Τα Παραμύθια του Σαββάτου

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Πόσες φορές ακόμα δεν νιώσαμε το τέλμα, την απογοήτευση για τα καθημερινά, τα ίδια και τα ίδια και δεν θελήσαμε να ζήσουμε κάτι πιο έντονο και διαφορετικό;

γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Πόσες φορές στη ζωή όταν χρειάστηκε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα δεν κάναμε εκείνο το μοναδικό μεγάλο άλμα που άλλαξε τη ζωή μας; Πόσες φορές ακόμα δεν νιώσαμε το τέλμα, την απογοήτευση για τα καθημερινά, τα ίδια και τα ίδια και δεν θελήσαμε να ζήσουμε κάτι πιο έντονο και διαφορετικό; Για τούτα τα σπουδαία μιλούν τα σημερινά βιβλία μα έχουν και μυρωδιά λαχανικών που μαγειρεύεται σε ένα τσουκάλι μαγικό που πλάθει ιστορίες ….

Το γυρινάκι, Benji Davies, εκδ. Ίκαρος

 

Το γυρινάκι ήταν ένα μικρό, μικρούτσικο βατραχάκι. Ήταν το πιο μικρό απ΄ όλα τα γυρινοαδελφάκια του κι έκανε διπλή προσπάθεια να τα φτάσει αλλά και για κάθε τι γύρω του. Ο φόβος όλων στη λίμνη που ζούσαν ήταν ο Μπούφλας, ένα ψάρι τεράστιο και κακό που ζούσε στα σκοτεινά. Το μικρό γυρινάκι όμως ήταν γενναίο. Δεν τον φοβόταν, έλεγε. Όμως καλού κακού δεν πήγαινε ποτέ στα βαθιά. Όσο περνούσαν οι μέρες και τα αδελφάκια του μεγάλωναν και γίνονταν βάτραχοι κανονικοί, εκείνο άρχισε να σκέφτεται την μοναξιά και τους κινδύνους. Μια μέρα έμεινε στη λίμνη ολομόναχο κι ο Μπούφλας εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά του. Τότε έκανε κάτι που δεν είχε ποτέ πριν φανταστεί….

 

Benji Davies αγαπημένος συγγραφέα και εικονογράφος. Μια ακόμα ιστορία του από εκείνες που λένε μεγάλες αλήθειες με λόγια απλά και απολύτως κατανοητά για ένα παιδί. Μπροστά στο κίνδυνο όλοι ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου. Γεμάτη συμβολισμό τούτη η ιστορία μιας κι ο βάτραχος είναι άριστος και γνωστός για τα μεγάλα άλματα. Το γυρινάκι μας προτρέπει να δοκιμάσουμε αντοχές, δύναμη, θάρρος και προκλήσεις. Μια ιστορία που μας παρακινεί να τολμάμε, να προσπερναμε εμπόδια και να μην απογοητευόμαστε αν κάποιες φορές τα πράγματα δεν είναι όπως συμβαίνουν σε όλους τους άλλους. Η δύναμη της ψυχής έχει σημασία. Εκείνη πυροδοτεί κάθε μας πράξη και όχι η σωματική μας διάπλαση. Μια ιστορία συγκινητική, ενθαρρυντική και αρκετά διδακτική. Μια ιστορία που μας δείχνει πως να νικάμε τους φόβους μας και πως να μην απογοητευόμαστε στα δύσκολα. Φιλία, μοναξιά και θάρρος. Επίσης μαθαίνουν τα πολύ μικρά παιδιά τον κύκλο της ζωής τους βατράχου. Τα μεγαλύτερα συνειδητοποιούν πως τα μεγάλα βήματα μπορούν να τα κάνουν ακόμα και οι πιο μικροί …άνθρωποι.

Η εικονογράφηση και πάλι εκπληκτική από τον ίδιο τον συγγραφέα. Η μετάφραση είναι του Αντώνη Παπαθεοδούλου και η έκδοση από τον Ίκαρο.

Μια ιστορία που θα διαβάστε πολλές φορές στα μικρά παιδιά και πάντα θα χειροκροτούν στο τέλος με το κατόρθωμα της μικρής βατραχίνας!

Για παιδιά από 4 χρόνων…

Η βιβλιοθήκη του Τίποτα, Μαρία Ρουσάκη, εικ: Έφη Λαδά, εκδ. Μίνωας

 

Η Μαρούσα είναι ένα κοριτσάκι 8 μόλις χρόνων που τα έχει όλα. Έχει την αγάπη και την αποδοχή της οικογένειας της και των γύρω της, έχει πλούσια χαρίσματα και γονείς με πολλά συναισθήματα, ωστόσο νιώθει πως κάτι της λείπει. Ίσως αυτό το κάτι να είναι μια περιπέτεια ή μια αλλαγή στη ζωή της. Κι όταν την επισκέπτεται η Αδιαφορία τα πράγματα αρχίζουν να είναι πιο δύσκολα Η δασκάλα της θα τη βοηθήσει να μπει μέσα στην ίδια της τη ζωή, να βουτήξει βαθιά στα θέλω της και να ανακαλύψει μόνη της τι της αρέσει τι της λείπει. Μια περιπέτεια που μπορεί και να βρίσκεται γραμμένη σε ένα βιβλίο ακριβώς δίπλα από το δικό της δωμάτιο. Ένα μικρό βήμα που θα την οδηγήσει στην χαρά, στην ικανοποίηση, στην αλλαγή και στην ικανοποίηση των στόχων της.

 

Μια ολοκαίνουργια ιστορία από την Μαρία Ρουσάκη για το νόημα της ζωής, για τις ανησυχίες, τις ικανοποιήσεις, τις αλλαγές, και την φιλαναγνωσία.

Σημεία των καιρών τα ανικανοποίητα παιδιά, η προσφορά υλικών αγαθών που δεν ακουμπά το συναίσθημα. Κι όλα αυτά καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Να κάνουν τη ζωή ανιαρή, ανούσια κι αδιάφορη και ας έχουν περάσει μόνο οκτώ χρόνια στην πορεία της. Ακόμα κι η καθημερινότητα χρειάζεται την περιπέτειά της. Εκείνο το «Κάτι» που θα της δώσει νόημα, θα την σηκώσει ψηλά, θα την κάνει να νιώσει πλήρης. Σπουδαίο πράγμα ακόμα και σε τόσο νεαρή ηλικία να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τι θα σε κάνει να εκφραστείς καλύτερα, να ανακαλύψεις νέους δρόμους, να συμπληρώσεις τα κενά της ψυχής… Στο βιβλίο αυτό υπάρχει αρκετή δόση αυτογνωσίας, πολλά συναισθήματα και αναζητήσεις. Λέξεις που ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό : Αδιαφορία, έλλειψη ενδιαφερόντων, Τίποτα… Λέξεις που παίρνουν άλλο νόημα στην ιστορία και αποκτούν σάρκα και οστά. Αποκτούν και λύση. Αναζήτηση χωρίς περιπέτεια είναι ταξίδι μονότονο και αδιάφορο. Με πολύ ιδιαίτερο τρόπο η Μαρία Ρουσάκη μας εξηγεί την μεγάλη σημασία που έχει στη ζωή ενός παιδιού το βιβλίο, η συνήθεια της ανάγνωσης και τα οφέλη από το διάβασμα.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο συναισθημάτων θετικών και αρνητικών που εικονογραφεί όπως πάντα μοναδικά η Έφη Λαδά.

Πόσο σπουδαίο είναι να βρει κάποιος στη ζωή του αυτό το κάτι που θα του χαρίσει χαμόγελα και πληρότητα. Πόσο εύκολο και την ίδια στιγμή ακατόρθωτο για πολλά σημερινά παιδιά να ανακαλύπτουν την σημασία και απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου και την πολύπλευρη χρησιμότητα του. Ένα βιβλίο που θα κάνει τα παιδιά να αναζητήσουν βαθιά στην ψυχή τους τις δικές τους ανάγκες και περιπέτειες.

Ένα βιβλίο χρήσιμο στις βιβλιοθήκες που η λέξη Τίποτα αποκτά νόημα διαφορετικό…

Για απιδιά από 6 χρονών …

 

Τα λαχανικά κι εγώ, Ράνια Μπουρμπουρή, εικ: Σίσυ Κυλερτζή, εκδ. Ψυχογιός

 

Ολοκαίνουργιο βιβλίο που μυρίζει …διατροφή!

 

Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες λαχανικών που θα τις απολαύσετε με τρόπο μοναδικό. Σαν ποιηματάκια με ομοιοκαταληξία και γεμάτα μυρωδιές, μυστικά και χρώμα.

Η έμμετρη μορφή του κειμένου κάνει ακόμα πιο μεγάλη τη διάθεση να γευτεί ένα παιδί τούτες τις ιστορίες αλλά και να μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει τα συνήθως όχι και τόσο αγαπητά λαχανικά. Όταν όμως κάθε ζαρζαβατικό, ή σαλατικό έχει και κάτι διαφορετικό να πει και ζωντανεύει μια μεγάλη περιπέτεια με τα καμώματά τους, τότε μπαίνει πολύ πιο εύκολα στο πιάτο ή στο στόμα ενός μικρού παιδιού. Αν λοιπόν και εσείς θέλετε να μάθετε για το αγγούρι, την ντομάτα, την πατάτα, την πιπεριά, το κολοκυθάκι, τα βλίτα, την αγκινάρα, το καλαμπόκι, το κουνουπίδι, το μαρούλι, την μελιτζάνα, το μπρόκολο, το παντζάρι και όλα, μα όλα ανεξαιρέτως τα λαχανικά, διαβάστε τούτο το βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή στα μικρά σας παιδιά κι ίσως να αλλάξει η γνώμη και η …γεύση τους!

Εικονογραφημένο από την Σίσυ Κυλερτζή με σκίτσα και χρώματα πολλά που αρέσουν ιδιαίτερα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός Στη σειρά κατανόησης και ανάγνωσης : Φρούτα-Μπανάνα για παιδιά από 2-4 χρόνων.

 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

https://zhtunteanagnostes.blog...

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ