Αυτός θα παραμείνει ευρωβουλευτής;

Αυτός θα παραμείνει ευρωβουλευτής;

Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση

Η χθεσινή απόφαση του Εφετείου μεταξύ άλλων έκρινε τον Ιωάννη Λαγό ένοχο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ωστόσο ο πρώην χρυσαυγίτης και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής είναι ακόμα μέλος του Ευρωκοινοβουλίου ! Τι θα γίνει άραγε με αυτόν;

Η υπηρεσία Τύπου του Ε.Κ. δήλωσε χθες ότι “δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση” σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πάντως νομικοί εκτιμούν ότι λόγω της σοβαρότητας της καταδίκης για εγκληματική οργάνωση θα πρέπει να αναμένεται επίσης να επιβληθεί ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία όμως είναι υπό την κρίση του δικαστηρίου. Επίσης, όπως επισήμαιναν, επειδή προϋποθέτει το “αμετάκλητο”, θα εφαρμοστεί όταν βγει η τελεσίδικη απόφαση, δηλαδή μετά τον Άρειο Πάγο.

Αμέσως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης απέστειλε σχετικές επιστολές ενημέρωσης προς όλο το κοινοβουλευτικό σώμα του Ευρωκοινοβουλίου και προς τους προέδρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίντερβαν και Μανόν Ομπρί.

Αναφέροντας αρχικά ότι πρόκειται για «μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία και μια νίκη ενάντια στον φασισμό και την εγκληματική βία», ο Δ. Παπαδημούλης επισημαίνει στην επιστολή του ότι «στο Σώμα του Ευρωκοινοβουλίου έχουν εκλεγεί δυο ευρωβουλευτές με την ψήφο της Χρυσής Αυγής» και καλεί «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του Ε.Κ. να σχηματίσουν ένα ευρύ αντιφασιστικό μέτωπο προκειμένου να απομονώσουν τα ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία» εντός της Ευρωβουλής. Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και η ευρωομάδα της Αριστεράς, που αναφέρεται συγκεκριμένα στον Γιάννη Λαγό.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία τον καλεί "να εκκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή τού εν λόγω ευρωβουλευτή στις εργασίες του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης”. Αντίστοιχα, η ευρωομάδα του ΚΚΕ ζητάει από τον πρόεδρο "να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή -και πλέον καταδικασμένου- Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής, με πιθανούς αντικαταστάτες, στο Ευρωκοινοβούλιο".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ