήβους να αποτελεί δύσκολη υπόθεση, λόγω και της μεταβατικής φάσης που διανύουν, ωστόσο με βάση τα στοιχεία των ερευνών, ένα ποσοστό της τάξης του 80-90% των ατόμων που πρόκειται να αυτοκτονήσουν, κάποια στιγμή το έχουν αναφέρει σε οικείο τους πρόσωπο. Αυτό το "καμπανάκι", σύμφωνα με τον κ.Παπανικολάου πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και ζητηθεί βοήθεια από ειδικό.

Η Ευγενία Χουρδάκη τόνισε πως "πρέπει να ψάξουμε λίγο περισσότερο, για να τεκμηριώσουμε τους παράγοντες κινδύνου της εποχής μας". Όπως εξήγησε "στο παρελθόν έλεγαν ότι συνήθως αυτοκτονούσαν τα άτομα που ήταν μόνα τους. Παρατηρούμε ότι αυτό έχει αλλάξει. Επίσης αυτοκτονούν περισσότεροι άνδρες, ενώ παλιότερα οι περισσότερες απόπειρες ήταν από γυναίκες".

Η κ.Χουρδάκη όμως στάθηκε και σε δύο ηλικιακές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής: στους νέους και τους ηλικιωμένους. "Τα νέα παιδιά θέλουν βοήθεια κι εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας περισσότερο, όπως και οι ηλικιωμένοι που πλέον είναι στο περιθώριο της ζωής και είναι μόνοι τους" - είπε χαρακτηριστικά.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ