Στον Κούλε η τελευταία ημέρα της Συνόδου των Πρυτάνεων

Στο Ηράκλειο και ο Υπουργός Παιδείας για το κλείσιμο των εργασιών της Συνόδου

Σήμερα Σάββατο ολοκληρώνεται η 90η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Στο πλαίσιο του κλεισίματος των εργασιών της Συνόδου στο Ηράκλειο βρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Στη Σύνοδο παρευρίσκεται και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο ίδιος στην ομιλία του στο πλαίσιο της Συνόδου ανέφερε: "Η χώρα έχει ανάγκη από νέους μεγάλους εθνικούς στόχους που πρέπει να συνδυάζονται με την Παιδεία. Η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να είναι απόφαση του εκάστοτε Υπουργού, αλλά να καθορίζεται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Αδιανόητο να απαγορεύεται συνταγματικ α η λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Πρέπει να ενισχυθούν τα αγγλόφωνα προγράμματα, προπτυχιακά και μεταπτυχιακά. Νέα πεδία έρευνας σπουδών, συνυφασμένα με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Το πρόβλημα είναι στη χώρα είναι ο βαθύς κομματισμός στο Δημόσιο και στην Παιδεία. Έχουμε προτείνει να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα Πανεπιστήμια. Στις φοιτητικές εκλογές θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για να επιλέγονται πρόσωπα. Τα Πανεπιστήμια μας θα πρέπει να απελευθερωθούν από τη γραφειοκρατία και τις παθογένειες του παρελθόντος."

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού: "Οι τελευταίες αποφάσεις του κ. Γαβρογλου μαρτυρούν προχειρότητα. Δεν δίνουν ένα πλαίσιο σιγουριάς για τους γονείς και τα παιδιά. Η Παιδεία όμως δεν μπορεί να κινείται μέσα σε ιδεοληψίες. Θέλει στέρεες αποφάσεις, κι αυτές αναζητούμε".


Στην τοποθέτηση της η Νίκη Κεραμεως, βουλευτής, τομεάρχης Παιδείας ΝΔ ανέφερε: "Έχουμε υιοθετήσει ένα υπερσυγκεντρωτικο μοντέλο εξουσίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει επιφέρει ζημιά στη δημόσια εκπαίδευση. Μερικές από τις προτεραιότητες της ΝΔ είναι Ακαδημαϊκά Ιδρύματα αυτόνομα, σύγχρονα και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Με ξεκάθαρες και διακριτές αρμοδιότητες στα όργανα Διοίκησης Προγράμματος Σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής σε ένα ίδρυμα. Να δώσουμε την πραγματική δυνατότητα στα Ιδρύματα να υποδέχονται τον πραγματικό και αναγκαίο αριθμό εισακτέων

Πρέπει να μπει ένα τέλος στους αιώνιους φοιτητές. Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, με δημοσίευση των αποτελεσμάτων και ενίσχυση της διαφάνειας. Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων. Προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα, προς ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης. Μεγαλύτερη διασύνδεση πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, με ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης"

Η ίδια πρόσθεσε: "Προτεραιότητα μας η αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου. Παράλληλος στόχος η δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων. Περισσότερα ξενόγλωσσα προγράμματα στα Πανεπιστήμια μας, για την προσέλκυση ξένων φοιτητών"

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκερογλου τόνισε: Η επένδυση που έχει γίνει στην Παιδεία, και ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια έχει αποδώσει καρπούς. Δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές. Οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων έχουν ανοιχτές πόρτες σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί κανείς. Αυτός είναι ο πλούτος μας και η δουλειά μας.

Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αποφάσεις κρατικοκεντρικες, σχετικές με ιδεοληψίες. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση για να πάμε μπροστά. Να δημιουργούμε κάτι νέο. Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο από τα δεσμά και τα βαρίδια. Έτσι θα αποδώσει καλύτερα και θα δημιουργηθεί κι ένα καλύτερο περιβάλλον"

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρωων επεσήμανε από την πλευρά του : Σημαντική η προσφορά της πανεπιστημιακής κοινότητας στους χαλεπούς καιρούς. Χαρακτηριστική η ποιότητά της.

Η νέα γενιά είναι το μέλλον μας. Είμαστε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων, όταν επιτευχθεί η αποκομματικοποιηση.

Να υπάρξει η συμμετοχή κοινωνικών και επιστημονικών φορέων στα Πανεπιστήμια. Να σταματήσει το brain drain, δίνοντας κίνητρα στους φοιτητές μας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ