Ο «Πύργος του Downton»: Η σειρά - φαινόμενο στο σινεμά

Το δράμα που παρακολούθησαν μετά μανίας οι τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και κατέκτησε τρεις Χρυσές Σφαίρες και 15 βραβεία Primetime Emmy μεταφέται στη μεγάλη οθόνη

Πολυαγαπημένη σειρά, από αυτές που καταναλώθηκαν μετά μανίας από θεατές στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στη γειτονιά μας, το τηλεοπτικό δράμα «Ο πύργος του «Downton» επανέρχεται πιο επιβλητικό και φιλόδοξο στη μεγάλη οθόνη με την υπογραφή στο σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ Τζούλιαν Φέλοους. Αριστοκράτες και υπηρέτες συνυπάρχουν στην Αγγλία της πρώτης μετά-Εδουαρδιανής περιόδου καθώς η πλούσια οικογένεια των Κρόλεϊ βιώνει στην εξοχική της έπαυλη στο Γιόρσκαϊρ όλες τις αλλαγές που επιφυλάσσει η μετάβαση προς μια νέα εποχή.

Λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκειά του, οι Κρόλεϊ και οι υπηρέτες τους, δύο διαφορετικοί κόσμοι με διαφορετικές διαδρομές ζωής, αυτός των «επάνω» πολυτελών δωματίων και αυτός των «κάτω», της πολύβουης κουζίνας και των κρυφών δραμάτων, έγιναν απαραίτητοι και αγαπήθηκαν από το κοινό της μικρής σημειώνοντας τέτοια επιτυχία που η επάνοδός τους στο σινεμά θεωρούνταν βέβαιο στοίχημα εδώ και αρκετό καιρό (ήδη από την τρίτη τηλεοπτική σεζόν της σειράς).

Απολύτως λογικό αν σκεφτούμε τι σήμαινε το «Downton Abbey» στη διάρκεια έξι τηλεοπτικών σεζόν (2010-2015) για την εποχή της παγκόσμιας τηλεόρασης: ένα ξεχωριστό, εκατό τις εκατό βρετανικό προϊόν που πέτυχε την τέλεια αναβίωση της σαπουνόπερας εποχής, βάζοντας δίπλα-δίπλα την άρχουσα τάξη των ευγενών της Αγγλίας με αυτή της κατώτερης κοινωνικής καθώς υποχρεώνονται να εκσυγχρονιστούν και να προχωρήσουν μαζί.

Ξεκινώντας από το 1912, μια εποχή που σπανίως αποτυπώνεται σε πρωτότυπο σενάριο, η σειρά ανέδειξε την αίσθηση της μετάβασης από τον 19ο στον 20ο αιώνα, την αλλαγή του οικονομικού συστήματος και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας ειδικά για τις γυναίκες που μάχονταν για την εδραίωση των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, έφερε κοντά δύο αντίθετα κοινωνικά σύμπαντα με διαφορετικές προσδοκίες και συμπεριφορές, ιδέα που ο ευρηματικός Φέλοους δανείστηκε και μετάλλαξε περίτεχνα βασισμένος στο δικό του (βραβευμένο με Όσκαρ) πρωτότυπο σενάριο για το αριστουργηματικό πολυπρόσωπο δράμα «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ» (2001) του Ρόμπερτ Όλτμαν.

Βραβεία

Χάρη στα μικρά και μεγάλα ανθρώπινα (μελο)δράματά του που καθημερινά εκτυλίσσονταν στην έπαυλη των Κρόλεϊ, το εξαιρετικό καστ με πατριάρχη των Κρόλεϊ τον Χιου Μπόνβιλ και grande dame -κοντέσα του Γκράνθαμ τη θρυλική Μάγκι Σμιθ, το «Downton Abbey» του ITV εξελίχθηκε σε από τα πιο απολαυστικά τηλεφαινόμενα της δεκαετίας που εκπνέει. Κατά τη διάρκεια των έξι κύκλων του, απέσπασε συνολικά 3 Χρυσές Σφαίρες, 15 βραβεία Primetime Emmy, ένα Ειδικό βραβείο BAFTA και 69 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy, ενώ έγινε η πρώτη μη αμερικάνικη σειρά με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των βραβείων– κερδίζοντας και ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, ως η τηλεοπτική σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία κριτικών.

Ο κινηματογραφικός «Πύργος του Downton» ακολουθεί τώρα τα βήματα άλλων σειρών που μετέβησαν στη μεγάλη οθόνη εκμεταλλευόμενο την άρρηκτη σχέση που συνδέει τη μικρή και την μεγάλη οθόνη, αλλά και την σύγχρονη τάση που έχει αναδείξει ιστορικά τηλεοπτικά δράματα σε μεγάλες επιτυχίες όπως το «The Crown» («Το στέμμα») του Netflix, για να διηγηθεί την άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βασίλισσας Μαίρης στην έπαυλη των Κρόλεϊ. Ένα σαρωτικό – για τα δεδομένα της οικογένειας και των υπηρετών τους – ιστορικό γεγονός που θα σημάνει συναγερμό κυρίως στο «κάτω σπίτι», το οποίο επιβαρύνεται με την προετοιμασία της άριστης υποδοχής του βασιλικού ζεύγους.

Βλέπετε, οι ήρωες της σειράς ζουν πια στη δεκαετία του ’20 και τα χρόνια της μεγάλης δόξας έχουν παρέλθει. Η αριστοκρατική τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής και η άλλοτε καλογυαλισμένη μηχανή του σπιτιού αρχίζει και παρουσιάζει δυσλειτουργίες. Φυσικά το γεύμα πρέπει να είναι άριστο σε κάθε του λεπτομέρεια, η υποδοχή οφείλει να είναι αλάνθαστη και η ψυχαγωγία του βασιλικού ζεύγους πρέπει να είναι αντάξια της φήμης της οικογένειας Κρόλεϊ…

Οι παράλληλες υποπλοκές της ιστορίας είναι άφθονες, υπόσχονται οι συντελεστές του φιλμ, ενώ το βρετανικό πνεύμα, οι ταξικές διαφορές, η αφοσίωση και ο σεβασμός, το χρέος και η ηθική απέναντι στο οικογενειακό όνομα, η γνώση της παράδοσης και οι μοιραίες αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων, βρίσκουν το δρόμο τους στην αφήγηση της ταινίας, που είναι και μία από τις πολυαναμενόμενες της χρονιάς.

Ο «Πύργος του Downton» σε σκηνοθεσία του Μάικλ Ενγκλερ με πρωταγωνιστές τους Χιου Μπόνβιλ, Λόρα Καρμάικλ, Τζιμ Κάρτερ, Μπρένταν Κόιλ, Μισέλ Ντόκερι, Κέβιν Ντόιλ, Τζόαν Φρόγκατ, Μάθιου Γκουντ, αλλά και νέα πρόσωπα όπως η Ιμέλντα Στόντον, κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tulip Entertainment.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ