Στα λευκά η Κρήτη - Κρύο και βροχοπτώσεις!

Το ποδαρικό, στο ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να κάνει η καλοκαιρία αλλά και με αρκετό κρύο - Δεμένα τα πλοία στη Σούδα

Σε λευκό κλοιό βρίσκονται από σήμερα τα ορεινά των Λευκών Ορέων ενώ το πρώτο χιόνι έπεσε και στο Οροπέδιο του Ομαλού.

Η πρόσβαση στο Οροπέδιο γίνεται χωρίς προβλήματα ωστόσο οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ανοιχτό όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων θα παραμείνει όλη την ημέρα σήμερα το καταφύγιο φιλοξενίας αστέγων, ενώ το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής θα περιοδεύσει σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως η Δημοτική Αγορά και η πλατεία 1866, και θα μοιράσει κουβέρτες αλλά και υπνόσακους σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν οι άστεγοι της πόλης.

Δεμένα, τέλος, παραμένουν στο λιμάνι της Σούδας τα πλοία καθώς υπάρχει απαγόρευση απόπλου.


Ποδαρικό με ...κρύο!


Το κύμα ψύχους κατέρχεται και προς την Κρήτη και έτσι περιμένουμε κάποια ένταση στα καιρικά φαινόμενα του νησιού από την ήπια εκδήλωση την οποία σημείωναν από εχθές, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

Στο νησί αναμένεται να εμφανισθούν ισχυρές βροχοπτώσεις με τα μεγαλύτερα ύψη να σημειώνονται στα βόρεια και ιδιαίτερα μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η κίνηση στο οδικό δίκτυο αυτών των περιοχών καθότι θα περιορίζεται σημαντικά η ορατότητα στην ώρα εκδήλωσης των ισχυρών βροχοπτώσεων. Αν και οι περιοχές αυτές δεν κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα, σε καιρούς Βορείων ρευμάτων, παρόλα αυτά μικροκατολισθήσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Οι κατά περιόδους βροχοπτώσεις θα παραμείνουν στην Κρήτη έως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εμφανίζοντας πρόσκαιρες εντάσεις κατά μήκος του νησιού, ιδιαίτερα για τις βόρειες περιοχές, με πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης περισσότερο προς τα ανατολικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Τα χιόνια δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα για το νησί μας αφού προσδιορίζονται σε υψόμετρα μεγαλύτερα των 1.200 μέτρων, αν και χιονόνερο ή και ασθενής χιονόπτωση μπορεί να εμφανισθεί και λίγο χαμηλότερα, καθαρά λόγω γεωμορφολογικών συνθηκών. Η πτώση βέβαια των θερμοκρασιών, για το επόμενο τριήμερο, απαιτεί προσοχή στο ορεινό οδικό δίκτυο μιας και μπορεί να προκαλέσει παγετό στο οδόστρωμα.

Οι ενισχυμένοι, έως και Θυελλώδεις, Βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα προκαλέσουν τουλάχιστον για σήμερα έως και αύριο Δευτέρα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού μας, λόγω του υψηλού κυματισμού στο Αιγαίο. Η μικρή έστω εξασθένηση τους από την Δευτέρα το βράδυ, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα, θα αποκαταστήσει και πάλι τα δρομολόγια των πλοίων.

Πάντως η ένταση των ανέμων στην Κρήτη θα είναι στα 5 – 6, τοπικά έως και τα 7 Μποφόρ, με εξαίρεση δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης όπου εκεί η μέγιστη ένταση των ανέμων θα φθάνει πρόσκαιρα έως και τα 8 Μποφόρ. Υψηλός όμως θα είναι ο κυματισμός στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Κρήτης και ιδιαίτερα στα δυτικά τμήματα. Μεγαλύτερη εξασθένηση των ανέμων αναμένεται σταδιακά από την Τρίτη το πρωί, με την ένταση τους μέχρι το βράδυ της παραμονής να φθάνει έως και τα 4 Μποφόρ.

Το ποδαρικό, στο ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς, φαίνεται να κάνει η καλοκαιρία αλλά και με αρκετό κρύο. Γενικά καλές καιρικές συνθήκες δείχνουν τα νεότερα στοιχεία για την Τετάρτη, ημέρα της πρωτοχρονιάς, παρά τις τοπικές νεφώσεις και το αισθητό κρύο, ιδιαίτερα στα ορεινά τις πρωινές ώρες.

Από το βράδυ όμως της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης αναμένεται επανάληψη της επίσκεψης του ενισχυμένου Βορείου ρεύματος και της πολύ ψυχρής αέριας μάζας, προϊδεάζοντας και πάλι για ένα, πιο σύντομο μάλλον, κύκλο κακοκαιρίας στο νησί μας.



Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ