Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων και το "δικαίωμα" του Δήμου στην καθαριότητα

"Φούντωσε" η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή την παρέμβαση εργαζομένων στην καθαριότητα, το πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό

Παράσταση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους στην Καθαριότητα, το Πράσινο και τον ηλεκτροφωτισμό, πραγματοποιήθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να "ανάψει" η κουβέντα για το θέμα της "εισόδου" ιδιωτών στην καθαριότητα.

Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώθηκε είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σχετικά με το ψήφισμα που κατατέθηκε από τους εργαζόμενους, καθώς υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τα αιτήματα περί διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπήρξαν όμως διαφοροποιήσεις, κυρίως από την πλευρά της παράταξης της Δύναμης Πολιτών, στην αναφορά για το άρθρο 179 του νομοσχεδίου. Διαφοροποίηση επί της συγκεκριμένης αναφοράς υπήρξε επίσης από τον Γιώργο Σισαμάκη αλλά και του Μανώλη Χαιρέτη και Αθηνά Σπανάκη της παράταξης "Ηράκλειο 3.7.5" .
Λευκό ψήφισαν Πέτρος Ινιωτάκης και Μ. Βασιλάκης.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, και με ψήφισμά τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι "παραχωρεί σε ιδιώτες την Καθαριότητα, τη συντήρηση του Πρασίνου και του ηλεκτροφωτισμού".

Όπως τονίζουν διεκδικούν το δημόσιο χαρακτήρα της εργασίας τους, απαιτούν μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις προσωπικού ενώ, όπως είναι γνωστό, προχωρούν σε απεργία ως την Πέμπτη.

Δείτε το ψήφισμα:

"Δίκαια και λογικά τα αιτήματα των εργαζομένων για προσλήψεις" υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Κουράκης και σημείωσε:

"Έχουν το σεβασμό μου γιατί κι εγώ από τους εργαζόμενους ξεκίνησα. Είναι ένα θέμα το πώς τηρούν οι ιδιώτες την εργατική νομοθεσία. Στον αναπτυξιακό νομό έχουν προστεθεί ρυθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα έπρεπε να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος για να ακουστούν όλες οι πλευρές. Είμαι υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της αποκομιδής των απορριμάτων. Καλή επιτυχία στον αγώνα των εργαζομένων. Να έχουν ευτυχή κατάληξη τα αιτήματα τους. Πρέπει να δούμε σοβαρά τα αιτήματα τους και να τα στηρίξουμε, όπως το επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που ζητούν".

"Για εμάς είναι ξεκάθαρο με ποιον θα πάμε και ποιον θα στηρίξουμε", ανέφερε ο Ηλίας Λυγερός και συνέχισε: "Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αντεργατικό χαρακτήρα, κάνει επίθεση στους εργαζόμενους και νομοθετει πράγματα που σε καμία άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να νομοθετουν. Μέσα από το Πολυνομοσχεδιο προσπαθεί να καταπατήσει πράγματα που αποδίδουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Συμπαραστεκομαστε στον αγώνα των εργαζομένων. Είναι βασική θέση μας η μη ιδιωτικοποιηση της Καθαρότητας. Η απεργία θα πρέπει να προστατευτεί και να έχει μεγάλη συμμετοχή"

Ο αντιδήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης "Ηράκλειο για όλους" Γιώργος Σισαμάκης τόνισε: "Δείχνουμε απόλυτο σεβασμό στα αιτήματα των εργαζομένων. Θα πρέπει όλοι να παλέψουμε για το δημόσιο χαρακτήρα της Καθαριότητας. Κυρίαρχος στόχος, η ενίσχυση των δημόσιων δομών του Δήμου. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Φταίνε ή μη ενισχυμένες δομές για το ότι δεν έχουμε την καθαρή πόλη που θέλουμε. Θα στηρίξουμε τα αιτήματα σας και θα είμαστε δίπλα στους δημότες".
Ο ίδιος πάντως μίλησε για ιδιώτες σε έκτακτες περιπτώσεις.


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Βρύσαλης ανέφερε:
"Η ΝΔ κάνει ένα βήμα παραπέρα από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες. Οι εργολάβοι τρίβουν τα χέρια τους. Το Δημοτικό συμβούλιο πριν λίγες εβδομάδα έκανε γαργάρα αυτό το θέμα, γιατί ετοιμάζουν μεγάλο deal. Θα είμαστε δίπλα σας για την υπεράσπιση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της δουλειάς τους".
Ο Μιχάλης Κασαπάκης υπογράμμισε: "πριν δύο εβδομάδες φέραμε ψήφισμα κατά του Πολυνομοσχεδιου, όμως καμία άχνα από όλους. Αυτή είναι η υποκρισία όλων. Θα ιδιωτικοποιηθεί η Καθαριότητα με ευθύνη του Δημοτικού συμβουλίου"

"Απόψε αποδεικνύεται η προχειρότητα εκείνων που κυβερνούν", τόνισε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης επισημαίνοντας ότι είναι επικίνδυνο να έχουμε αλλαγές, πριν την εκλογή νέων προσώπων στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ.
Όπως είπε:
"Η καθαριότητα για να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της θα πρέπει να απελευθερωθει από τα δεσμά των κυβερνήσεων. Θα πρέπει εμείς να αποφασίσουμε για την Οργάνωση τις Υπηρεσίες Καθαριότητας. Να αποσυρθούν όλα αυτά και να γίνει ένας σοβαρός διάλογος. Το θέμα Καθαριότητας της πόλης αφορά πρωτίστως τους δημότες. Και με σεβασμό στους δημότες και τους εργαζόμενους θα πρέπει να προχωρήσουμε, με οργανωμένη πρόταση που θα συζητήσουμε όλοι".

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Σχοιναράκη υπογράμμισε:
"Η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ θα πρέπει να πάρουν θέση. Ο Δήμος έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει την καθαριότητα της πόλης με σεβασμό στους εργαζόμενους"

Τέλος από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία ο Μανώλης Βασιλάκης ανέφερε: "Σέβομαι βαθύτατα τους εργαζόμενους, κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά. Πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα τους. Είμαι υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα της Καθαριότητας, όμως δεν πρέπει να αποκλείσουμε τη δυνατότητα του Δήμου να χρησιμοποιησει στο μέλλον ιδιώτες"

"Το νερό και η Καθαριότητα πρέπει να είναι σε δημόσια χέρια. Αυτό έχω πει εξ αρχής και στους ίδιους τους εργαζόμενους" τόνισε στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός.

Όπως ανέφερε: Η έλλειψη προσωπικού είναι χαρακτηριστική τα τελευταία πέντε χρόνια. Τηρήσαμε ευλαβικά αυτά που είχαμε πει στους εργαζόμενους. Η πόλη είναι καθαρή, όχι βέβαια στο επίπεδο που θέλουμε".

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, οι εργαζόμενοι έχουν υπερβάλλει εαυτούς σε πολλές περιπτώσεις.
"Δεν συμφωνώ στο να μην έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει ο Δήμος όταν παραστεί ανάγκη. Δεν είναι στις προσθέσεις μας να χρησιμοποιήσουμε ιδιώτες. Δεν μπορώ όμως να αποκλείσω το δικαίωμα της δημοτικής αρχής να καθάρισε την πόλη όταν αυτό επιβάλλεται. Όσο η πόλη είναι καθαρή, δεν πρέπει να ανησυχείτε. Ο Δήμος θα πρέπει να καθαρίσει την πόλη όταν κινδυνεύουν οι ζωές των δημοτών"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ