Το σκουριασμένο τρίγωνο…*

Κάθε μέρα του Δεκέμβρη κι ένα βιβλίο… στα Παραμύθια του Σαββάτου!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Ποια να είναι άραγε τα όνειρα ενός μικρού κοριτσιού για τα φετινά Χριστούγεννα; Νιώθει βαριά την ψυχή του μιας και η χαρά λείπει από το δικό τους σπίτι. Το μικρό κορίτσι είναι η Αθηνά και ξέροντας πως όλοι την επόμενη μέρα στη γιορτή του σχολείου θα την κοροϊδεύουν για τα παλιομοδίτικα φορέματα της, τις «παλιατσαρίες» που της τα ‘χει κάνει δώρο η θεία της, δεν μπορεί να κλείσει μάτι. Και το χειρότερο το τριγωνάκι της για τα κάλαντα παραμένει καφέ, σκουριασμένο και σχεδόν παράφωνο. Κι έτσι χαμένη στις σκέψεις της δεν θα αντιληφθεί πως ένα γέρος με άσπρη γενειάδα και κόκκινη στολή που θα σταθεί δίπλα της. Θα ΄ρθει περπατώντας σχεδόν στον αέρα και θα την ρωτήσει τι δώρο θέλει για την μεγάλη μέρα. Κι η Αθηνά θα απαντήσει πως θέλει να μην έχουν προβλήματα στην οικογένειά της. Ο Αϊ Βασίλης θα καταλάβει ακριβώς τι εννοεί κι όλη η ευτυχία της θα κλειστεί την επόμενη μέρα στη γιορτή σε ένα …ντιιιν , σε μια φωνή μαγική, Σαν άγγελος θα πει η μαμά πως ήταν. Και η ευτυχία θα ολοκληρωθεί με ένα τηλεφώνημα που θα δώσει στον μπαμπά της μια μόνιμη δουλειά. Ποιος είπε πως δεν υπάρχει άγιος Βασίλης τελικά; Ποιος δεν πιστεύει στα θαύματα και μάλιστα τούτες τις μαγικές μέρες και νύχτες των Χριστουγέννων; Ποιος δεν συγκινείται ακούγοντας εκείνο τον μοναδικό ήχο από το τρίγωνο για τα κάλαντα; Κι όταν είναι πασπαλισμένο με παραμυθόσκονη ο ήχος του μπορεί να γεμίσει με φως αστεριών και να ΄ναι ο πιο γλυκός του κόσμου ολάκερου. Κι ας είναι ένα μικρό σκουριασμένο τριγωνάκι.

Ένα υπέροχο παραμύθι για τη μαγεία της γιορτής, για τα θαύματα που συμβαίνουν ακόαμ και στις μέρες μας. Που έχουν σάρκα και οστά και δίνουν ζωή, δύναμη και αγάπη στην καθημερινότητά μας. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία του Δημήτρη Μπογδάνου γεμάτη ελπίδα, θάρρος και τόλμη. Γιατί είναι δύσκολο να επιβιώνεις σαν παιδί έχοντας συντροφιά τα αποφόρια των άλλων, τις κοροϊδίες και τα ισχνά χαμόγελα, τα παράξενα. Γιατί χρειάζονται όλα τα παιδιά μικρά θαύματα και αγκαλιές πολύτιμες κι όχι μόνο τα Χριστούγεννα. Για την καθημερινότητα πολλών οικογενειών στην Ελλάδα του σήμερα που χρειάζεται θαύματα για να πάει λίγο παραπέρα. Για εκείνα τα μικρά τριγωνάκια των Χριστουγέννων που ενώ φαίνονται ασήμαντα ο ήχος τους είναι μοναδικός και χαρακτηριστικός σε όλες τις παιδικές ψυχές.

Τι να πει κανείς για τον Νικόλα Ανδρικόπουλο; Ζωγράφος εκπληκτικός με ιδιαίτερο στυλ και άποψη για τα καλά παιδικά βιβλία και τις εικόνες που κρύβουν και που εκείνος μοναδικά ζωντανεύει. Χαρακτηριστικές φιγούρες μιας άλλης εποχής γεμάτες όμως συναίσθημα και «μαγεία». Χρώματα έντονα, φιγούρες αξέχαστες και ιδιαίτερες που τραβάνε μικρούς και μεγάλους τόσο ώστε να τους τυπώνονται με μιας.

Για όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα.

*Το σκουριασμένο τρίγωνο, Δημήτρης Μπογδάνος, εικ: Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

https://zhtunteanagnostes.blog...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ