Ομόφωνο "όχι" από τον Δήμο Χερσονήσου στο hot spot - Θα επιμείνουμε "μέχρι κεραίας", λέει ο Δήμαρχος

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Συνάντηση της δημοτικής αρχής με τον Διοικητή της ΣΕΑΠ - "Οι σχεδιασμοί ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν θα γίνουν αποδεκτοί"

Του Αντώνη Παντινάκη

Ομοφωνία και ομοβροντία στον Δήμο Χερσονήσου κατά τηςδημιουργίας hot spot στο Πεδίο Βολής Γουβών. Οι πληροφορίες πάντως από την Αθήνα επιβεβαιώνουν το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Πατρίς".

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αντιπροσωπεία από τον Δήμο Χερσονήσου, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον δήμαρχο Γιάννη Σέγκο και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Μαστοράκη, επισκέφθηκε τον διοικητή της ΣΕΑΠ.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος Χερσονήσου "ως εντολοδόχος του Δημοτικού συμβουλίου" δεσμεύτηκε προς τους δημότες του ότι θα εκτελέσει "μέχρι κεραίας" το ομόφωνο ψήφισμα, μη κάνοντας αποδεκτή μια κλειστού τύπου δομή φιλοξενίας.

Πέταξε, δε, και το... γάντι στην Πολιτεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πώς "το κράτος κάνει τη δουλειά του κι οι τοπικές κοινωνίες κι εγώ ως δήμαρχος κάνουμε τη δικιά μας".

Όπως είπε ο κ. Σέγκος, " η πληροφόρηση που δυστυχώς έχω αυτή τη στιγμή, είναι ότι μάλλον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδηγείται στη λύση για των Γουβών. Δεν θέλω πάντως να δοθούν λάθος εντυπώσεις στην τοπική μας κοινωνία. Δεν έχουμε την ενημέρωση που θέλουμε - θα επιδιώξουμε να την έχουμε. Εκείνο που δεν επιβεβαιώνεται είναι εάν το ενδιαφέρον για το πεδίο Βολής Γουβών αποτελεί βεβαιότητα ή απλά ελέγχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις προκειμένου να φτιάξουν αυτή τη δομή".

Κατ' ιδίαν συνάντηση στην Αθήνα

Ο δήμαρχος Χερσονήσου δεν έχει ακόμα επαρκή ενημέρωση, για αυτό και θα επιδιώξει άμεσα να στην μεταβεί στην πρωτεύουσα.

"Αυτό το οποίο όμως σχεδιάζεται από την Πολιτεία ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό", διεμήνυσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως "χθες το μεσημέρι μίλησα με τον διευθυντή του γραφείου του κ. Υφυπουργού. Μετέφερα τη βούληση αυτή. Τώρα θα το κάνω πιθανότατα κι από κοντά, σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση. Εφόσον υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου οφείλω να την εκτελέσω και θα την εκτελέσω. Πιθανότατα να μεταβώ και να κάνω ραντεβού αρμοδίως με τον ίδιο τον Υπουργό. Υπάρχουν κι άλλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν.Τώρα που υπάρχει το ομόφωνο ψήφισμα θα το εκτελέσω μέχρι κεραίας!", ξεκαθάρισε. "Οι σχεδιασμοί ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν θα γίνουν αποδεκτοί" .

Η σημερινή συνάντηση με τον διοικητή της ΣΕΑΠ ήταν μια κίνηση " περισσότερο τυπική πάρα ουσιαστική", επισήμανε ο κ. Σέγκος και συνέχισε: "Ενημερώσαμε τον εκπρόσωπο του στρατεύματα στο νομό Ηρακλείου που είναι ο διοικητής της ΣΕΑΠ. Είναι εκτελεστικό όργανο βέβαια και όχι αποφασιστικό. Ο κ. Διοικητής μας δέχθηκε εγκαρδίως, κατάλαβε το σκοπό της επίσκεψης μας. Ο άνθρωπος προφανώς δεν μπορούσε να εκφέρει περαιτέρω άποψη πέραν της ενημέρωσης που είχε από εμάς. Είχαμε μία ουσιαστική κουβέντα μέχρι του επιπέδου της ενημέρωσης".


Ο Δήμαρχος Χερσονήσου τόνισε επίσης ότι εντός της ημέρας (Τετάρτης) θα διαβιβάσει "αρμοδίως" την ομόφωνη απόφαση που ελήφθη στο χθεσινό Δημοτικό συμβούλιο, το οποίο με "ξεκάθαρο και απερίφραστο τρόπο" απέρριψε "τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων" επαναλαμβάνοντας πως "ο Δήμος Χερσονήσου ανέκαθεν, το έχει αποδείξει άλλωστε, είναι φιλόξενος - το δείχνει κάθε χρόνο και καθημερινά", ο κ. Σέγκος κάλεσε για ακόμη μια φορά τα "αποφασιστικά όργανα" να "λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους ότι οι σχεδιασμοί ερήμην των τοπικών κοινωνιών δεν πρόκειται και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί".

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου έχει ως εξής:

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου

Στην 29η συνεδρίασή του, της 17ης/12/2019 και με αφορμή τις πληροφορίες που φέρνουν στο προσκήνιο ακραία σενάρια για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο πεδίο βολής Γουβών,

ψηφίζει ομόφωνα:

  1. Αναγνωρίζει ως μείζον εθνικό και πανανθρώπινο θέμα το προσφυγικό ζήτημα και θεωρεί δεδομένη την υποχρέωση και τη διάθεση των τοπικών κοινωνιών για αλληλεγγύη και ουσιαστική στήριξη στους πρόσφυγες. Η πρόθεσή μας παραμένει απόλυτα θετική στο να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης από το βάρος που μας αναλογεί, βοηθώντας στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στη δημιουργία κλειστών ή ανοικτών κέντρων φύλαξης. Η μέχρι σήμερα φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στο νησί μας αποτελεί πρότυπο σε όλη τη χώρα και έτσι επιθυμούμε να παραμείνει, όπως πρόσφατα επικαιροποιήθηκε με την 137/9-12-2019 απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης.
  2. Ζητούμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το θέμα και όχι μονομερείς αιφνιδιαστικές ειλημμένες αποφάσεις.
  3. Να αναγνωρίσει η πολιτεία το μέγεθος της οικονομικής και αναπτυξιακής συνεισφοράς του μεγαλύτερου τουριστικού Δήμου της χώρας στο ΑΕΠ και να μην θέτει σε κίνδυνο το πολύτιμο τουριστικό προϊόν, που τα τελευταία χρόνια πλήττεται ποικιλοτρόπως.

4. Απαιτεί από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα προκαλέσουν τη ρήξη με την τοπική μας κοινωνία, της οποίας τη βούληση, όπως εκφράζεται δια του παρόντος ομόφωνου ψηφίσματος, καλούμαστε να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ