Τα Παραμύθια του Σαββάτου

Ελένη Μπετεινάκη
Ελένη Μπετεινάκη

Παραμύθια που φέρνουν γέλιο και χαρά και δίνουν τροφή για σκέψη και ανάπτυξη της φαντασίας

 

γράφει η Ελένη Μπετεινάκη*

Mυστήρια, περιπέτειες και ευφάνταστες ιστορίες. Παραμύθια που φέρνουν γέλιο και χαρά και δίνουν τροφή για σκέψη και ανάπτυξη της φαντασίας. Ιστορίες για συνήθειες διατροφικές που μόνο μια τυχαία ή έξυπνη ιδέα μπορεί να τις αλλάξει…

Εξαφάνιση στο Πίτσι Πϊτσου, Ευτυχία Γιαννάκη, εικ : Σοφία Τουλιάτου, εκδ Ίκαρος

 

Το δεύτερο βιβλίο των Πιτσιμπουίνων είναι εδώ! Αναμενόμενο και πολλά υποσχόμενο μας εξέπληξε ευχάριστα. Τι μυστήριο άραγε θα έπρεπε λύσει τούτη τη φορά ο μικρός Μπλε; Ο αγαπημένος μικρός ντετέκτιβ του διάσημου νησιού Πίτσι Πίτσου τούτη τη φορά… μπερδεύτηκε για τα καλά. Αν και Σάββατο ημέρα ξεκούρασης και χουζουριού εκείνος ξύπνησε την ίδια πάντα ώρα και έτρεξε γρήγορα να φάει το πρωινό του με την Μπλεοικογένειά του. Και από τόσο νωρίς ξεκίνησαν τα μυστήρια …πράγματα. Ο Παπούα του δεν ήταν σπίτι εκείνη την ώρα πράγμα ασυνήθιστο! Και ο Μικρός Μπλε δεν ήξερε σε ποιον να πει …τον πόνο του. Είχε γίνει ένας μικρός χαμός την προηγούμενη μέρα στο προαύλιο του σχολείου ανάμεσα στην Μυστήρια Τζεντού και τον Μακαρόνη κι ήθελε να το συζητήσει με τον αγαπημένο του Παπούα. Άρχισε τότε να τον ψάχνει κι αυτόν και τους φίλους του ανησυχώντας για όλους και όλα. Και τότε ξεκίνησαν οι εξαφανίσεις και τα πιτσαλακωμένα σημειώματα και οι πιτσιγρίφοι και τα Πιτσιμυστήρια. Και ο Μικρός Μπλέ με την φίλη του την Αμελί με ολοκαίνουργια μαγιό παίρνουν το δρόμο για το βουνό του Πίτσι Πίτσου και εκεί πια θα ζήσουν την πιο συναρπαστική ιστορία και …μυστήριο που μόνο ένας Παπούα ξέρει να οργανώνει!

 

Το είπαμε και στην αρχή πως τούτο το βιβλίο μας ξάφνιασε ευχάριστα. Ξέρουμε όλοι το αστυνομικό δαιμόνιο και ταλέντο της Ευτυχίας Γιαννάκη αλλά πως θα εξελισσόταν στην πιο σπουδαία συγγραφέα και στα παιδικά μυστήρια μας ήtan λίγο ..άγνωστο. Ε ναι λοιπόν, τούτη η εξαφάνιση είναι μια ιστορία γεμάτη ανατροπές, μυστήριο ,χιούμορ μπόλικο και αμέτρητες πιτσιλέξεις. Μια ιστορία που θα λατρέψουν τα παιδιά γιατί δεν τα αφήνει ούτε μια στιγμή να βαρεθούν. Βιάζονται να διαβάσουν ή να ακούσουν την ιστορία που τους γεμίζει ερωτηματικά, απορίες δηλαδή, αγωνία, δράση και πολλές εκπλήξεις. Η φαντασία της Ευτυχίας ξεδιπλώνεται περίτρανα και μαζί της και η φαντασία των παιδιών που αν και οι εικόνες της Σοφίας Τουλιάτου τα μαγνητίζουν, εκείνα συνεχίζουν να φαντάζονται πολλά περισσότερα από τα ήδη υπάρχοντα γεγονότα. Γέλιο πολύ με τις ιδιαίτερα χαρισματικές λέξεις και ονόματα του τόσο μοναδικού νησιού Πίτσι Πίτσου και των κατοίκων του.

Ευρηματικό, απολαυστικό, περιπετειώδες και άκρως μυστηριακό. Λέξεις που είπαν και έμαθαν τα παιδιά απολαμβάνοντας κάμποσα ποτήρια φρέσκιας Πιτσικολάδας!

Για παιδιά που αγαπούν τα μυστήρια, τα καλά βιβλία και τις περιπέτειες, και για μεγάλους που αγαπούν τις μυστήριες ιστορίες!

 

Η πριγκίπισσα που σιχαινόταν τα μπιζέλια, Susan D. Sweet & Brenda S.Miles, εικ: Valeria Docampo, εκδ. Κλειδάριθμος

 

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό μια πριγκίπισσα η Αμέλια που ζούσε στο βασίλειο Μπίζε Λι όπου τα μπιζέλια ήταν πολύ δημοφιλή. Εκείνη όμως μισούσε τούτο το φυτό και πιο πολύ τους καρπούς του. Σιχαινόταν οτιδήποτε φαγητό φτιαχνόταν με μπιζέλια και τα απέφευγε συνεχώς Αντίθετα ο βασιλιάς και η βασίλισσα σκαρφίζονταν συνέχεια τρόπους να την κάνουν να τρώει τα μπιζέλια της. Της έφτιαχναν χυλό, της έταζαν δώρα αλλά τίποτα. Κι όταν μια μέρα θύμωσαν και της είπαν να τα εξαφανίσει από το πιάτο της εκείνη χάρηκε πάρα πολύ. Και που τα έκρυβε νομίζετε; Μέσα στα στρώματα του παλατιού, της πολιτείας…παντού. Ώσπου κάποια νύχτα σαν έπεσαν όλοι να κοιμηθούν τα μπιζέλια έσκασαν από την κλεισούρα και πιτσίλισαν όλη τη χώρα. Η διαταγή του βασιλιά ήταν σαφέστατη. Όλα τα μπιζέλια έπρεπε να χαθούν από το βασίλειο… Όλα εξαφανίστηκαν εκτός από ένα που βρέθηκε κάτω από το κρεβάτι της Αμέλιας. Κι ήταν αυτό το ένα η αρχή να «γεννηθεί» ξανά η Αμέλια και να μάθει να τρώει τα μπιζέλια και να της αρέσουν και πολύ!

 

Ένα υπέροχο βιβλίο για όλα εκείνα τα παιδιά που δεν θέλουν να φάνε κάποιο φαγητό αλλά οι γονείς τους επιμένουν. Για τις μεγάλες αλλαγές που ξεκινούν συνήθως σαν αποφασίσουνε να κάνουμε ένα πρώτο μικρό βήμα και στη συνέχεια και σχεδόν ραγδαία αλλάζουν όλα. Ένα βιβλίο επίσης, πρωτίστως για την διατροφή και μάλιστα για τα παιδιά που δυσκολεύονται με κάποιο από τα φαγητά τους. Μια ιστορία για συνήθειες διατροφικές που μπορούν αν σκεφτούν οι γονείς ευφάνταστους τρόπους να βοηθήσουν τα παιδιά να δοκιμάσουν ή ακόμα και να αλλάξουν την ιδέα που έχουν για αρκετά φαγητά. Μια ιστορία που μας φέρνει στο μυαλό το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν : Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι, με τα πολλά τα στρώματα και την καλομαθημένη πριγκιποπούλα αλλά τούτη η ιστορία είναι πολύ διαφορετική. Γραμμένη από δυο γυναίκες γιατρούς, την Susan Sweet που είναι κλινική παιδοψυχολόγος και την Brenda Miles παιδιάτρος νευροψυχολόγο γνωρίζουν και οι δύο την ψυχοσύνθεση των μικρών παιδιών πολύ καλά.

Η ιστορία έχει εικονογραφηθεί από μια πολύ αγαπημένη εικονογράφο την Valeria Docampo σχεδόν μαγικά και συστήνεται ανελλιπώς για όλα τα παιδιά είτε αγαπούν τα μπιζέλια είτε όχι. Και φυσικά για κάθε παιδί που δυσκολεύεται με ένα φαγητό αλλά και κάθε παιδί που λατρεύει τις φανταστικές ιστορίες και παραμύθια.

Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε το περίφημο Μενού για γονείς με Ορεκτικά, Κυρίως γεύμα και Τελευταίο Πιάτο (οδηγίες για τις διατροφικές συνήθειες και τεχνικές που μπορεί και να φανούν χρήσιμες).

Για παιδιά από 3 χρόνων

 

*Η Ελένη Μπετεινάκη είναι νηπιαγωγός

https://zhtunteanagnostes.blog...

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ